Madvarer du skal spise i september
Vi hører ofte at vi skal spise efter hvad årstiden har at byde på. Men, hvorfor er det så meget oppe tiden, og hvorfor er der så meget fokus på dette emne? Der er tre vigtige faktorer der spiller ind, som i den grad taler for, at vi skal gøre netop det.
Madvarer fra Danmark skåner miljøet
Dansk dyrket frugt og grønt har kort vej fra jord til bord. Så jo mere af sæsonens danske madvarer, du spiser, jo mindre frugt og grønt skal transporteres til Danmark fra udlandet. Det skåner både miljøet og klimaet. Madvarer, der kan fås uden for deres naturlige sæson, har som regel ligget på kølelager siden høst, og det er også en stor energisluger.
Sundhed, pris og smag
Varieret kost er sund kost. Når du spiser årstidens frugt, grønt og fisk/skaldyr får du de friskeste madvarer, som har den bedste smag og en naturlig høj næringsværdi. Frugt og grønt, der får forlænget deres naturlige sæson ved at ligge på kølelager, mister både smag og sundhed. Årstidens madvarer er oftest billigst når de er i sæson, så det argument er i den grad noget der kan mærkes i pengepungen.
Variation i dine madvaner
Lader du dine måltider være inspireret af årstidernes skiftende udbud, får du helt naturligt større variation på din tallerken. På den måde undgår du også at forfalde til at bruge de samme madvarer uge efter uge året rundt.
Der er for mange gode argumenter, der taler for at spise efter sæson, så det er bare om at komme i gang og lade sig inspirere af hvad naturen har at byde på.
Madvarer i sæson i september
Grøntsager og frugt
Asier - Bladbeder - Bladselleri - Blomkål - Broccoli - Bønner - Champignoner - Grønkål - Gulerødder - Hvidkål - Jordskokker - Kartofler - Kinakål - Løg - Majs - Pastinak - Persille - Persillerod - Porrer - Radiser - Rosenkål - Rødbeder - Rødkål - Salat - Selleri - Spidskål - Spinat - Squash - Blommer - Blåbær - Brombær - Hindbær - Pærer - Æbler
Fisk/Skaldyr
Aborre - Blåmuslinger - Bækørred - Brosme - Fjæsing - Gedde - Havørred - Helleflynder - Hornfisk - Hummer - Jomfruhummer - Knurhane - Krebs - Kulmule - Lyssej - Makrel - Multe - Rokke - Rødfisk - Rødspætte - Rødtunge - Sandart - Sild - Skrubbe - Søtunge - Tun - Østers - Ål
Her får du et par opskrifter til inspiration med madvarer i sæson fra september: