Det er jul - og her er tre anderledes opskrifter på and
Foto: Columbus Leth
Bao buns med peber-and
35 minutter.
6 stk.
Peber-and:
- 2 små andebrystfileter
- 2 spsk. majsstivelse
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie (til stegning)
- 2 tsk. frisk ingefær
- 1 dl sojasauce
- 1 spsk. brun farin
- 1 tsk. sesamolie
- 1 tsk. sichuanpeber
- 1 tsk. peber
Til servering:
- 6 bao-boller
- 100 g frisk rødkål
- 4 forårsløg
- 3 håndfulde frisk koriander
- Srirachasauce
- 1 limefrugt
Peber-and: Skær evt. skindet af andebrysterne, og skær dem i mindre, mundrette tern. Læg dem i en frysepose med majsstivelse, og ryst det hele godt sammen. Pil hvidløget, og hak det fint. Riv ingefæren fint. Steg andeternene i olie på en pande i et par minutter, til de er gyldne. Tilsæt hvidløg og ingefær, og steg kort, til anden er knapt gennemstegt. Tilsæt soja og farin, og kog op, til sukkeret er smeltet, og det hele er klistret og lækkert. Smag til med sesamolie, og krydr med friskkværnet peber af begge slags, så kødet bliver ret stærkt.
Tip
Bao buns kan købes i asiatiske supermarkeder, online og i fysiske butikker. Alternativt kan du bruge et flute a la banh mi.
Servering: Damp imens baobollerne i en risdamper (eller lun dem i en mikroovn - se pakken). Snit rødkålen og forårsløgene fint. Fyld baobollerne med kål, and, forårsløg og koriander, og servér med chilisauce og limebåde.
Bao buns med peber-and
Thai style-andesalat
30 minutter
2 personer
And:
- 2 små andebrystfileter
- flagesalt
Dressing:
- ½ dl fiskesauce
- 1 dl friskpresset limesaft (af 2-3 lime)
- 2 spsk. sukker
- 1 frisk rød chili
Salat:
- ¼ frisk rødkål
- ¼ spidskål
- 150 g frisk grønkål
- 2 rødløg
- 1 håndfuld frisk mynte
- 100 g saltede peanuts
Andebryst: Fjern evt. sener fra kødsiden af brysterne med en skarp kniv. Rids skindet på anden. Læg andebrysterne med skindsiden nedad på en tør pande (uden varme). Tænd for panden ved middel varme, og steg andebrysterne i 8-12 minutter, til de er gyldne og sprøde. Vend dem, og steg dem på kødsiden i yderligere ca. 8 minutter. Krydr med salt og lad dem trække i 5-10 minutter.
Dressing: Rør en dressing af fiskesauce, lime og sukker. Rør rundt, til sukkeret er opløst. Hak chilien fint, og rør den i dressingen efter smag. Den må gerne være stærk.
Tip
Du kan også lave salaten med en rest af and. Pluk både lårkød og bryst og vend det med kål og dressing. En perfekt måde at bruge rester på.
Salat: Snit rødkål og spidskål fint. Rib grønkålen, og snit den groft. Pil løgene, og skær dem i slanke både. Vend både kål og løg med dressingen. Pluk mynten groft, og hak peanutsene.
Servering: Skær andebrysterne i tynde skiver. Vend dem sammen med kål, mynte og peanuts, og servér straks.
Thai style andesalat
Spicy and i wrap med kål og mangosalsa
35 minutter
2 personer
And:
- 1 stort andebrystfilet
- 2 spsk. smagsneutral olie (til stegning)
- Salt og peber
- 1 grøn peberfrugt
- 2 løg
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 2 spsk. chipotle i adobosauce
- ½ tsk. sukker
Mangosalsa:
- 1 mango
- 1 rødløg
- 1 frisk grøn chili (f.eks. jalapeno)
- 3 spsk. limesaft
- 2 håndfulde frisk koriander
- Salt
Til servering:
- ¼ frisk rødkål
- 1 limefrugt
- 6 små hvedetortillaer (eller 4 store)
- 100 g cremefraiche 18%
- 2 håndfulde frisk koriander
And: Skær kødet i skiver eller strimler. Steg dem hårdt i olie på en brandvarm pande i ca. 3 minutter. Krydr med salt og peber, og tag kødet af panden. Skær imens peberfrugten i grove både. Pil løgene, og skær dem i grove både. Steg begge dele på panden i 2-3 minutter. Krydr med spidskommen, chipotle i adobe og lidt sukker. Vend anden med på panden med grønt lige inden servering, og steg kort. Smag til med salt og peber.
Tip
Jeg tager ikke skindet af anden, men vil du have retten lidt mere fedtfattig, kan du sagtens tage det af.
Mangosalsa: Skær siderne af mangoen (tæt ved den flade sten i midten). Skær skrællen af mangoen, og skær mangokødet i tern. Pil løget, og hak det fint. Hak chilien fint (du kan nøjes med en ½, hvis du ikke vil have salsaen så stærk), og hak koriander groft. Vend mangotern med løg, chili, koriander og limesaft i en skål, og krydr med salt.
Servering: Snit kålen fint. Skær limen i både, og lun tortillaerne på en tør pande eller i mikroovnen. Servér det hele til at samle selv ved bordet, eller fyld lune tortillas med and og grønt, kål, salsa, cremefraiche og koriander. Servér straks med limebåde.
Spicy and i wrap med kål og mangosalsa