Engelsk æblepie
Foto: Thomas Tolstrup
Udstyr: Tærteform på ca. 25 cm i diameter
MØRDEJ:
300 g stenformalet kagemel
200 g smør
100 g flormelis
fintrevet skal af ½ citron
1 æggeblomme
1 spsk. koldt vand
FYLDET:
500 g syrlige æbler, skrællede og skåret i både
fintrevet skal af ½ citron
fintrevet skal af ½ appelsin
50 g lyst rørsukker
50 g mørk farin
30 g (2 spsk.) kagemel
1 g (1 tsk.) stødt kanel
1 g (½ tsk.) revet muskatnød
50 g bløde rosiner
50 g mandler, smuttede og hakkede
TIL PENSLING:
1 æg pisket sammen med lidt koldt vand
Mel og flormelis sigtes sammen i et fad. Smørret smuldres i blandingen; citronskal og æggeblomme tilsættes, og alle ingredienser blandes grundigt. Vandet tilsættes, og dejen samles hurtigt. Den beklædes med film og hviler på køl i mindst 1 time. Forvarm ovnen til 180° ved almindelig varme.
²⁄3 af dejen rulles ud og lægges i tærteformen. Dejen skal nå helt op til formens øverste kant. Resten af dejen rulles ud og bruges som låg over fyldet.
Rørsukker og farin blandes grundigt med citron- og appelsinskal, mel, kanel, muskatnød, rosiner og mandler. Halvdelen af æblebådene lægges i et jævnt lag i bunden af den dejklædte form, og halvdelen af fyldet drysses over. Derefter lægges endnu et lag æbler og resten af fyldet. Pien lukkes med dejlåget, som klemmes fast mod dejen på formens kant. Skær 2-3 små huller i dejlåget, så dampen fra æblerne kan slippe ud under bagningen. Overskydende dej kan evt. bruges til pynt.
Inden pien sættes i ovnen, pensles låget med det sammenpiskede æg.
Bag pien i 30-40 minutter, til den er gylden. Den kan evt. dækkes med folie de sidste minutter af bagetiden, hvis overfladen bruner for hurtigt.
Servér pien med iskoldt flødeskum.
Prøv også: Amerikansk æblepie