Groft hvedebrød
Foto: Lars Ranek
GROFT HVEDEBRØD
Dejen skal samles, dagen før brødet skal bruges, og hæve natten over i køleskabet. Resultatet er et velsmagende brød med en god krumme.
(1 stort eller 2 små brød)
5 g gær
4 dl koldt vand
2 dl yoghurt naturel
1 spsk. havsalt
1 spsk. honning
100 g grahamsmel
550 g hvedemel
ENDVIDERE:
1 bagesten (kan undlades, men brødet får en skøn skorpe, når det er bagt på bagesten)
olivenolie
1. Opløs gæren i vandet. Tilsæt yoghurt, salt, honning, grahamsmel og hvedemel (gerne lidt ad gangen), og ælt dejen godt igennem, til du har en glat og smidig dej. Hvis du håndælter, er det 12 minutter (bruger du røremaskine, er det 5 minutter på lav hastighed og 5 minutter på fuld hastighed).
2. Kom dejen i en skål smurt med olivenolie, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet til næste dag.
3. Vend dejen ud på et melstrøet bord. Ælt den godt igennem, og form den til to runde brød. Lad brødene hæve et lunt sted i et par timer. Sæt en bagesten i ovnen, og varm ovnen op til 240°. Kom brødene på stenen, og bag dem i 15 minutter (bank let på dem, de skal lyde hult). Afkøl på en bagerist.
FLERE OPSKRIFTER
Sukkersaltet laks
med koriander og
fennikelfrøSalat med røget
andebryst, figner,
valnødder og pærerVesterhavsost med
nødder i sirup