Mad
24. november 2024

De bedste tips til at tilberede de lækreste grøntsager

Eksperten forklarer, at det kan gøre en verden til forskel, hvis du lader være med dette.
Af: Marie Kvitrud, kk.no. Oversat af redaktionen
Madlavning

Foto: Juliane Sonntag/AP/Ritzau Scanpix

De rette krydderier kan give din middag en god og indbydende smag og duft. Det kan faktisk gøre hele forskellen mellem et okay måltid og et rigtig godt måltid.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogle måltider smager godt, mens andre ender med at være lidt flade? Ifølge eksperter kan små detaljer gøre en stor forskel.

Det er ikke altid så enkelt som bare at drysse lidt salt og peber på. Timingen er ofte lige så vigtig som selve krydderierne er. Nogle gange kan krydderier faktisk få resultatet til at blive anderledes, end du havde håbet – især hvis du krydrer før stegning.

Så hvornår og hvordan er det bedst at krydre maden?

Vent med krydderierne

- Hvis jeg skal stege grøntsager, er jeg forsigtig med at krydre dem for tidligt, især med salt. Salt trækker væske ud af grøntsagerne, og hvis jeg krydrer før stegning, kan det få grøntsagerne til at frigive for meget væske for hurtigt. Resultatet kan være, at grøntsagerne koger i deres egen væske i stedet for at få den gode, gyldne stegeskorpe, siger Sofia Fattori, gastronomisk chef hos HelloFresh.

Ved at vente med krydderierne, indtil vandet er fordampet, sikrer du, at grøntsagerne får stegeskorpe og karamelliserer ordentligt. Det giver en fyldigere smag og en meget bedre tekstur.

Sådan får du perfekte svampe og squash

- Når jeg steger svampe, starter jeg altid med høj varme. Det er tricket til at få en rigtig god stegeskorpe. Put svampene på en tør pande, eller put meget lidt olie på. Lad dem ligge, indtil de begynder at frigive deres egen væske. Efter vandet er fordampet – det tager ikke lang tid – tilføjer jeg smør eller lidt ekstra olie for at give dem en fyldig smag og dejlig tekstur, siger Fattori.

Helt til sidst krydrer hun med lidt salt, måske nogle friske krydderurter eller et drys hvidløg for ekstra smag. På den måde får du gyldne, smagfulde svampe, der virkelig løfter hele retten.

  • Squash er alsidig, men den måde du tilbereder den på gør hele forskellen. Hvis jeg vil have en blød konsistens, starter jeg med lidt salt for at trække fugtigheden ud og lader den stege langsomt i olie. Så får du en rund og rig smag, forklarer hun.

Hvis du ønsker lidt mere bid i squashen, bør du stege den hurtigt på høj varme med lidt olie, indtil den er let brunet.

  • Derefter smager jeg den til med salt eller andre krydderier. Uanset om du vil have den blød eller lidt fast, får du squash, der passer til næsten, hvad som helst, siger Fattori.

Fattori giver sine bedste tips til at få succes med svampe og squash:


Sådan steger du svampe:

  • Høj varme: For at få svampene til at karamellisere og få en gyldenbrun farve, så start med høj varme.
  • Begynd uden fedt: Læg svampene i en tør pande, eller eventuelt med en lille smule olie. Svampene vil frigive deres egen væske, når de opvarmes.
  • Tilsæt fedt, efter vandet er fordampet: Når al væsken i svampene er fordampet, tilføj ønsket fedt (som smør eller mere olie) for at give svampene en rigere smag og dejlig tekstur.
  • Krydr til sidst: Efter at svampene er brunet, tilsæt salt, krydderurter, hvidløg eller anden smagsforstærker for at fremhæve smagen.
  • Undgå at røre for meget: Lad svampene ligge urørt i panden – det giver bedre stegeskorpe.

3 tips til den perfekte squash:

  • Vælg den ønskede konsistens: Hvis du vil have en blød og delikat squash, drys lidt salt over den i starten for at trække fugtigheden ud, og steg den derefter langsomt i olie for en blød og smagfuld konsistens.
  • Alternativ for lidt bid: Ønsker du en squash med mere konsistens, kan du stege den hurtigt på høj varme med lidt olie. Det giver en let karamelliseret overflade og bevarer noget af fastheden.
  • Krydr til sidst: Uanset metode, krydr squashen efter stegning.

- Krydderier, krydderurter og alle andre ting der kan give smag er gode til både svampe og squash. Giv den gas, siger Gunn Helene Arsky, som er selvstændig ernæringsekspert cand. scient, forfatter og yogalærer.

Husk, at du kan spise squash rå, og det kan endda være bedre, når det gælder næringsstoffer. Det er almindeligt at stege eller koge squash, men det ændrer ikke kun smag og udseende – det ændrer også de ernæringsmæssige fordele.

- Kogning af squash medfører tab af vitamin C, fordi det lækker ud i vandet. Kogning og stegning af squash medfører også tab af antioxidanter, forklarer Arsky. Hvis du vil stege squash og ønsker et fast resultat, forklarer Arsky, at du bør presse fugtigheden ud med et papirhåndklæde, før du fortsætter med tilberedningen.


Forskere fra Mushroom Technological Research Center har undersøgt de mest almindelige måder, vi tilbereder svampe på og registreret, hvordan hver metode påvirkede svampenes ernæringsprofil.

De undersøgte champignon, shiitake, østershatte og kongeøstershatte. De fandt, at stegning af svampe (i olie/smør) førte til det største tab af protein og antioxidanter, men øgede svampenes fedtindhold. Kogning af svampe medførte også reducerede næringsværdier.

Det, der viste sig at være godt for næringsindholdet, var derimod grill og mikrobølgeovn. Her beholdt svampene flest antioxidanter.

Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Læs mere om:

Læs også