fastelavnsboller med flødeskum og hindbærsyltetøj
Desserter

Klassiske fastelavnsboller med flødeskum og hindbærsyltetøj

1. december 2021(Opdateret 01.12.21)
Af: Redaktionen
Udgivet første gang 26. januar 2017. Foto: All Over, Bjørn Jakobsen, Anders Schønnemann
En rigtig wienerdej gør underværker, når du skal lave fastelavnsboller med creme. Her viser vi dig, hvordan du laver de helt klassiske fastelavnsboller. Derudover, får du også andre opskrifter på nyere fortolkninger af fastelavnsboller - lækre og lige til at lave.

DET SKAL DU BRUGE

  • 25 g gær
  • 1 dl mælk
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg (1 til pensling)
  • 225 g hvedemel
  • 125 g koldt smør

FYLD

  • ½ l piskefløde
  • 12 store spsk. hindbærsyltetøj

PYNT

  • 1 spsk. flormelis
  • 1 spsk. hindbærpulver

Boller op, boller ned, boller i min mave … Vi elsker at spise fastelavnsboller, og selvom de lækre flødefyldte kager har sin storhedstid omkring fastelavnstid, er det også tilladt at spise dem resten af året – i hvert fald efter vores mening!

Fastelavnsboller er bedst, når de er hjemmelavede. Og der findes et hav af muligheder, når det gælder fastelavnsbolleopskrifter.

De bedste fastelavnsboller

Skal de være med gærdej eller wienerdej? Skal de være med glasur, flormelis eller noget andet på toppen?

Og næsten vigtigst af alt: Skal bollerne fyldes med creme, flødeskum, remonce, marcipan eller syltetøj – eller noget helt sjette? De fleste har deres personlige favorit, og den er sikkert at finde blandt opskrifterne nedenfor.

De gode gammeldags fastelavnsboller med gærdej, creme og glasur på toppen kan nemt bages og fryses ned, så du let kan tage hjemmebagte fastelavnsboller op af fryseren, når der kommer gæster.

Skal det være lidt mere festligt, så lav din egen wienerdej fra bunden. Det er slet ikke lige så svært, som det lyder, og det gør altså underværker med sådan en hjemmebagt fastelavnsbolle med wienerdej.

opskrift på klassiske fastelavnsboller

Opskrift: Sådan laver du de klassiske fastelavnsboller med flødeskum og hindbærsyltetøj

WIENERDEJ

  1. Rør gæren ud i mælken. Tilsæt sukker, 1 æg og mel, og ælt dejen godt.
  2. Rul dejen ud til en firkant 30 x 20 cm. Bank smørret fladt med en kagerulle mellem 2 stykker bagepapir, til det måler 15 x 20 cm.
  3. Læg smørret på den ene side af dejen, og fold den anden side dej over smørret. Pak dejen ind i bagepapir, og læg den i køleskabet i 30 minutter.
  4. Rul dejen ud på et melstrøet bord, til den er 1 cm tyk. Sørg for, at der hele tiden er mel nok på bordet, så dejen ikke hænger fast. Børst melet af dejen, og fold 1/3 af dejen fra den ene side ind mod midten.
  5. Børst melet af dejen i den anden side, og fold det henover, så du har et fint stykke dej foldet i 3 lag.
  6. Læg dejen på køl i 30 minutter.

Gentag udrulningen 2 gange mere, men uden at lægge dejen i køleskabet mellem udrulningerne. Vend dejen om ved hver udrulning, så den bliver rullet ud på den modsatte led hver gang.

Rul dejen ud, til den måler 25 x 25 cm, og skær den i 9 firkanter. Fold hjørnerne ind mod midten af dejen, og form dem let som boller. Sæt bollerne med foldningerne nedad på en bageplade med bagepapir.

Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse, og pensl med sammenpisket æg. Bag bollerne 12-15 minutter ved 175°, til de er lysebrune, og lad dem køle helt af.

Sådan laver du fyld til fastelavnsbollerne:

  1. Pisk fløden til skum. Skær forsigtigt toppen af bollerne.
  2. Kom 1 stor spsk. hindbærsyltetøj i hver bolle, og sprøjt godt med flødeskum.
  3. Læg toppen af bollen på flødeskummet.
  4. Pynt: Rør flormelis og hindbærpulver sammen, kom det i en lille sigte, og drys det over bollerne ved servering. Så har du de bedste fastelavnsboller med wienerdej!

TIP: Er du helt vild med fastelavnsboller, så skift wienerdejen ud med en god gammeldags gærdej og fyld med hindbær og marcipan.

Marcipan går virkelig godt til fastelavnsboller og leder tankerne hen på barndom og hygge. Du finder opskriften herunder.

Du kan også prøve opskriften disse andre fastelavnsboller....

Opskrift på fastelavnsboller med hindbær og marcipan

Prøv disse fastelavnsboller med marcipan og hindbærfyld. Pynt dem med glasur og krymmel eller drys med flormelis.

De smager bedst, samme dag de er bagt, men kan fryses (bedst uden pynt).

opskrift på fastelavnsboller

Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med creme

Hører du også til dem, der sværger til de gammeldags fastelavnsboller, er denne opskrift lige det, du leder efter. Her får du opskriften på helt klassiske gammeldags fastelavnsboller med creme og glasur.

opskrift på fastelavnsboller

Stadig lækkersulten efter flere fastelavnsboller med creme, marcipan, flødeskum eller syltetøj? Så prøv denne samling af lækre opskrifter på fastelavnsboller.

Opskrift på fastelavnsboller med marmelade og nøddedrys

Her får du opskriften med fastelavnsboller med marmelade og nødder. Er du ikke til marmelade kan du evt. fylde dem med creme eller flødeskum.

opskrift på fastelavnsboller

Opskrift på fastelavnsboller med lemoncurd og marengs

Ønsker du dette år at forsøge dig med nogle helt anderledes fastelavnsboller? Så kan du med fordel prøve disse fastelavnsboller med både lemoncurd og marengs! Du kan finde opskriften på fastelavnsboller med lemoncurd og marengs lige her.

fastelavnsboller

Hvis fastelavnsbollerne derimod minde om de klassiske og traditionelle fastelavnsboller, med med et lille pift, så du kan forsøge dig med disse fastelavnsboller. Her får du opskriften på fastelavnsboller med mandelcreme.

fastelavnsboller

Udover at fylde fastelavnsbollerne med mandelcreme, så kan du tilsætte glasur eller flormelis på toppen, så de ser ekstra lækre ud, når du serverer dem.

Opskrift på friske fastelavnsboller med hindbærcreme

Skal dette års fastelavnsboller være til den friske side med en masse bær? Så har vi fundet den bedste opskrift på fastelavnsboller med hindbærcreme, som du finder lige her.

fastelavnsboller

Elsker du også citron og den friske smag af sommer? Så er fastelavnsboller med lemon og citron nok lige noget for dig! Nedenfor kan du finde opskriften på fastelavnsboller med frisk lemoncurd.

Opskrift på fastelavnsboller med lemoncurd og citronglasur

fastelavnsboller

Disse fastelavnsboller med lemoncurd og citronglasur har en lækker frisk smag, der giver et ekstra og anderledes pift til de klassiske fastelavnsboller. Du finder opskriften lige her.

Få flere opskrifter og inspiration til fastelavn her.

Læs mere om:

Læs også