Chokolade og appelsin er rigtig gode venner, og i denne tærte får de godt selskab af hinanden – ikke mindst med appelsinlikøren som en ekstra forstærker af orange-smagen. Husk at være sparsom med håndteringen af mørdejen. Dejen bliver sprødest, når den ikke er æltet for meget, men kun lige er samlet og dernæst udrullet så lidt som muligt.
MØRDEJ
250 g hvedemel
90 g flormelis
125 g smør
fintrevet skal af 1 usprøjtet appelsin
kornene af ½ stang vanilje
50 g hele æg (1 stk.)
CHOKOLADEFYLD
1,8 dl piskefløde (180 g)
60 g sukker
100 g mørk chokolade, min. 64% kakao
fintrevet skal af 2 store usprøjtede appelsiner
170 g æggeblommer (ca. 9 stk.)
2 spsk appelsinlikør
1 spsk orangeblomstvand
DESUDEN
syltet appelsinskal
tørrede bønner/ris til blindsmagning af mørdejen
SYLTET APPELSIN
6 usprøjtede aappelsiner
1 usprøjtet citron
3 liter vand (3000g)
saften af 1 citron
Samme mængde sukker som vægten af frugten
Fremgangsmåde
MØRDEJ
Sigt hvedemel og flormelis i en stor skål.
Skær smørret i mindre stykker, og kom dem i.
Gnid smørret ud i melet, til det hele er grynet.
Tilsæt revet appelsinskal og vaniljekornene.
Kom til sidst ægget i, og arbejd hurtigt massen sammen.
Tryk dejen flad, og rul den ud mellem to stykker bagepapir til 3-4 mm’s tykkelse.
Lad den hvile i køleskabet i minimum 30 minutter. Forvarm ovnen til 180˚.
Beklæd en tærteform med løs bund (ca. 24 cm i diameter) med dejen, og tryk den fast til kanten.
Prik bunden med en gaffel, og sæt den køligt et øjeblik.
Beklæd tærteformen med et stykke aluminiumsfolie, og fyld formen med tørrede bønner eller ærter.
Sæt tærteformen i ovnen, og bag den ”blindt” i ca. 15 minutter.
Tag tærtebunden ud af ovnen, fjern forsigtigt aluminiumsfolien, sæt formen tilbage i ovnen, og lad bunden bage i endnu 5 minutter.
Tag bunden ud af ovnen. Skru ned for varmen til 165°.
CHOKOLADEFYLD
Kom piskefløde i en lille gryde sammen med halvdelen af sukkeret.
Bring fløden i kog. Hak chokoladen fint, og kom den i fløden.
Fjern gryden fra varmen, og pisk med et piskeris, til chokolade og fløde har fundet sammen.
Pisk æggeblommer med resten af sukkeret i en skål.
Riv appelsinskal i.
Tilsæt chokoladecremen, og rør, til blandingen er ensartet.
Tilsæt appelsinlikør og orangeblomstvand, og kør med en stavblender, så cremen bliver helt ensartet.
Hæld cremen igennem en sigte over den forbagte tærtebund, der står på en bageplade.
Bag tærten midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller indtil cremen lige har sat sig.
Afkøl tærten, og pynt den med strimler af syltet appelsin inden servering.
SYLTET APPELSIN
Skyl appelsinerne og citronen grundigt.
Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern eventuelle kerner.
Kom frugtskiverne i en skål med 3 liter vand.
Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå natten over og trække på køkkenbordet.
Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre i 35 minutter.