Mad
22. november 2024

Det her har ernæringseksperterne altid i skabet

Det er en jungle at finde ud af, hvad man må spise og ikke. Her får du et bud på, hvad ernæringseksperterne altid har i deres skab. Måske du kan finde inspiration?
Af: Gry Thune, kk.no. Oversat af redaktionen
Mad

Foto: Sebastian Kahnert/AP/Ritzau Scanpix

Hvis der er noget, der er vigtigt for, hvordan vores helbred udvikler sig, er det den mad, vi putter i os.

Et par eksperter inden for ernæring fortæller, hvilke altid har på lager derhjemme - som både er sunde og billige.
Samira Lekhal, overlæge ved Vestre Viken, Afdeling for Forebyggende Medicin på Bærum Hospital i Norge og ekspert indenfor overvægt og livsstilssygdomme.

Her er de fødevarer, hun altid har i skabet:

  1. Grøntsager som spinat, salat, peberfrugt og tomat har jeg altid i køleskabet. Det er et fundament for alle måltider gennem dagen.
  2. Frosne bær som blåbær og blandede bær, både til smoothies og hjemmelavet syltetøj.
  3. Fiberrige fødevarer som groft knækbrød og havregryn.
  4. Æg - en god proteinkilde, perfekt til knækbrød, brød, salater og hurtige middage.
  5. Bønner og linser på dåse. Også perfekt som proteinkilde i hurtige middage, smoothies og gryderetter.
  6. Jeg har også altid mælk, ekstra let med tilsætning af vitamin D.

Den britiske ernæringsekspert Dominique Ludwig giver også sit besyv med.

Hun delte for nyligt et opslag på Instagram, hvor hun fortalte om sine yndlings fødevarer - og de er både billige og sunde.

Her er hendes top 5 liste:

  1. Tomater på dåse - disse indeholder både fibre og antioxidanter som beta-caroten og lykopen. Effekten af lykopen kan forstærkes ved at koge tomaterne sammen med ekstra jomfru olivenolie. At tilføje tomater til en ret er et sundt og billigt supplement til kosten, forklarer hun.
  2. Frosne ærter - de er naturligt rige på fibre og proteiner.
  3. Hytteost - fordi det er en fantastisk kilde til protein.
  4. Fisk på dåse - For eksempel makrel eller sardiner - de bedste kilder til omega-3 fedtsyrer, som er essentielle både for vores hjerne og nervesystem.
  5. Tahin - eller sesampasta, som det også kaldes, lavet af sesamfrø. En god kilde til fibre og meget rig på calcium. Hun anbefaler det også i salatdressinger og over havregrøden – og mener det smager fantastisk på en toast.

Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Læs mere om:

Læs også