Du har sikkert tidligere smidt disse madvarer ud. Men de kan faktisk godt kan fryses ned
Foto: Colourbox
Det kan være stressende at have et køleskab fyldt med mad, der er ved at udløbe.
Der er meget vi ved kan fryses, og bliver lige så godt efter det er tøet op igen.
Men hvad gør vi med avocadoen, der begynder at blive overmoden, vinresterne fra weekenden og mælken, der nærmer sig holdbarhedsdatoen?
Ifølge Kreative Ideer, der deler tips og tricks, er der flere uventede fødevarer, der kan fryses.
- Avocado kan hurtigt blive overmoden, men ved at mose den og fryse den i portioner, kan du bevare den længere.
- Perfekt til at lave guacamole, når du har lyst, skriver Kreative Ideer.
Det norske medie KK.no har kontaktet Cathrine Signe Svindland, der er seniorrådgiver i Fødevarestyrelsen i Norge.
Ifølge Svindland kan friske avocadoer trygt fryses, men der kan være nogle bakterier på ydersiden af huden.
Derfor råder hun til at skylle og vaske det godt. Alternativt kan du skære avocadoen i tern og fryse i en lukket beholder.
- Generelt anbefaler vi at skylle al frugt og grønt inden frysning, da de kan indeholde nogle bakterier. Hvis de er frosne, overlever bakterierne.
- Har du mælk, der er ved at udløbe? Hæld det i en tæt beholder og frys det ned. Når den er optøet, er den perfekt til madlavning eller bagning, skriver Kreative Ideer.
- Ja, du kan fryse mælk. Duft og smag den inden brug, råder Svindland.
Det er ikke ualmindeligt, at nogle fødevarer ændrer smag og konsistens efter at være blevet frosset, og det kan også være tilfældet med mælk. Derfor er frossen mælk bedst til bagning og den slags, mener seniorrådgiveren.
Det samme gælder fløde, som ofte har en kort holdbarhed. Her råder Kreative Ideer til at fryse ned i små portioner, der sagtens kan bruges i supper, saucer eller desserter.
For et par år siden blev det en stor trend at fryse kafferester i isterningbakker. På denne måde kunne du undgå udvandet iskaffe og erstatte isterninger lavet af vand med frossen kaffe.
Det samme kan man gøre med vine, foreslår Kreative Ideer.
- Har du nogle sjatter vin til overs fra middagen? Frys dem ned i isterningbakker! Perfekt til senere madlavning, eller til at køle dit næste glas ned uden at udvande drikken, skriver de.
- Vin går hurtigt dårligt og bliver ofte hurtigt surt. Så jeg har selv frosset vineddike, og brugt det i saucer. Jeg kan ikke stå inde for kvaliteten, smagen og alkoholindholdet, men det er ikke farligt, siger Svindland.
Hvis du skal fryse mad, er det vigtigt, at du pakker det godt ind, siger seniorrådgiveren.
- Det er vigtigt at bruge lufttætte poser, både for bakterier og for at bevare kvaliteten. Skriv datoen på poserne, så du ved, hvor længe tingene har ligget i fryseren, og brug maden inden for et par måneder for den bedste smag og kvalitet.
Når det kommer til at tø mad op igen, er det vigtigt ikke at lade det stå på køkkenbordet.
- Enten skal du tø den hurtigt op i varmt vand, lægge den lige i bradepanden, ovnen eller mikroovnen. Hvis det tøer op på køkkenbordet, tager det for lang tid, og bakterier gror godt.
En generel regel er, at du ikke bør fryse mad mere end én gang.
Denne artikel blev først bragt hos KK.no. Dette er en redigeret og oversat version.