Hvor mange gange må man bruge en plastikboks til opbevaring af mad? Svaret vil (måske) overraske dig
Foto: Glowimages/Masterfile/Ritzau Scanpix
Du har sikkert nogle plastikbokse i dit køkken, der har været brugt til at opbevare utallige middagsrester og madpakker. Det føles både praktisk og bæredygtigt at bruge dem igen og igen – men vidste du, at der kan være en grænse for, hvor længe de bør bruges?
Selvom plastboksene kan tåle meget, kan hyppig brug og temperaturændringer svække både kvaliteten og fødevaresikkerheden. Faktisk er det ikke alle plasttyper, der er lige velegnede til opbevaring af mad over tid.
Ifølge eksperter er der visse tegn, du bør kigge efter, for at vurdere om det er tid til at smide den gamle boks ud. Det er også vigtigt at forstå, at ikke al mad bør opbevares i samme type beholder.
Så hvordan finder du ud af, om din plastikboks stadig er sikker at bruge til opbevarig af mas? Og hvor lang levetid har sådanne beholdere egentlig?
- Det er svært at sige præcist, hvor længe en beholder kan bruges, da det kan variere fra produkt til produkt og afhænger af, hvordan beholderen anvendes. Du bør ikke bruge beholdere, der er beskadigede, da der er større risiko for, at stoffer overgår til maden.
Det siger Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i sektionen for kemisk fødevaresikkerhed hos den norske Fødevarestyrelse.
Så længe beholderen er designet til genbrug, og brugsanvisningen er fulgt, burde du i udgangspunktet kunne bruge beholderen i lang tid.
- Et andet råd er at undgå at bruge gamle beholdere, hvis du er usikker på oprindelsen, og om de faktisk er beregnet til kontakt med mad. Husk, at det sjældent er én og samme type mademballage, der egner sig til alle typer mad og til brug ved alle temperaturer, siger Håland.
Som forbruger kan du tjekke mærkningen og følge eventuelle brugsbegrænsninger. Glas- og gaflesymbolet er et af flere mærkealternativer.
Det er vigtigt, at den boks, du bruger, er lavet uden stoffer, der kan påvirke indholdet og maden negativt, og at emballagen kan tåle frysetemperatur, hvis du skal fryse maden ned.
- Af den grund er det fornuftigt ikke at bruge bokse, der blev lavet for længe siden, fordi reglerne for, hvad sådanne bokse kan indeholde, er blevet meget strengere de sidste par år.
Det siger Anne Marie Schrøder, kommunikationschef i Matvett AS, til det norske medie KK.
Det er også vigtigt at bruge sund fornuft, vurdere hvor slidt beholderen er, og om låget er tæt.
- For smarte beholdere kan du også slippe den resterende luft ud ved at lukke boksen, åbne den lidt og lukke den igen. Det fører til længere holdbarhed på maden, siger Schrøder.
Sæt et mærke på boksen og skriv dato, hvad der er i, og hvad maden skal bruges til, så øges sandsynligheden for, at den faktisk bliver spist op.
Denne artikel blev først bragt hos kk.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.