Mad
30. december 2024

Er det her verdens bedste grød?

Og nej, det er hverken havregrød eller risengrød.
Af: Gry Thune, kk.no
Grød

Foto: Unsplash

Grautr kaldte vikingerne den bløde mad, som kan laves af både havre, hvede og byg og toppes med alt, hvad hjertet begærer.

Vi er usikre på, hvad vikingerne toppede deres grautr med, men i mange år har denne journalist nydt varm havregrød toppet med smør, sukker, kanel, æbler, bananer og valnødder uden at overveje, at der kunne findes bedre alternativer.

Selv ikke de utallige opskrifter på kold (!) køleskabsgrød, som nærmest har domineret nyhedsbilledet det seneste årti, har fået mig til at løfte et øjenbryn.

Indtil den dag i november 2024 – ja, lad os være så dramatiske og tidspræcise – hvor jeg faldt over et opslag på en hjemmeside, der tilhører madprofil og ernæringsfysiolog Linda Stuhaug.

Der var et billede af en stor grødskål lavet på en kornsort, vi aldrig før havde skænket en tanke: Byggryn.

"De, der har fulgt mig på Instagram længe, ved nok, at jeg er virkelig, virkelig glad for byggrød. Efter min mening er det verdens bedste grød," stod der.

"Byggrød er en favorit hos mig, mest på grund af konsistensen. Byggryn har lidt mere struktur, og man tygger mere end for eksempel ved risengrød eller havregrød. Derudover smager det jo fantastisk med varm grød med kanel, sukker og en smørklat på – det er bare ekstra lækkert med lidt ekstra konsistens," uddyber hun.

https://imgix.femina.dk/2024-12-19/82380423.jpg

Foto: Gry Thune

Det var måske først og fremmest, fordi grøden på billedet lignede risengrød, at jeg besluttede mig for at prøve den.

Risengrød var nemlig min barndomsfavorit, men efterhånden som det i voksen alder gik op for mig, at den nærmest er blottet for næring og mere kan betragtes som en dessert, har den sjældent været på menuen.

Med Stuhaugs byggrød så jeg muligheden for en sund udgave af barndomsfavoritten – byg er nemlig en meget næringsrig kornsort, fastslår Linda Stuhaug.

Myndighederne anbefaler også, at man bruger byggryn mere, da det er rigt på antioxidanter, har et generøst indhold af fibre og er dokumenteret at kunne forebygge kræft.

Stuhaug tyr ofte selv til Fjordlands byggrød, som hun varmer i mikroovnen – fordi det både er nemt, sundt og godt, forklarer hun videre på sin hjemmeside.

Samtidig understreger hun, at det er meget enkelt at lave byggrød selv – du skal bare bruge byggryn, mælk og salt.

Da jeg selv kan lide at lave store gryder mad til flere dage, var jeg derfor hurtigt ude for at kigge efter en pakke byggryn på hylderne i vores lokale Rema-butik.

Byggrynene skal lægges i blød natten over, før du hælder vandet fra og koger dem op i sødmælk. Bemærk, at mælk meget nemt koger over, så hold øje med gryden, indtil det koger op.

Derefter skruer du ned for varmen til laveste eller næstlaveste temperatur og lader låget ligge på med en lille åbning de første fem minutter. Derefter lægger du låget helt på gryden og rører i den af og til.

Og ja, jeg blev hooked fra første bid.

Opskrift

Byggrød ligner til forveksling risengrød, men har en lidt grovere tekstur og en smule mere bid.

Hvis du ønsker mindre tygge-modstand, kan du koge grøden i omkring en time – det er min foretrukne kogetid.

Grødresterne opbevares i køleskabet og er lette at varme op igen med lidt mælk i gryden. Ønsker du lidt mere protein, kan du bare røre et æg i per portion, når grøden begynder at simre.

Ligesom Stuhaug, foretrækker vi også at toppe grøden med smør, sukker og kanel – men hvis du er glad for frugt, bær, nødder og peanutbutter, er det bare at gå i gang med det.

Til 4-6 portioner skal du bruge:

  • 4 dl byggryn
  • 2 liter mælk, helst sødmælk
  • 1 teskefuld salt

Sådan gør du:

  1. Læg gerne byggrynene i vand natten før, eller eventuelt om morgenen, hvis du skal lave grøden om eftermiddagen/aftenen.
  2. Hæld vandet fra og kog grøden op med mælk.
  3. Lad grøden småkoge i 30-40 minutter, indtil den får en fyldig, cremede konsistens. Husk at røre indimellem.

Denne artikel blev først bragt på KK.no. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også