Mad
26. marts 2025

Husker du bagekartoflen fra middagsbordet i 90'erne? Undgå denne fejl, når du laver den i dag

- Resultatet bliver en blød og lidt vandet kartoffel, siger eksperten.
Af: Beth-Kajsa Elveos, KK.no
Bagt kartoffel

Foto: Colourbox

På tv-skærmen rullede "Casino" og "Jeopardy", fædrene havde vinrøde jakkesæt på, og børnene var pakket ind i æblegrønne matchende tights-sæt dekoreret med "Spice Girls."

Under weekendmiddage i 1990’erne lå der ingen smartphones på bordet, men servietter, der matchede lysmanchetterne. Og ud af ovnen tog mor en bakke med store sølvfarvede kugler, som var købt færdigindpakket i Rimi. Og selvfølgelig var der altid en ekstra bagt kartoffel i tilfælde af, at Siri fra nabohuset ringede på.

Men hvad skete der egentlig med 90’er-favoritten bagt kartoffel?

Blev vi trætte af kartoffel med cremefraiche, skinke og majs, eller var det bare fordi tacoen tog over?

Vi ved også, at 90’erne længe har været trendy, når det kommer til tøj og makeup. Så måske er det ikke så mærkeligt, at mad også trender.

Uanset hvad: Nu er 90’er-kartoflen tilbage igen, og takket være sociale medier, spreder hypen omkring den nostalgiske ret sig på ny. Der florerer videoer og opslag med kreative opskrifter, spændende toppings og nye twists på den klassiske ret.

Men én ting er anderledes nu, næsten 40 år efter, at retten sidst var en varm kartoffel: nemlig rådene om, hvordan den skal tilberedes.

Supermarkederne har altid solgt såkaldte "bagekartofler." De er på størrelse med en lille mango og pakket ind i sølvfolie. Men nu skriver norske Bama, at kartoflerne ikke skal bages med folien på. På deres hjemmeside skriver de:

- Vidste du, at bagekartofler ikke skal bages i den folie, de ofte er pakket ind i? Vask dem og bag dem, til de er møre og fyld dem med noget lækkert.

Det er tilsyneladende en udbredt misforståelse, at kartoflen skal pakkes ind i folie for at blive bedst mulig. Devi Ahuja, der er kartoffelansvarlig hos Bama, skriver på deres hjemmeside:

– Når du pakker kartoflen ind i folie, lukker du fugten inde. Resultatet bliver en blød og lidt vandet kartoffel. Det minder næsten om at koge den.

– Det bedste, du kan gøre, er at lægge kartoflen direkte på ovnristen uden folie. Så får skrællen en perfekt sprød tekstur, mens indersiden bliver luftig og blød. Præcis som en perfekt bagt kartoffel skal være.

Altså: Hvis du køber en bagekartoffel i butikken, der allerede er pakket ind i folie, skal du fjerne folien. Ifølge Bama er der seks trin, man bør følge for den perfekte kartoffel:

Sådan bager du kartoflen for et perfekt resultat

  • Vælg en stor kartoffel.
  • Prik huller i skrællen med en gaffel eller kniv – det slipper dampen ud af kartoflen.
  • Pensl med olie og drys med salt for et ekstra sprødt skind.
  • Læg kartoflen direkte på ovnristen i en forvarmet ovn ved 170°C.
  • Bag i 60–75 minutter, afhængigt af størrelsen.
  • Tjek, om den er færdig, ved forsigtigt at klemme den – den skal være helt blød og luftig indeni.

Drop altså folien, og nyd en perfekt sprød og luftig bagekartoffel.

Kilde: Bama

Denne artikel blev først bragt hos KK.no. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også