Mad
1. december 2018Miniguide til nytårets champagne
Nytårsaften er jo en bobleaften, og der er bare noget over champagne og andre bobler, som gi’r os den dér prikkende, lette og dejlige forkælelse og beruselse. Som om der er en lille smule lykke i boblerne. Og hvis man skulle sætte billeder på forskellige vintyper, ville champagnen klart være klassens flotteste fyr
Af: Nana Wad, Kjær & Sommerfeldt
Champagne er champagne
Ordet champagne lyder i sig selv som en fest, som luksus, som livet, når det skal fejres. Måske lyder det endda lidt som kærlighed. Men champagne er altså dyr. Den dyreste af de boblende vine. Så husk, at der findes mange andre slags bobler ud over champagne og til helt andre priser – læs med her og bliv lidt klogere på forskellene og lighederne. Champagne betyder IKKE mousserende eller boblende vin. Champagne er et geografisk område i det nordlige Frankrig, og herfra stammer metoden med at ”andengære” vinen på flaske, så den bobler. Ren vinteknik, som kaldes methode traditionelle, oversat ”traditionel metode” (at lave bobler i vin på). Når en hvidvin i Champagne tilføres bobler, kaldes vinen slet og ret champagne. Gør man præcis det samme et andet sted, får man også boblende vin, men må IKKE kalde det for champagne. Sådan er det. Men så kan man jo kalde den for f.eks. cava (i Spanien), prosecco (i Italien) eller cremant (i andre områder af Frankrig). LÆS OGSÅ: Kryddersnack med champagne