Du bliver klogere af at få børn
Udgivet d. 6. december 2017, redigeret af Anne Romanelli, foto: Panthermedia
Er du en af dem, der for tiden ikke beskæftiger dig med ret meget andet end amning, lortebleer og alt for lidt søvn?
Så går du måske også med nogle tanker om, at din hjerne ikke bliver stimuleret, som den skal, og at du ender med en ammehjerne, der aldrig helt bliver sig selv igen.
LÆS OGSÅ: Din hjerne ændrer sig, når du bliver mor
Men den bekymring kan du godt pakke væk. Der sker nemlig det stik modsatte, når vi får børn. Du bliver både hurtigere, skarpere og bedre til at multitaske. Og det allerbedste er, at dine nye kompetencer bliver der resten af livet!
Vi bliver klogere på egne og andres følelser
Der sker meget, når du bliver gravid. Ikke kun rent fysisk, men også kemisk. Allerede tidligt i graviditeten begynder hjernen at arbejde på højtryk. Og det er ikke bare tanker om den lille ny, den kredser om.
Den går nemlig i gang med at producere en række hormoner, der alle skal hjælpe os igennem de næste 9 måneder - og for nogle af hormonernes vedkommende resten af livet.
Produktionen af østrogen sættes voldsomt i vejret, så snart vi bliver gravide. Det er det hormon, der sørger for, at livmoderen og mælkekirtlerne i brysterne vokser. Og det er også det hormon, der 'trigger' os følelsesmæssigt, og som får os til at tude over selv de mest banale eller pinlige sæbeoperaer i tv. Men samtidig gør det os mere intelligente rent følelsesmæssigt. Vi opfatter og forstår vores egne og andres følelser langt bedre end før.
Hjernen bader i præstationsfremmende hormoner
Mængden af hormonet progesteron øges også under graviditeten, og det hæmmer omfanget af eventuelle blødninger under fødslen. Og så er der det præstationsfremmende hormon oxytocin:
- Det produceres i små mængder allerede tidligt i graviditeten, for så at øges hen mod fødslen, hvor hjernen nærmest er badet i det. Det udløser sammentrækninger i livmoderen, sætter gang i presseveerne, og hjælper derved med at presse barnet ud, forklarer hjerneforsker Ann E. Knudsen.
Hormonet er samtidig også det, der får os til at glemme fødslen, så den førstefødte ikke nødvendigvis bliver enebarn, men kvinden har mod på at gå det hele igennem en gang til. Og en gang til.
LÆS OGSÅ: 5 råd til den nybagte mor
Vi bliver superkvinder
Udover at være præstationsfremmende giver hormonet oxytocin også evnen til at multitaske.
- Dermed ikke sagt, at du med ét både kan sjippe og køre på ethjulet cykel. Men kvinden bliver i stand til at udføre flere såkaldt automatiserede ting på én gang, siger Ann E. Knudsen.
Det kan f.eks. være at tale i telefon, samtidig med at aftensmaden bliver gjort klar til servering, og lille Emils fedtfingre guides væk fra fars nye fladskærm - alt sammen uden at moster Anna i den anden ende af røret bemærker tumulten.
Evnen til at multitaske varer evigt
Endnu mere glædeligt er det, at evnen til at multitaske, som vi tilsyneladende blver bedre til som mødre, ikke forgår, efterhånden som tiden går:
- Det fantastiske ved dette stof er, at det har en blivende effekt på hjernen. Der er lavet forsøg med rotter, hvor forskerne testede deres evne til at finde vej i en labyrint. Sammenligende man rotter, der havde fået unger, med 'jomfru'-rotter, viste rotterne, der havde fået unger, sig at være væsentlig bedre til at finde rundt, end de, der aldrig havde fået unger. Lavede man samme forsøg, når rotterne var blevet ældre, var effekten og evnen stort set uændret. Og deraf har forskerne kunnet konkludere, at oxytocin har en blivende effekt hele livet, siger Ann E. Knudsen.
LÆS OGSÅ: 7 råd om barselsbesøget
Bedre til at håndtere stressede situationer
Men oxytocin kan mere end det. Det sænker blodtrykket og har en antistressende virkning. Det betyder, at det gør og mødre i stand til at have mere 'ro på' og ikke gå i sort, når Arthur skriger, og opvasken pludselig har nået umenneskelige højder, to minutter inden vi får gæster.
Det kan da godt være, at vi for en kortere periode bliver mere glemsomme og slet ikke er oppe på beatet som før med, hvor man går hen, når man går ud.
'Har du fået ammehjerne', spørger andre måske lidt for morsomt, når du for 117. gang går ud i køkkenet bare for at glemme, hvad du gik derud for. Men fortvivl ikke. For så snart du kommer ind i en rytme med din lille baby, og tingene lægger sig lidt på hjemmefronten, så har du en hjerne på et helt nyt niveau!
LÆS OGSÅ: 6 mødre taler ud: Sådan har mit barn ændret MIG!
Nybagte mødre har ikke nødvendigvis 'ammehjerne'
Og så er det ikke engang sikkert, at du i starten er mere glemsom. Du prioriterer bare vigtigere ting, end hvorfor du lige skulle en tur i køkkenet - nemlig din baby.
- Hjernen arbejder i højeste beredskab på at holde styr på, om den lille trives, om han eller hun spiser nok, om der er rene bodystockings i skabet osv. Vi fokuserer altså pludselig mere på at få skoldet babys sutter, end på hvem det nu lige er, der spiller sammen med Julia Roberts i den nye film, som vi alligevel ikke når at se foreløbigt. Og sådan skal det være!, siger Ann E. Knudsen.
Brugbare kompetencer i arbejdslivet
Alle disse kompentencer, som du får eller styrker under graviditeten og som mor i det hele taget, vil du også kunne drage nytte af i dit arbejdsliv - og derme høre til blandt en gruppe af særligt attraktive medarbejdere, nemlig mødre!
Som mor har du i høj grad:
* Følelsesmæssig intelligens
* Evne til at præstere og multitaske
* Evne til at håndtere stressede situationer
* Sociale kompetencer som menneskekundskab, samarbejdsevne, konfliktløsning og tålmodighed
* Evne til networking (børn leder til nye kontakter)
* Evne til lederskab (børn lærer dig at prioritere og håndtere modsatrettede behov)
* Kreativitet og opfindsomhed
Så tag dig bare en pause med disse sjove mor-citater: