Familieliv
9. juli 2018

Psykolog: Dét sker, når dit barn keder sig

Kedsomhed er ikke verdens undergang, selvom dit barn måske synes det. Tværtimod styrker det dit barn på flere områder. Jo tidligere du introducerer den sunde kedsomhed, des bedre, vurderer børnepsykolog.
Af:
Barn, der keder sig

Redigeret d. 16. februar 2018 (udgivet første gang 2. oktober 2015) af Sarah Nørgaard Jensen, foto: iStockphoto

Moaaar, jeg keeeeder mig!

Din datter på tre år kommer ind til dig i køkkenet. Hun keder sig, og det utålmodige blik i hendes øjne signalerer, at det er dig, der skal finde på noget. Du er i fuld gang med madlavningen og har slet ikke tid. Alligevel sætter du madlavningen på midlertidig pause og forsøger finde på noget, som hun kan lave. To minutter senere sidder du måske selv på gulvet og leger med fingermaling sammen med hende.

Scenariet her er helt sikkert hverdag for mange forældre, men sådan behøver det ikke at være. Dit barn har godt af at kede sig lidt og selv finde på aktiviteter, i stedet for at du hele tiden står på tæerne med ny underholdning.

LÆS OGSÅ: 8 gode ting, dit barn får ud af at gå i dagsinstitution

Kedsomhed fører til opfindsomhed

Det sætter nemlig gang i opfindsomheden og er sundt for barnets udvikling, forklarer børnepsykolog John Aasted Halse.

Han mener, at mange forældre i dag tror, de skal aktivere og servicere deres børn døgnet rundt, når de er utilfredse og mangler opmærksomhed. Men det er slet ikke nødvendigt:

- Dit barn kan sagtens finde ud af at underholde sig selv. Et lille barn på to til tre år har selvfølgelig mere brug for, at du som voksen vejleder og kommer med gode idéer. Men jo tidligere børn lærer, at det ikke er farligt at kede sig, jo bedre er det for dem på længere sigt, siger han.

Få et kreativt og selvstændigt barn

Når du vælger at lege med dit utålmodige barn, selv når du ikke har tid eller lyst, har du sikkert en god grund.

Måske har du - som mange andre forældre - dårlig samvittighed over, at du ikke er nok sammen med dit barn i hverdagen. Måske føler du dig tvunget til at springe til, så snart han eller hun beklager sig, af frygt for at være en dårlig forælder.

Det er godt, du er opmærksom på dit barn, understreger John Aasted Halse, men pas på, at du ikke gør dit barn en bjørnetjeneste:

- Hvis du altid står klar med underholdningen, når barnet kalder, får du et barn, der er vant til at andre tager over for dem. Børn har godt af at udforske verden på egen hånd. Det er gennem den frie leg, der ikke er igangsat af voksne, at kreativiteten og tankeprocesser udvikles, og det er her, de lærer allermest, mener han.

LÆS OGSÅ: Er dit barn særligt sensitiv? Sådan hjælper du

Egen leg er afstressende

Når dit barn leger på egen hånd, virker det også afstressende, og det er helt essentielt. Alt er nyt for et barn på 1-3 år. Selv de mest grundlæggende ting som at lære at gå, spise pænt eller tage tøj på. Ting, vi voksne tager for givet.

Men barnets hjerne kører på højtryk døgnet rundt, og derfor har de små pus brug for tid til at flade ud, og det gør de bedst, når de sidder helt for sig selv og leger - uden en voksen er til stede og retter på dem.

- Det betyder ikke, at du helt skal overlade dit 1-årige barn til sig selv, eller at du ikke må lege med dit barn, når han eller hun kommer hjem fra institutionen. Det betyder heller ikke, at du ikke skal holde øje med, om dit barn sidder for meget alene. Alt har en balance, men det er o.k. at sige nej, hvis du ikke har tid til at lege, og du behøver ikke lave fingermaling, hvis du ikke har lyst, siger John Halse.

Lær dit barn at tackle kedsomhed

Men hvad gør du så, når dit barn er helt umuligt og kræver din fulde opmærksomhed, fordi det keder sig?

- Det er ikke nødvendigt at sætte himmel og hav i bevægelse. Husk på, at der for det meste ikke går særlig lang tid, før dit barn finder på en ny leg og glemmer, at det har kedet sig. Er dit barn vant til at blive serviceret, skal du nok regne med, at der er ramaskrig de første par gange, du stritter imod. Her er det en god idé at starte i det små og gå langsomt frem. Barnets alder er en anden faktor, du skal tage hensyn til. Et barn på et eller to år har brug for, at du sætter det i gang med en aktivitet. Så leg med dit barn - hvis du har overskud til det - og træk dig lidt væk efter et stykke tid. På sigt vænner du dit barn til, at det selv skal gøre en indsats for ikke at kede sig. Og det belønner sig, siger John Halse og uddyber:

- At lære små børn, hvordan de tackler kedsomheden, er et værktøj, som vil følge barnet gennem hele livet. Men det er vigtigt, at du starter, mens de er helt små. For de bliver hurtigt gamle nok til at tænde fjernsynet eller computeren, og så er det for alvor op ad bakke.

Vidste du, at …

… kedsomhed er en følelse på linje med forelskelse eller vrede, som dit barn skal lære at håndtere? Der er mange holdninger til, hvad kedsomhed er og flere forskellige teorier om, hvad det skyldes. Traditionelt opfattes kedsomhed som noget, der opstår, når du eller dit barn er understimulerede og har brug for nye input. Nyere forskning viser derimod, at kedsomhed primært opstår, fordi hjernen har været stimuleret i længere tid og har brug for at fordøje oplevelser, indtryk og informationer. Den nye forskning ser altså kedsomhed som en kærkommen pause for hjernen.

Kilde: Videnskab.dk

4 råd om kedsomhed

1: Jo yngre dit barn er, jo kortere tid kan han eller hun aktivere sig selv. Er dit barn tre år eller yngre, er et godt råd at starte en leg sammen med barnet. Efter nogen tid kan du overlade barnet til sig selv. Jo ældre barnet bliver, jo hurtigere skal du trække dig ud af legen.

2: Børn er forskellige og skal håndteres forskelligt. Er dit barn vant til at blive aktiveret, kræver det små skridt og en større indsats.

3: Du skal ikke altid sige nej, når dit barn spørger, om du vil lege. Så sender du et signal om, at du ikke vil bruge tid sammen med ham eller hende. Men det skal være en aktivitet, som du selv synes er sjov, og det er okay at sige fra, hvis det ikke lige passer ind.

4: Du kan nemt inspirere dit barn til fri leg. Lad for eksempel junior lege med indholdet i en køkkenskuffe (uden knive og andet farligt i), mens du selv laver mad. På den måde er du tæt på dit barn, imens han eller hun bliver en del af dine voksenrutiner.

LÆS OGSÅ: Guide til sikkert og alderssvarende legetøj

Læs mere om:

Læs også