Derfor skal du (måske) droppe tamponer
Åh nej. Det er den tid på måneden, og man er løbet tør for både bind og tamponer, som i øvrigt ikke er særligt ”sunde”. De holder på fugten, hvilket kan resultere i svamp. Gid der dog fandtes et alternativ, der kan bruges igen og igen, og som er godt for kroppen. Det gør der, men det er ikke sikkert, du er klar?
Menstruationskoppen er en ny kop af medicinsk silikone, som man klemmer sammen og fører op i skeden som en tampon. Koppen folder sig ud omkring livmoderhalsen og kan sidde i 12 timer, modsat en tampon, der gerne skal skiftes hver tredje til fjerde time. Når koppen skal ud, tager man fat i dens lille stilk og hiver den ud. Det kan kræve lidt øvelse i starten, da koppen danner et vakuum inde i kroppen. Når man har tømt koppen for blod i toilettet og skyllet den under vandhanen, kan den placeres igen.
Minimerer risikoen for infektioner
Mellem to menstruationer skal koppen rengøres med kogende vand. En fordel ved at bruge menstruationskoppen i forhold til tamponer er, at du minimerer risikoen for infektioner. Den udtørrer heller ikke slimhinderne og ødelægger ikke pH-værdien i skeden. Mette Witten, som står bag menstruationskoppen.dk, lover endda færre dage med menstruation, hvis du bruger menstruationskoppen MeLuna (det skyldes muligvis det vakuum, koppen laver i kroppen), og færre menstruationssmerter, da koppen ikke støder op imod livmoderhalsen.
PS: En menstruationskop er et miljørigtigt alternativ. Den skal kun udskiftes hvert 10. år (hvis du altså rengør den korrekt) og koster 180-300 kr. som éngangsbeløb.
Kilder: sexogsamfund.dk, q.dk, organicup.eu/dk, divacup.com, menstruationskoppen.dk, sundhed.dk og pol.dk
Bløder du meget? Så har du måske muskelknuder i underlivet
I videoen herunder kan du se, hvordan du bruger menstruationskoppen
Menstruationskoppen
• Du kan bade og dyrke sport uden gener
• Du slipper for at liste bind og tamponer op i ærmet på jobbet
• Menstruationskoppen skal tømmes to gange i døgnet
• Du undgår lugtgener og at bløde igennem
Obs! Har du spiral bør du ikke bruge menstruationskop. Når du tager den ud, kan spiralen blive ført ned i livmoderhalsen. Hvis spiralen ikke ligger i livmoderen, beskytter den ikke mod graviditet.
Kilde: Sex & samfund