https://imgix.femina.dk/media/detsloererprim.jpg
Selvudvikling

Det slører stadig

21. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: PR
… og det bliver det ved med, selvom satire-pigerne bag DR2-programmet må finde sig i sure opstød og dødstrusler. ”Vi skal fokusere på det positive,” siger én af pigerne, Ellie Jokar. Det har nemlig aldrig været en del af planen at genere nogen som helst.

"I burde stenes til døde," lyder bare en enkelt ud af mange facebook-kommentarer til 'Det slører stadig," hvor fire unge piger med indvandrerbaggrund netop ellers forsøger at lade fordommene modes og smelte væk … ved hjælp af det gamle, velkendte våben: Humor!
Men selvom ikke alle er enige i konceptet, er begejstringen enorm, og pigerne er blevet mødt af overvejende rigtig positive tilkendegivelser efter de første par udsendelser, som rammer plet for nogen. Ikke for andre.

Tænk positivt …
"De fleste af dem, vi møder eller hører fra synes, det er så fedt med et program, hvor fordommene bliver luftet, så den lille del, der råber op og er negative lige nu, vil vi ikke koncentrere os om," siger Ellie Jokar.
"Negativitet avler negativitet, og vi gider ikke mudderkastning, og så skal man lige huske på, at det altså ikke er alle muslimer i landet, der mener, vi er nogle klaphatte … det er en lille brøkdel."

At være eller ikke være
Og det kommer bag på pigerne bag programmet, at reaktionerne på satire-programmet har været SÅ voldsomme. Hele idéen bag udsendelsesrækken er netop at belyse vores alle sammens fordomme, hive det ukendte op til overfladen og aldrig udstille nogen som helst. Faktisk tværtimod.
"Altså, vi er jo, hvad vi spiller … muslimske piger med rødder indenfor islam, og derfor undrer det os lidt, at folk i den grad har hidset sig op. Det ville være noget andet, hvis det var danske piger, der behandlede emnerne," siger Ellie Jokar om kritikken, der altså langt fra hamler op med alle roserne, de får.

Satire med respekt …
Og der er da heller ingenting, de ville lave om, hvis det var muligt. Gjort er gjort, og de har hele været bevidste om deres valg.
"Man skal ikke trække i land, men altid være opmærksomme på, om folk bliver krænket, det er klart, " siger Ellie Jokar, der pointerer, at hele udgangspunktet for programmerne har været at belyse fordomme - men aldrig nogensinde udstille en bestemt gruppe mennesker på grund af deres religion.
"Det er satire, det her. Det er sjovt! Og hvis vi vil ha' et mangfoldigt samfund, der fungerer med forskellige kulturer, må vi acceptere hinanden, uanset om vi går med burka eller kalot …

Læs også