Kærlighed og sex
10. juli 2012

Sådan overlever parforholdet den kolde sommer

Parterapeuter og skilsmisseadvokater har deres højsæson i september. Forståeligt nok. For en regnvåd og kold sommer kan lægge en gevaldig dæmper på selv den mest dampende hotte kærlighed…
Af: af Malene Fich Weischer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/juli/ferie-parforhold-prim.jpg

foto: All Over

Hvis du har prøvet det, så ved du, hvor frygteligt det kan være. At sidde indespærret med sin bedre halvdel og måske et par unger i et lejet sommerhus, mens regnen siler ned udenfor - uden sine ting, uden varmt nok tøj, uden gummistøvler, uden noget at lave og uden al den fantastiske afslapning, solbadning og kærestehygge, som ferien jo skulle have budt på. Øv.

Stresser over al den afslapning
På den måde kan tre ugers sommerferie hurtigt bevæge sig hen mod at blive tre ugers rendyrket helvede, hvor du ender med at være totalt stresset over, at du slet ikke når al den afslapning og hygge, som du jo netop havde så meget brug for. Det er en klassisk fælde, og det er præcis derfor, at skilsmisseadvokaterne og parterapeuterne har kronede dage i tiden efter sommerferien. Men det behøver ikke at være sådan.

Husk en Plan B
"Der er flere ting, man kan gøre for at komme godt igennem en ferie, hvor regnen siler ned og man slet ikke når alle de ting, man havde forestillet sig", fortæller familiepsykolog Sia Holm til Oestrogen.dk, og fortsætter:
"Men det handler først og fremmest om at være realistisk i sine forventninger. Altså, vi ved jo alle sammen, at det har det med at regne om sommeren her i Danmark, så sørg for at have tøj med til de våde dage. Og sørg for at have en Plan B, så I også har nogle ting at foretage jer, selvom solen ikke indbyder til strandtur."

Vær realistisk
"En anden ting er at være realistisk i sine forventninger til ferien. Vi bliver jo alle sammen bombarderet med reklamer med den idylliske familierejse, hvor alle hygger og har det skønt, men sådan er virkeligheden jo ikke. Det kan godt være, at ungerne nyder en tur i swimmingpoolen, men det er jo hårdt arbejde for forældrene at få dem i vandet, give dem solcreme på, skifte ble og hvad ved jeg. Den virkelighed forsvinder jo ikke, bare fordi det er ferie".

Find hinanden
Og så er der det med parforholdet. For det kræver også forberedelse pludselig at skulle finde hinanden igen:
"De fleste af os kører en hverdag med 180 km i timen, hvor vi dårlig nok får talt sammen, og det er jo klart, at vi ikke fra den ene dag til den anden kan stoppe helt op og pludselig være hinandens bedste og mest intime venner. Det kræver tid at vænne sig til at være sammen med hinanden non stop i tre uger!", slår Sia Holm fast.

Bliv kærester igen
Og hvordan forbereder man sig så på det? Jo, man gearer langsomt ned. Det kan godt være, man har sit arbejde at passe i ugerne op til ferien, men prøv at tage nogle aftener ud, hvor I kan gå i biografen sammen, spise en middag sammen eller noget helt tredje, foreslår Sia Holm.
"Det gælder jo hele året, at man skal huske at være kærester og at det kræver vedligeholdelse og arbejde at blive ved med at holde sit forhold intakt, men især op til ferien er det vigtigt. For i ferien er der jo ikke bare tid til at slappe af - der er også tid til at skændes, påpeger Sia Holm.

Ferien afspejler din hverdag
"Fungerer din hverdag ikke, så forsvinder alle problemerne jo ikke, bare fordi det nu er ferietid. Tværtimod kan problemerne og alle de ting, som irriterer i hverdagen, hurtigt komme op til overfladen, når man pludselig er tvunget til at være sammen i døgndrift", fortæller Sia Holm, som dog også slår fast, at det ikke nødvendigvis behøver at være en dårlig ting. For i ferien har man jo samtidig tid til at få snakket tingene i gennem og måske få rettet op på dem - så man kan nyde godt af det resten af året.

Læs også