5 elementer i hvert måltid
Foto: Colourbox
1. PROTEIN
Proteiner er nødvendige byggesten for dine muskler og er samtidig med til at regulere din forbrænding og sikre, at du føler dig mæt længe. Derfor skal du sørge for at få fedtfattigt protein ved hvert måltid, f.eks. kyllingebryst, kalkunbryst, fisk, skaldyr, æggehvide, magert oksekød, minimælk eller hytteost. Den eneste form for protein, Q anbefaler dig at holde igen med, er nødder, fordi op til ¾ af deres kalorieindhold stammer fra fedt. Ca. ¹/3 af de kalorier, du dagligt indtager, skal komme fra protein.
Læs også: Økologisk mad smager ikke bedre
2. KULHYDRAT
Alle dine måltider skal indeholde kulhydrat - vel at mærke den slags,der scorer lavt eller moderat på det glykæmiske indeks (GI). Det er f.eks. grøntsager, vilde ris, bønner, linser, havregryn, søde kartofl er og quinoa. I modsætning til andre kure, der nærmest bandlyser
HVAD ER GI?
Glykæmisk indeks (GI) er et system, som beskriver, hvordan
forskellige fødevarer får dit blodsukker til at stige i løbet
af 0 til 2 timer.
Lavt = mindre end 55, giver stabilt blodsukkerniveau
Middel = 56-69, giver varieret blodsukkerniveau
Højt = over 70, giver hurtigt stigende blodsukkerniveau
med hurtigt fald til under tidligere niveau (kan opleves som træthed eller sløvhed)
Kilde: http://da.wikipedia.org
kulhydrater, mener Q, at kulhydrat er et nødvendigt brændstof din krop, som forsyner den med størstedelen af den energi, den behøver for at leve. Ca. halvdelen af de kalorier, du dagligt indtager, skal komme fra kulhydrat. Q's egen favoritliste over gode kulhydrater får du her: Æbler, sorte bønner, broccoli, kål, gulerødder, selleri, kirsebær, kikærter, agurk, grapefrugt, ærter, linser, salat, limabønner, champignon, løg, pærer, ferskner, peberfrugter, blommer, havregryn, appelsiner, sukkerærter, spinat, jordbær, søde kartofl er og vilde ris.
Læs også: Få maven i balance
3. FIBER
Du skal helst have 5-10 gram fibre i hvert måltid. Fibre mindsker kolesterolindholdet i dit blod, sænker risikoen for at få diabetes eller kræft, forbedrer din fordøjelse og får dig til at føle dig mæt, så du spiser mindre ved hvert måltid. Du får fibre ved at spise fuldkornsprodukter, grøntsager, bønner, ærter og linser - eller du kan kaste dig over nogle af Q's favoritter: Fuldkorns-morgenmadsprodukter, brune eller vilde ris, bønner og linser, grøntsager og frugt, der kan spises med skræl, eller kerner.
Læs også: Dip dig slank
4. SUNDT FEDT
Du tror måske, at du helt skal undgå fedt, når du gerne vil tabe dig. Men din krop har brug for fedt, f.eks. til at optage A-, D-, E- og K-vitamin. Forskning har endda vist, at en diæt med for lidt fedt kan føre til depression, fordi hjernen har brug for fedt for at fungere ordentligt - især er omega 3 og 6 godt for hovedet. Derfor skal du sørge for at spise sundt fedt, dvs. enkeltumættet eller flerumættet fedt ikke hæver dit kolesterolniveau. Enkeltumættet fedt får du fra f. eks. fiskeolie, jordnøddeolie, olivenolie og rapsolie. Flerumættet fides i makrel,
tun, regnbueørred, sild, laks, sardiner, solsikkeolie og hørfrø. Du skal dog stadig begrænse dit fedtindtag til ca. 65 gram om dagen.
Læs også: Fuldkorn er et hit
5. SUKKERFRI DRIKKEVARER
Hvert måltid skal have følgeskab af en sukkerfri drikkevare, f.eks. vand, light-sodavand, te, kaffe eller en sukkerfri energidrik. Du skal helst drikke ca. 33 cl ved hvert måltid. Væske får dig til at føle dig hurtigere mæt og hjælper dig samtidig med at forbrænde kalorier. Hvis du først drikker, når du føler tørst, har kroppen allerede mistet 4-5 % af dens væske, og derfor går mange mennesker rundt og er lettere dehydrerede hele tiden. Det går ud over alle kroppens processer - også din fordøjelse og forbrænding. Derfor skal du ikke blot drikke ved måltiderne. Q anbefaler, at du drikker 10-12 glas fordelt over hele dagen. Det bedst er vand, og du kan evt. blande lidt frugtjuice i for at give smag. Iskoldt vand tvinger samtidig din krop til at forbrænde kalorier, fordi det skal opvarmes til kropstemperatur.