Træning og kost
30. oktober 2012

Sådan stopper du vanespisningen

Vi kender det nok alle sammen: Man er ikke rigtig sulten, men alligevel får man pludselig en overvældende lyst til chokolade, kage, chips eller noget helt fjerde. Det er vanespisningen, der har fat i os…
Af: Malene Fich Weischer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/vanespisning-prim.jpg

foto: All Over

Det er aften. Ungerne er lagt i seng eller har fortrukket til værelserne, madpakkerne er smurt, tasken pakket, opvasken ordnet… Nu kan du slappe af. Du falder om i sofaen, men der mangler stadig noget for at gøre afslapningen helt perfekt… Nå jo, pinnochiokuglerne, der ligger ude i skabet. Eller chokoladen. Eller chipsene.

Mad hænger bare på en eller anden måde sammen med vores følelser, og ligesom rygere dårligt kan afslutte et måltid eller drikke et glas vin uden at tænde for en cigaret, så forbinder mange også mad med nogle helt specielle situationer. Tit har det noget med hygge at gøre. Når der virkelig skal hygges, så skal der mad på bordet - også selvom vi måske slet ikke er sultne.

Det er vanetænkningen, der sætter ind, og den kan være meget svær at bryde. Men første skridt på vejen er at blive opmærksom på, hvor det går galt. Det amerikanske website self.com (link fjernet), er i den anledning gået sammen med en række eksperter på området, og har opstillet fire af de mest typiske grunde til vanespisningen. - Og hvordan du bryder vanen!

1. DU ER STRESSET
Den menneskelige organisme er fint udrustet til at håndtere kortvarig stress, som f.eks hvis vi i en kort periode har ekstra travlt på arbejdet eller hvis vi skal stikke af fra naboens bidske hund. Men bliver stress en mere permanent tilstand, så går det også ud over kroppen. Blandt andet vil hjernen føle, at den mangler det glukose, den har brug for for at holde sig frisk og skarp - og det medfører ofte en øget lyst til slik, chokolade og andre søde sager.

Hvad gør du: Når du føler dig stresset og føler at lysten til søde sager kommer over dig, så sæt dig ned, træk vejret dybt ind nogle gange og forsøg at skabe ro i sindet. Slap af. Mediter måske, eller gå en tur. Tempoet skal I hvert fald ned nu og her - så vil trangen til slik samtidig aftage.
På den lidt længere bane er yoga rigtig god til at nedsætte stress-følelsen i kroppen.

2. DU ER UDMATTET
Når du ikke får søvn nok, så øger det appetitten. Forsøg viser, at mennesker, der kun har sovet fire timer om natten, typisk spiser hele 500 kalorier mere dagen efter, end mennesker, der har fået otte timer, fortæller det amerikanske tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Hvad gør du: Vi er jo desværre ikke altid selv herrer over, hvor meget søvn, vi får. Men hvis vi på forhånd ved, at vi går ind i en travl uge, så er rådet fra den amerikanske forsker Kelly McGonigal, at man forsøger at få så meget søvn som muligt i løbet af ugens første nætter. For selvom man ikke når så meget de sidste par nætter, så har man stadig et godt fundament til at modstå fristelserne.

3. DU FØLER, DU HAR FORTJENT EN BELØNNING
Det har været en hård dag, du sprang over kagen i kantinen og du overkom også fristelsen til at shoppe et par nye sko med hjem… Så nu har du fortjent lidt chokolade. Den menneskelige psyke fungerer sådan, at det er nemmest at sige nej til noget første gang. Når du så bagefter skal udvise viljestyrke igen, så er der ikke så mange kræfter tilbage, og så fremdeles. Det bliver altså sværere og sværere at sige nej.

Hvad gør du: Lav en plan på forhånd. Vær opmærksom på, at din viljestyrke sikkert er lavest om aftenen, så beslut dig allerede om morgenen for, at når tiden kommer, så vil du spise nødder i stedet for chips. Drikke the i stedet for et glas vin. Osv. osv. Det er nemmere at holde fast i intentionerne, hvis de er lagt fast på forhånd.

4. DU GLEMTE DEN GODE GERNING
Det lyder temmelig mærkeligt, men forsøg på University of Maryland har vist, at mennesker, som har doneret bare en enkelt dollar til et godt formål har 20% mere viljestyrke til at holde deres vægt, end mennesker, som ikke har givet noget. Forklaringen er, at når vi gør noget godt for andre, så føler vi os stærkere som mennesker, og det smitter positivt af på vores viljestyrke.

Hvad gør du: Prøv hver dag at vise lidt overskud: Rejs dig op for de gamle i bussen, bliv bloddonor, saml ind til et godt formål… Det betaler sig alt sammen i længden - og det holder altså også vanespisningen fra døren.

Læs også: Gider du heller ikke at træne?

Eller hvad med: Sådan slipper du af med mavedellen

Der er også artiklen "Blev du tyk igen?"

Læs også