Sukkerafhængighed - Slip af med din sukkertrang med 3 simple råd
Udgivet første gang 7. januar 2015. Foto: Shutterstock
Chokolademuffins med smørcreme på toppen, vingummibamser i geled, stabler af lakrids og candyfloss bløde som skyer.
Det er let at drømme sig væk til sukkerland, og de fleste af os har med garanti prøvet at crave de søde sager.
Sagen er dog, at sukker sjældent vil os det bedste, og nogle af os kan ligefrem være afhængige af det. I denne artikel får du tre eksperters bedste råd til, hvordan du slipper af med din sukkerafhængighed.
Sukkerafhængighed - hvor lang tid?
Vi har en naturlig og sund trang til sødt, men da samfundet giver os alt for let adgang til det, bliver det et problem for mange. Når først blodsukkeret er ustabilt, er det nærmest umuligt at sige nej tak, fortæller Karen Norberg, der er coach og cand.scient i folkesundhedsvidenskab.
Mange lærer fra barnsben at fremme og hæmme følelser med sukker. Når vi er kede af det, får vi slik, og når noget skal fejres, får vi endnu mere.
Vores sukkerafhængighed sidder altså både i psyken og kroppen. Det er i virkeligheden simpelt at bekæmpe sin sukkertrang, men for mange kræver rejsen støtte fra f.eks. en coach.
Stabilisér blodsukkeret med hyppige måltider med protein, grøntsager og sunde fedtstoffer. Fokuser på at få masser af sund mad - så bliver sukkeret helt automatisk udkonkurreret.
Og find ud af, hvilke følelser der aktiverer din sukkertrang - spiser du, når du er stresset, ked af det, eller når du skal hygge?
Og spørg så dig selv: Hvis det ikke er skumbananer, jeg har brug for, hvad er det så? Svaret kan være en pause, søvn, omsorg, latter, kærlighed osv.
Begynd at opfylde dine egentlige behov i stedet for at bedøve dig selv med sukker.
Det kan godt lykkes at få et afslappet forhold til sukker, men det kræver lysten til at se på sig selv og sine mønstre. At ændre det grundlæggende i vores vaner gør, at de nye vaner bliver holdbare.
Hypnose og visualisering virker mod din sukkerafhængighed
Første trin i afvænningen er at finde ud af, hvorfor du overhovedet spiser så meget sukker.
Find så mange grunde, du kan, skriv dem ned, og hæng dem op der, hvor du plejer at spise sukker (køleskabet, bilen, stuen mv.). Dette vil hjælpe med at holde din motivation, siger coach og NPL-træner Malte Lange.
Trin to er at finde ud af, hvad i dit daglige madindtag der indeholder sukker og vælge det fra. Smid det ud, du har derhjemme, og lad det være med at købe det, næste gang du handler.
Køb i stedet masser af sunde madvarer, du kan lide, og fyld kroppen med dem. Trin tre er at begynde hver dag med sund og proteinholdig mad, så du er mæt og ikke så nemt får lyst til snacks.
Sukkerafhængighed: Hold dig til langsomme kulhydrater, fedt og protein
Sukkerafhængighed kan sidestilles med afhængighed af alkohol, cigaretter og hårdere stoffer, da hjernen, også her, udskiller det afhængighedsskabende stof Dopamin, ligesom det udløser Serotonin, der giver en følelse af velvære.
Ved et sukkerstop skal du igennem to trin. Når blodsukkeret er ustabilt, vil kroppen have sukker, og får man det, bliver det endnu mere ustabilt. siger diætist Jeanette Kyster.
Kulhydrater - Hvad er kulhydrater og hvordan vælger man de rigtige?
Stabilisér ved at spise masser af protein (magert kød, ost, æg, fjerkræ og skyr) og fedtstoffer (nødder, avokado, pesto og olie) til de tre hovedmåltider.
Hold dig fra hurtige kulhydrater som mel, ris, pasta og juice, som bliver omdannet til sukker i blodet. Netop den proces gør, at mange sukkerafhængige finder trøst i brød og pasta.
Så er du ægte sukkernarkoman: Hold dig til langsomme kulhydrater som brune ris, grøntsager og rugbrød - sammen med protein og fedt. T
Trin to er at kvitte sukkeret.
En kold tyrker mod din sukkertrang
En blid nedtrapning fastholder dig i afhængigheden. Sukker er tit forbundet med vaner, og derfor kan en vej ud være såkaldt "metadon-slik", som kan være sukkerfrit slik eller sukkerfri nutella på en klidkiks.
De laver ikke ballede i blodsukkeret, og tricker ikke noget i hjernen.
Alvorligt afhængige kan ikke nøjes med selv små mængder sukker, ligesom en eksnarkoman heller ikke blot kan tage et fix en gang i mellem.
Der er store følelsesmæssige udfordringer forbundet med at være sukkerafhængig - især fordi omgivelserne kan have svært ved at acceptere det reelle i din afhængighed.