Træning og kost
24. januar 2017

5 ting du (måske) ikke vidste om chokolade

Chokolade er vores faste last!
Af: Ahn Line Woo Shinig Hai
chokolade

Hvis du er som de fleste kvinder, er chokolade en (fast) last. Og faktisk har mennesket været besat af den lækre spise i tusindvis af år – Mayaindianerne betragtede den brune godbid som helbredende, og aztekerne brugte chokolade som penge! Besættelsen har affødt en hel del interessant forskning.

Her får du 5 ting, du (måske) ikke vidste om chokolade

Læs også: Opskrift: Karamelsnitter med chokolade

1. Chokolade kan booste din træning

Drop alle de dyre sportsdrikke og proteinshakes. For forskning viser, at kakaomælk er mindst lige så effektivt som restitutionsmiddel. Et amerikansk studie sammenlignede kakaomælk med mere traditionelle sportsdrikke på atleters evne til at restituere efter en række cykelsprints og en længere og mere krævende tur. Forskerne kom frem til, at kakaomælken var ligeså effektiv ift. til at aflaste muskelømhed og forberede atleterne til at præstere dagen efter. Og endnu bedre, så foretrak alle de medvirkende smagen af kakao.

2. Det indeholder flavonoider

Fla… Hvad for noget? Flavonoider er et plantestof, der findes naturligt i chokolade. Og grundet deres unikke kemiske strukturer har de en antioxidantisk, anti-flammatorisk og celle-beskyttende effekt. Mad, der er rig på flavonoider, er desuden relateret til en nedsættelse af risikoen for hjertesygdomme. Hvis du skal have alle chokoladens fordele, skal du dog holde dig til den mørke slags. Chokolade med et kakaoindhold på cirka 60 procent indeholder 536 mg flavonoider, og forskning har vist, at så lidt som 80 mg om dagen kan nedsætte risikoen for forhøjet blodtryk.

3. Trangen vokser ikke under menstruation

Trangen til lidt lækkert chokolade synes som regel størst under menstruationen, men selvom det er rart at kunne skyde skylden på ”det månedlige”, har forskning fra University of Pennsylvania vist, at de menstruelle hormoner (desværre) ikke er synderen. Forskerne fandt dog ud af, at trangen til chokolade er større hos kvinder, der lider af PMS. En mulig forklaring kan være psykologien bag, at chokolade for mange er en ”trøstespise”, og at behovet for trøstemad er større, når man føler sig nede.

Læs også: Fokusér ikke på vægttab - træn for at blive glad

4. Chokolade virker ikke opkvikkende

Det er en generel misforståelse, at chokolade er proppet med koffein. I virkeligheden er mængden af koffein minimal ift. alt muligt andet, vi spiser. Et gram mørk chokolade indeholder 20 mg koffein, mens en kop te f.eks. Indeholder 50 gr. Så regn ikke med en lille opkvikker, når du sætter tænderne i et stykke chokolade, men spis det for nydelsens – og alle de andre gode tings – skyld.

5. Det er godt for tænderne

Det er skørt, men sandt. Det har vist sig, at molekylet, det såkaldte theobromine, der forekommer naturligt i kakao, kan hjælpe med at styrke emaljen. Det er i hvert fald resultatet af noget amerikansk forskning fra Tulane University. Faktisk kræver det 142 gange mindre kakaoekstrakt at få, hvad der svarer til den dobbelte virkning af de beskyttende fordele ved flour. Desværre kommer molekylet ikke til sin ret i f.eks. en marsbar, da sukkeret og mælken modvirker den beskyttende virkning.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs mere om:

Læs også