Underholdning
14. juli 2017

Online eller offline? 3 kendte kvinder om at finde balancen

70 procent af alle kvinder synes ikke, de har tid nok til alle de ting, de skal nå i løbet af en dag ... har du? femina har talt med tre kendte kvinder om, hvordan de finder balancen mellem at være online og offline i en travl hverdag.
Af: Susse Wassmann, redigeret til web af redaktionen
Kendte kvinder

Foto: All Over Press

3 kendte kvinder om balancen mellem at være offline og online

Vi befinder os efterhånden så meget inde i cyberspace, at det virkelige liv har fået en betegnelse: IRL – in real life. Vi chatter og snapper og twitter og scroller og zoomer og refresher dagen lang, vi er blevet afhængige af at være på - men det stresser os og stjæler den tid, som vi i forvejen ikke har nok af.

Vi har snakket med Line Baun Danielsen, Sys Bjerre og Ellen Hillingsø om, hvordan de finder balancen mellem at være online og offline og holder jordforbindelsen i en travl hverdag.

https://imgix.femina.dk/1726-balance-line_0.jpg

Line Baun Danielsen: Vi glemmer at være i nuet

Journalist, 55 år, single, to sønner på 16 og 20 år, bor i Gentofte

Hvordan holder du balancen i hverdagen i forhold til at være online og offline?

– For mig er det altafgørende at holde jordforbindelsen i en verden med så mange informationskilder og fristelser på nettet. Jeg har i perioder ”regler” for, hvor meget og hvornår jeg er online. Jeg stopper op og mærker efter, især hvis jeg fornemmer, at stressen banker lige så stille på. Jeg løber aldrig med min mobil og lader den også tit ligge hjemme, når jeg går tur med hunden. På den måde er jeg dér, hvor jeg er. Kan lytte til fuglene og trække vejret.

Du gik ned med stress sidste år – har du ændret på dine vaner siden?

– Ja, rigtig meget. I dag arbejder jeg hjemmefra, og det er en kæmpe lettelse, i forhold til at jeg kan arbejde, når det passer mig. Er jeg træt, stopper jeg og arbejder bare senere. Men jeg er meget fokuseret på ikke at udsætte mig selv for et for højt arbejdsniveau og vægter i det hele taget, at min kalender ikke er overbooket. Når man én gang er gået ned med stress, ønsker man det aldrig mere. Det betyder også, at jeg ikke er bange for at aflyse et møde eller en aftale, hvis jeg mærker det komme. Det har jeg endnu ikke oplevet, nogen ikke har kunnet forstå.

– Jeg laver huller i min arbejdsuge, når jeg har haft to travle dage i træk. Jeg sørger for at motionere på nogenlunde faste tider tre gange om ugen. Jeg prøver at lukke ned for TV og mobil efter kl. 21-21.30, computeren er for længst slukket på det tidspunkt. Så læser jeg måske et blad, min avis eller går og forbereder mig til næste dag. Dækker bord, gør klar til madpakke og lægger tøj frem. På den måde fortæller jeg min krop, at nu skal vi snart i seng.

– Derudover sørger jeg for at se veninder mere regelmæssigt end før. Det er så vigtigt at have sit sociale liv, men det er det første, man glemmer eller nedprioriterer i et travlt liv.

https://imgix.femina.dk/1726-balance-sys.jpg

Sys Bjerre: Jeg tror aldrig, at jeg skal have en iPhone igen

Sangerinde, 32 år, single, bor i Vanløse

Hvordan holder du balancen i hverdagen i forhold til at være online og offline?

– Jeg har valgt at vende tilbage til min gamle Nokia 3210, simpelthen for at gøre det nemmere for mig selv at være til stede i det virkelige liv, og det fungerer perfekt for mig. Nu sætter jeg mig ved computeren, hvis jeg vil arbejde, besvare mails, gå på Facebook osv.

– Mine venner spørger tit, om jeg ikke snart skal have iPhone igen, og de driller mig, fordi jeg render jeg rundt med fire sider af et gammelt Krak-kort og en iPod i min taske. Der er jo en grund til, at det hedder en smartphone – det ER smart at have både musik, kort, internet og kamera i én lille dims. Men jeg var ikke særlig god til at bruge den, og det har jeg taget konsekvensen af. Jeg tror aldrig, jeg vil have en igen. Ikke hvis jeg kan blive fri.

– Meget af mit arbejde foregår jo på nettet, så jeg bruger da en del tid derinde, men jeg nyder at lukke computeren ned og gå ud i livet uden at være online. Det giver mig en frihedsfølelse. Jeg kan jo ikke rigtig være med på de fleste af de dér apps, så jeg har ikke Snapchat og sådan nogle ting. De er sikkert sjove, men jeg savner dem ikke. Det værste er sådan set, at jeg ikke kan have MobilePay – det er virkelig smart.

Hvordan oplever du, at online-kulturen påvirker os i det hele taget?

– Jeg synes, det er lidt sindssygt at se på folk i for eksempel metroen. Alle sidder med næsen nede i en smartphone eller tablet. Transportsituationen er jo også et sted, hvor mange lige udnytter tiden til at få svaret på nogle vigtige mails, men hvis man kigger over skulderen på sin sidemand af og til, vil man se, at der virkelig også er mange, der bare sidder og scroller og scroller, zoomer ind, zoomer ud, scroller, refresher siden, og så forfra igen.

– Det er lidt uhyggeligt. Det giver mig følelsen af, at alle er robotter. Jeg tror også, at det er nemmere at tænke en kreativ, selvstændig tanke, når man kigger ud ad vinduet, end når man kigger på Facebook. Men jeg er også 100 år gammel – jeg ved det godt!

LÆS OGSÅ: Er du afhængig af din smartphone? Her er faresignalerne

https://imgix.femina.dk/1726-balance-ellen.jpg

Ellen Hillingsø: Livet er sgu hårdt arbejde!

Skuespiller, 50 år, gift med Christoffer Castenskiold, to børn på 13 og 15 år, bor i Hellerup

Hører du til blandt de 70 procent kvinder, som ikke synes, de har tid nok til alle de ting, de skal nå i løbet af dagen?

– Ja, jeg har da røvtravlt! Jeg står op omkring klokken seks hver morgen – CEO-time, som en af mine veninder kalder det – og så skal der ordnes vasketøj og gås med hunden og svares på mails, og så skal børnene sendes i skole, og så tager jeg selv af sted. Men det er jo livet. Og jeg mener, man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man bilder sig ind, at livet ikke er hårdt. Man må se virkeligheden, som den brandtomt er, som Karen Blixen sagde.

– Næh, jeg er da ikke altid glad, når jeg drøner sådan rundt, som jeg gør, men det skal jo gøres. Livet er sgu hårdt arbejde! Det er nogle hårde år, når man både har børn og fuldtidsarbejde – sådan er det for alle – men this too will pass. På et tidspunkt får man mere tid, sådan skifter livet jo.

LÆS OGSÅ: Drop multitasking - det er sundere at lade være

Giver du dig selv nogen frirum, nogen pauser i løbet af dagen eller ugen?

– Jeg har mediteret i mange år, og jeg har det bedst, når jeg sætter de 20 minutter af hver dag, men det er ikke hver dag, jeg når det. Men jo, jeg dyrker yoga og går i fitnessklub, når jeg har tiden til det – det styrker mig og gør mig godt, så det finder jeg tid til. Og så tager jeg ind til min ”beauty-dame”, som nusser mig og rykker lidt i mig, det er et frirum for mig.

– I weekenderne kan jeg sagtens gå og vegetere og slappe af i vores sommerhus, men så skal man jo også lige læse op på det, man skal kunne udenad til om mandagen …

Hvor meget tid bruger du online om dagen?

– Jeg staver ikke skidegodt, og det har faktisk hæmmet mig i min brug af Facebook – hvilket måske er meget godt, for det er jo ekstremt vanedannende. Jeg bruger mere Instagram, men jeg tænker MEGET over det, for jeg har det her vidunderlige misbrugs-gen, som absolut også gælder sociale medier – dem kan man blive lige så afhængig af som alt muligt andet.

– Så jeg gør meget ud af at disciplinere mig selv og er aldrig på i de skrøbelige timer, jeg har sammen med børnene dagligt. Jeg er heller ingen fed mor på det område, for jeg insisterer på, at mine unger skal slukke deres telefoner, få læst nogle bøger, komme i seng i ordentlig tid, osv. Det er der da masser af sure miner over, men det er de hårde odds, der ligger i opdragelsen: Frihed eksisterer kun i kraft af begrænsning, og jeg skal lære dem, at der er alternativer til konstant at blive stimuleret, underholdt, forstyrret. Ellers bliver de fanget i det og kan ikke selv vælge. Så det er min pligt som forælder at lære dem det – fordi jeg elsker dem.

Læs også