Hormon-yoga: Kom igennem overgangsalderen uden kunstige hormoner
Foto: Shutterstock
Skal, skal ikke? Er du parat til at tage kunstige hormoner eller til et par år med hedeture, overvægt og træthed? Det valg står mange over for, når de rammer overgangsalderen.
Men de færreste ved, at noget så simpelt som hormon-yoga og kostændringer kan være nok til at booste hormonproduktionen og holde symptomer nede, hvis man går i gang tidligt nok, inden kroppen kommer for godt i gang med at smide de kvindelige kønshormoner ”på gaden”.
Hvad er hormon-yoga?
Hormon-yogaterapi er udviklet til kvinder omkring overgangsalderen af 90-årige Dinah Rodriques og praktiseres herhjemme af yogalærer Lone Hunæus.
Hormon-yoga består af forskellige øvelser, der siges at sætte gang i en slags indre massage, som sætter skub i de lidt sløve hormonproducerende kirtler, øger hormonniveauet og derved reducerer eller helt fjerner symptomer på overgangsalderen.
Hormon-yoga er ”medicinsk” terapi, og derfor afholder Lone Hunæus også primært workshops, hvor man lærer teknikken til hormonyoga-øvelserne til brug derhjemme.
Hvad er mediyoga? Yogainstruktøren gør dig klogere på medicinsk yoga her
– Det lille ord terapi er så vigtigt at få med, for det er ikke nok bare at lave hormonyoga-øvelser. Ligesom du ikke kan løbe et maraton eller spille tennis som en professionel uden at træne, så er det her også et spørgsmål om øvelse.
- Men til sidst bliver din kontakt til dit eget underliv så god, at du kan ”mærke” dine æggestokke, siger Lone Hunæus.
Ifølge Sundhed.dk er der ikke bevis for at disse alternative behandlinger mod overgangsalderen virker, men motion anbefales til at lindre symptomer, og således kan yoga være en hjælp i overgangsalderen. Det har dog ikke dokumenteret effekt.
Behandling i overgangsalderen: Hormonbehandling og naturmedicin
Hormon-yoga for kvinder
Yogalærer Lone Hunæus har specialiseret sig i hormon-yoga for kvinder, som stimulerer kroppen til at danne tilpas meget hormon til, at huden kan holde sig smuk, cellerne forblive glade og sexlysten intakt.
Og i de sidste fire år har hun undervist hold i workshops.
– Hormonproblemer er altså ikke bare hedeture, men også PCO (polycystisk ovariesyndrom, red.), nedsat sexlyst og ballade med stofskifte, vægt og søvn. Det med søvnen har jeg selv haft inde på livet det sidste års tid, siger Lone Hunæus.
Hormon-yoga øvelserne virker naturligt stimulerende og afbalancerende på hormonsystemet og er derfor ifølge hende i princippet sunde for kvinder i alle aldre. Bortset fra kvinder, der ved, at de er hormonfølsomme eller har cancer i bryst, æggestokke og livmoder i familien.
Lone Hunæus understreger, at øvelserne virker big time. Faktisk så meget, at du ikke skal lave dem, hvis der er tendens til østrogenfølsom brystkræft i din familie.
– Men de virker altså kun, hvis du virkelig giver den gas og får trænet regelmæssigt. Det er jo netop ikke hokuspokus, men effektive øvelser, der lægger pres på halvsløve æggestokke, skjoldbruskkirtel og hypofyse, så kønshormonproduktionen bliver reaktiveret.
Hvordan laver man hormonyoga?
Yogalærer Lone Hunæus har skrevet en bog om hormonyoga for kvinder, hvor hun guider læseren gennem forskellige hormonyoga-øvelser. Andre yogaeksperter er også kommet med bud på forskellige yogaøvelser, der skulle styrke kvinders hormonbalance i overgangsalderen.
Mange af hormonyoga-øvelserne kommer fra traditionelle yogaformer, men disse menes at skulle være ekstra gode for hormonbalancen.
Hormonyoga-øvelser
Som Lone Hunæus påpeger, kan det kræve lidt at lære hormonyoga, og det kan derfor være en god ide at finde en yogalærer, der underviser i det for at få en introduktion til hormonyoga-øvelserne. Hvis du vil prøve nogle af hormonyoga-øvelserne, der anbefales af eksperter, har vi samlet et par stykker her.
Foroverbøjning
-
Sæt dig ned med strakte ben og ret ryg. Hold enten begge ben strakte eller bøj det ene.
-
Ind ind mens du strækker armene over hovedet og i en udånding, stræk dig forover, så du kommer frem over dine ben.
-
Tag fat om din fod, hvis du kan og ellers, hvor du kan nå på benet.
-
Ånd ind og ret dig en smule op, mens du holder grebet om ben eller fod. Ånd ud igen og buk dig forover.
-
Fortsæt øvelsen gennem syv ind- og udåndinger.
Hofteløft
-
Læg dig på ryggen med benene strakt og armene ned langs siden.
-
Træk hælene tilbage mod bagdelen, så de ligger bukkede med knæene mod loftet.
-
Tag en dyb indånding, pres vægten ned i hælene og løft hoften op mod loftet
-
Ånd ud mens hoften sænkes tilbage mod gulvet.
-
Gentag øvelsen i 1-3 minutter.
Barnets stilling
-
Sæt dig på gulvet med underbenene under dig selv. Bøj dig forover dine ben, så panden hviler mod gulvet.
-
Læg armene ned langs siden og vend håndfladerne opad.
-
Fokusér på dit åndedræt og bliv liggende i 3 minutter.
Derfor er "hunden" en genial yoga-stilling
Siddende cat-cow
-
Sæt dig på gulvet i skrædderstilling eller med benene under dig. Føles det ikke rart, kan du sidde på en stol.
-
Læg hænderne på lårene.
-
I en indånding, ret dig helt op, træk skuldrene tilbage, læg nakken tilbage og svaj i ryggen.
-
Ånd ud mens du runder i ryggen, trækker skuldrene og hovedet frem, så hagen peger ind mod brystet.
-
Gentag roligt øvelsen og følg din vejrtrækning i 1-3 minutter.
Hvor ofte skal man lave hormonyoga-øvelserne?
Lige som så emget andet, kræver det vedvarende træning at blive god til og få den fulde effekt af hormonyoga.
- Men til sidst bliver din kontakt til dit eget underliv så god, at du kan ”mærke” dine æggestokke, siger Lone Hunæus.
Du skal regne med at lave de særlige hormon-yoga-øvelser dagligt eller i hvert fald hver anden dag. Til gengæld tager det kun ca. 30 minutter at gennemføre hele programmet, når man først har lært hormonyoga-øvelserne helt at kende, siger Lone Hunæus.
Yoga i overgangsalderen
Ifølge Lone Hunæus er der tre typer overgangsforløb, men uanset om du har mange eller få symptomer, så kan hormonyogaen-øvelserne have en gavnlig effekt.
– Der findes de kvinder, som ikke er spor påvirkede, og som bare pludselig en dag ikke får menstruation mere, så er der kvinder med milde symptomer, og endelig er der de kvinder, der virkelig føler, at de er i Helvede.
- Efter at have arbejdet med hormon-yoga for kvinder i fire år kan jeg se, at det virker – i hvert fald lindrende og afbalancerende – selv på dem med flest symptomer. Du kan måle forandringen i blodprøver efter tre måneders træning. Det vigtige er, at man begynder i tide og går til den.
- Det kvindelige kønshormon østrogen er jo som bekendt en vigtig del af at være kvinde, og det er netop produktionen af det hormon, der ebber ud ved overgangsalderen, og som man kan få gang i igen med øvelser, der trykker ekstra på de hormonproducerende kirtler.
- Og hvis du kun har milde symptomer, vil du jo gerne slippe for hedeture, dårlig søvn, tørre slimhinder, en hud uden glød og en række andet besvær, siger Lone Hunæus.
I nogle få tilfælde er yogaen alene dog ikke nok trods en ihærdig indsats
- Så må man kombinere med kunstige hormoner. Tit kan man dog nøjes med en lavere dosis. Og det er ikke noget nederlag. Under alle omstændigheder gør man klogt i lige tale med sin gynækolog eller læge, hvis man har det helt forfærdeligt, synes jeg.
- Heldigvis har jeg også oplevet overraskende stor effekt hos flere kvinder, som pludselig får ægløsning eller menstruation efter ikke at have haft det i lang tid, eller som grinende efter et par ugers hormon-yoga-træning melder, at deres sexlyst er vendt tilbage, siger Lone Hunæus.