Kvindelige forbilleder giver stress
Helle Thorning-Schmidt er statsministeren, der "aldrig har misset et forældremøde", og kronprinsesse Mary rejser ikke bare verden tynd på officielle besøg - hun er også bikini-stram to uger efter en tvillingefødsel.
Ifølge Karen Sjørup, der er køns- og ligestillingsforsker ved Roskilde Universitetscenter, fremstår nutidens rollemodeller langt mere perfekte end tidligere.
- Når jeg tænker på de gamle kvindelige politikere fra min egen generation, var der langt flere skæve tænder og fornuftige sko. I dag optræder sådan en som Margrethe Vestager altid så veltrænet og solbrun, at man ikke kan lade være med at overveje, hvordan hun dog får tid til det? Selv Johanne Schmidt-Nielsen ser man oftest i stiletter. Det er et varesamfund, hvor alt skal sælges som et helstøbt "brand". Hvis du skal sælge dig selv til et godt job, kommer du som kvinde ikke uden om makeup og stiletter. Jeg håber lidt på, at der kommer nogle "mod-prinsesser." Unge, succesfulde kvinder, der ikke er så forfærdeligt fejlfri og tjekkede på alle leder og kanter.
Læs også: Margrethe Vestager: Politik er egentlig noget møg
Stress som statussymbol
Hvordan påvirker det kvinder, at de rollemodeller, vi ser i medierne, er perfekte på alle punkter?
- Kvinder i dag regner med, at familieliv, karriere og personlig udvikling sagtens kan gå op i en højere enhed, for det er jo det, vi får formidlet direkte ind i stuerne, når vi ser på kronprinsesse Mary og Helle Thorning-Schmidt. Grundlæggende er det positivt for de unge kvinder, at de har nogle ressourcestærke rollemodeller, som viser vejen, og det er på mange måder resultatet af den frigørelseskamp, som min generation har ført med budskabet om, at kvinder kan mere end "bare" være husmødre. Men udviklingen er kammet over, så stress næsten har fået en positiv klang, for det viser, at der er bud efter en, at man er noget særligt. Derfor er rollemodellerne nu dem, der har mest travlt. Der skal vi så lære at finde grænsen for, hvornår travlhed bliver til stress.