Sundhed
19. marts 2007

Spiser hun for lidt?

Jeg skriver, fordi jeg er i tvivl om min datters spise- og vægtsituation. Freja er mit andet barn, hun er lige blevet 14 uger og er udelukkende blevet
Af: Ulla Nielsen
https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg

Jeg skriver, fordi jeg er i tvivl om min datters spise- og vægtsituation. Freja er mit andet barn, hun er lige blevet 14 uger og er udelukkende blevet ammet Sundhedsplejersken har været tilfreds med hendes vækst indtil for ca. fire uger siden, hvor hun begyndte at tage for lidt på. Nu er hun lige blevet vejet og målt til 5100 g og 63 cm. Hun har kun taget 150 g på i tre uger, og sundhedsplejersken siger, at hun spiser for lidt, og at jeg skal forsøge at øge hendes indtag.

Problemet er bare, at Freja ikke vil spise mere, hverken oftere eller mere ad gangen. Hun spiser seks-syv gange i døgnet og lige efter, hun er vågnet fra en lur. Så virker hun meget sulten og søger kraftigt efter brystet og sutter ivrigt i ca. tre-otte minutter, men så vil hun ikke mere, og måltidet ender ofte med, at hun bliver utilfreds. Jeg tror, hun ofte næsten tømmer det ene bryst, men jeg kan bare ikke få hende til at spise videre ved det andet. Jeg har forsøgt at holde bøvse- og længere pauser, jeg har forsøgt at skifte direkte over til det andet bryst, men intet af det virker. Hun er tilpas og mæt, når hun har bøvset af og bliver vred, så snart hun bliver lagt til brystet igen og lægger sig i en flitsbue. Det samme sker, hvis jeg prøver at tilbyde hende oftere, eller når hun ikke selv har bedt om mad, og jeg kan slet ikke give hende mad uden for disse tidspunkter.

Hun virker godt nok lidt tynd i det, men vi synes, hun er kvik, elsker at lege, og hun virker ikke dehydreret - hun har mange våde bleer. Jeg prøver at få hende til at spise mere, men det gør det hele endnu sværere, når hun bliver vred, og jeg bliver anspændt.

Jeg er meget i tvivl om, hvor alvorligt jeg skal tage det med vægten, og hvordan jeg skal handle - det betyder bare så meget for mig, at hun bliver ammet længst muligt.

Jeg håber på, at det kan fungere, indtil hun er gammel nok til at begynde med grød og lignende, men hvad synes du?
Mit første barn ammede jeg fuldt uden større problemer, indtil han var fem måneder og derefter et par gange om dagen, indtil han var ni måneder, hvor han selv sagde stop.

Gitte

Kære Gitte

Tager barnet så lidt næring til sig, at det afviger fra sin normale kurve længdemæssigt, som dit gør, bør man overveje mulighederne for at få barnet til at spise lidt mere. For ammebørnene kan det være en løsning, at du, ud over at amme hver tredje-fjerde time om dagen, sørger for at amme to gange i løbet af natten. Ammemælken er særlig fed på det tidspunkt, og et ekstra nattemåltid vil kunne tilføre jeres datter nogle vigtige kalorier.

Når du vurderer et barns trivsel, skal du altid tage flere faktorer i betragtning. Der bliver set på barnets arvelige faktorer som fx forældrenes og søskendes voksemønstre, barnets højde, vægt, motoriske udvikling, aktivitetsniveau og eventuelle sygdomsforløb, der kan have indflydelse på trivslen.

Det første leveår vokser barnet kolossalt meget og danner mange nye celler, og det er baggrunden for, at der er opmærksomhed på barnets højde og vægt. Får barnet ikke tilført energi nok via sin mad, er der ikke tilstrækkeligt med energi til at udvikle kroppen, som den skal. Det lille barn skal helst have fordoblet sin vægt ved femmånedersalderen og tredoblet den ved etårsalderen.

I tre-femmånedersalderen kan det forekomme, at børn, der udelukkende ammes, går lidt i stå vægtmæssigt, mens de stadig vokser i længden, som de skal. Er disse børn glade, har mange våde bleer og udvikler sig som forventet, er der ingen grund til bekymring, men der skal fortsat være opmærksomhed på, om barnet får appetitten tilbage.

I særlige tilfælde, hvor barnet nægter at drikke mere mælk, kan det være hensigtsmæssigt at starte med lidt skemad fra barnet er fire måneder gammelt. Her har du mulighed for at komme lidt olie i maden, så den bliver ekstra kalorierig. Det vigtigste er dog, ikke at gøre maden til at stort problem. Måltiderne skal være hyggelige. Der er aldrig kommet noget godt ud af at tvangsfodre børn.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Kost og rytme
Opskrifter på mad til baby

Læs også