Gode grovboller
foto: Helle Thaysen, redigeret af redaktionen
Familiens grovboller til hverdag og fest (2 plader)
Det skal du bruge til grovboller:
Tip:
Disse boller har jeg altid på frys, og vi bruger dem som fødselsdagsboller, til brunch, i w.e. og hverdagsmorgener, og når vi er på farten.
• 3 store gulerødder eller 2 gulerødder og 1 lille squash
• 1 liter koldt vand
• ½ pk. Frisk økologisk gær
• 15-20 strøg salt fra en god saltkværn
• 1 sjat god olivenolie
• 1 sjat honning
• 3 dl. Kerner (solsikkekerner eller halvt af hvert solsikke- og græskarkerner)
• 600 gr. Havregryn
• 600 gr. Mel (gerne grahamsmel, grahams-speltmel eller hvedemel fra Søris, der har bevaret flere kim- og skalddele end traditionel hvedemel)
Sådan laver du morgenboller: (klat de boller på, du skal bruge friske og gem den dej, du ikke bruger i op til 3 dage på køl, eller bag alle bollerne og frys resten ned)
• Rør vand, salt, gær og dernæst olie og honning sammen i røreskålen.
• Riv gulerødder/squash groft og hæld dem og kernerne sammen i skålen.
• Tilsæt havregryn og rør, og hæld så melet i og rør grundigt og længe.
• Sæt på køl natten over og klat de boller på, du skal bruge næste morgen, eller når du skal bruge friske boller.
• Klat bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem gerne hæve mindst 30 min og gerne længere. Husk at tænde ovnen på 200 gr.
• Bag bollerne i 20-25 min. alt efter ovn.
Se også:
Kvik morgenmad med skyr
Morgenboller
Juice
Opskriften er udviklet af sundindefra.dk. Hvis du vil have mere sund inspiration kan du læse mere om Sund Indefra og få et GRATIS uddrag af bogen 'Sund indefra - Sådan!', hvis du tilmelder dig Sund Indefras nyhedsbrev.