5 råd til at gøre din families morgen mindre stresset
Morgenen er uden tvivl en hektisk affære i mange børnefamilier. Ikke spor idyllisk – heller ikke hos naboen – selv om vi har en tendens til at tænke, at det kun er hjemme hos os, at der er kaos.
Men kaos om morgenen er ofte med til at give børn en dårlig følelse i maven og unødvendige bekymringer i hovedet.
Familievejleder Erla Højsted giver her sine 5 bedste råd til at gøre morgenen i børnefamilien mindre hektisk:
1. En god start på dagen starter med god planlægning
Det første, du skal gøre, er, at du overvejer og reflekterer over, hvordan det egentlig står til med jeres morgenrutiner. Sørg for at du har overblik over logistikken og overblik over, hvad hvert barn har brug for. Brug 10 minutter hver aften i en uge og tænk igennem, hvordan jeres morgen er gået. Hvad fungerer godt? Hvad fungerer ikke godt? Hvad er du træt af, og hvad kunne du tænke dig mere af? Baseret på dine oplevelser og overvejelser beskriv så dit ønskescenarie! Hvordan vil du gerne, at det skal være hjemme hos jer om morgenen, for at det skal blive en god oplevelse og en god dag for alle i familien? Skal I spise sammen, og hvornår? Skal børnene se fjernsyn? Kan børnene selv tage tøj på? Hvem dækker bord? Hvem afleverer? Hvem kan gå selv? osv. Alle børn er forskellige, ligesom vi voksne er det. Nogle børn er langsomme og har brug for at snooze – andre vågner med et pling! Nogle vågner med et smil, og andre skal varme op til det. Alt det er normalt. Der er heller ikke noget, der er bedre end noget andet. Det er sådan, det er. Brug ikke tid på at ønske, at dine børn eller jeres situation var anderledes – det bliver det ikke anderledes af. Accepter at det er sådan, og planlæg efter det.
Læs også: 'Rystende': Så ofte spiser børn alene derhjemme
2. Alt det, der KAN forberedes, SKAL forberedes
Jo mere du kan være forberedt og på forkant, jo mere overskud har du til at være nærværende og hjælpe dine børn til gode morgenvaner. Det kan godt være, at det er surt og kedeligt, men jo mere du har forberedt aftenen før, jo mere tid og overskud har du om morgenen. Få en god rutine med at pakke tasker, udfylde blanketter, vælge tøj osv. Hav det klart og forberedt inden børnene skal i seng – og lad dem være med til at gøre det. Det kan være, at du ikke synes, at madpakker tåler en nat i køleskabet – det er også fint – husk bare, at det kræver tid om morgenen. Du må i det mindste være sikker på, at du har det, du behøver, så du ikke panikker over manglende ingredienser eller beskidte dåser eller andet madpakkegrej om morgenen. Sørg også for, at dit eget tøj er klart og din egen taske er pakket. Jo mindre du behøver at stresse rundt om morgenen, jo mere kan du sprede god energi og hjælpe børnene til ro. Sørg også for selv at være klar inden børnene vækkes. Hvis du har et barn der vågner tidligt, så bestem et tidspunkt for, 'hvornår jeres fælles morgen starter'.
3. Vær i god tid
Problemet om morgenen er tit, at vi er tidsoptimister. Vi planlægger udfra de optimale omstændigheder. Men hvis du ikke lægger en margen for udsving, så kommer du i tidspres. Det kan godt være, at det kun behøver at tage 2 min at børste tænder, 5 min at spise og 2 min at tage tøj på … men det gør det sjældent! Husk at lægge tid ind til et par konflikter. Tid ind til en diskussion. Tid til overraskelse. Måske er der hul på en strømpe, måske er der et generende mærke i bukserne, måske klør huen. Måske er der en, der kommer i tanke om en seddel, der skal underskrives – eller hvad ved jeg. Læg tid ind til det uforudsete, du ikke kan planlægge dig ud af. Start dagen mindst 10 min. tidligere end du plejer.
Læs også: Skældud skader - her er 4 gode alternativer
4. Lær børnene at tage ansvar
Børn kan som regel mere, end du lige regner med – og det de ikke kan, det bør de egentlig lære. Øv dig i at give dem ansvaret for at pakke sine ting, sin gymnastikpose, finde tøj og inddrag dem i madpakker osv. De skal selvfølgelig ikke sidde med ansvaret alene, men du skal hjælpe dem til med tiden at eje ansvaret. Hjælp dem med en tjekliste, spørg om de har husket det osv. I starten kan du være med og se, at de pakker alt det de har brug for og hjælpe med at finde det frem og huske dem på alt det de behøver. Du hjælper dig selv, og du hjælper dine børn. Børn vil som udgangspunkt gerne – og det er en af dine vigtigste opgaver at gøre dem selvstændige, sådan at de kan klare sig selv. Jo mere de lærer som små, jo lettere er det for dem at gøre det, når de bliver ældre.
Læs også: SÅDAN får du dit barn til at rydde op på værelset
5. Få ro med, at dine børn er det vigtigste
Intet er vigtigere end dine børn – heller ikke din arbejdsgiver. Du hjælper hverken dig selv eller dine børn, hvis du stresser over, at du kommer for sent til din aftale eller til toget, eller til hvad det nu er, at du skal. Du er 100 % ansvarlig for stemningen derhjemme – en morgensur unge kan ikke eje ansvaret for, at hele dagen er ødelagt. Og du gør det hele meget værre, hvis du bliver sur sammen med dit barn. Derfor må du gøre alt, hvad du kan for at bevare roen – også når det for alvor brænder på og bussen er ved at køre. Tæl til 10 eller 1000. Det er aldrig børnenes ansvar, at I kommer for sent, eller at stemningen bliver dårlig. Find dit eget mantra – det du kan gøre eller sige til dig selv, når du mærker, at du bliver påvirket. Når du begynder at stresse, så stresser børnene også. Når din stemme begynder at vibrere, så vibrerer det også i børnene. Husk at du kan styre stemningen – langt mere end du aner og er opmærksom på. Så lær at tælle til 100. Lær at håndtere det. Lær at sige pyt. Lær at kigge på det store billede. Lær at lægge tid og rum ind til at håndtere de situationer, der opstår. Beslut dig for, at de skal ikke ødelægge jeres dag.
Læs også: Er det OK at sende børn i institution, når man selv har ferie?