6 myter om sukker
foto: Panthermedia
Slik, kage og sodavand er store kilder til danskernes overforbrug af sukker. Faktisk spiser den gennemsnitlige dansker dobbelt så meget sukker i forhold til, hvad myndighederne anbefaler.
Men hvordan er det nu det er med sukker - giver for meget sukker sukkersyge, feder sukker mere eller mindre end fedt og giver sukker rynker?
Vi gennemgår seks myter om sukker
Myte 1: For meget sukker kan give sukkersyge
SANDT. Sukker eller sukkerholdig kost giver et forhøjet niveau af sukker i blodet. Dette får kroppen til at producere mere insulin, og stigende niveauer af insulin og glukose (sukker) i blodet kan give type 2-diabetes (sukkersyge), som desuden øger risikoen for flere kræftformer, herunder tyk- og endetarmskræft. Desuden kan for stort forbrug af sukker føre til overvægt, ligesom undersøgelser viser, at sukker også øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og blodprop i hjertet.
Under artiklen får du 11 lette måder at spare 100 kcal.
Myte 2: Sukker feder ikke så meget som fedt
FALSKT. Det er en skrøne. Hvert gram sukker bidrager med ca. 4 kcal, som feder, hvis du ikke brænder dem af. Sukker brændes af før fedt, så spiser du meget sukker, vil kroppen bruge det som brændstof frem for fedtet, der så i stedet sætter sig som fedt omkring maven. Desuden får sukker dit blodsukker og insulinniveau til at stige kraftigt, for herefter at falde drastisk, og dette kraftige fald i insulinniveauet får dig til at føle sult og øger derfor risikoen for overspisning.
LÆS MERE: Syv tips til, hvordan du bekæmper din trang til sukker
Myte 3: Naturligt sukker som honning eller frugtsukker er sundere end hvidt sukker
FALSKT. Hvidt sukker fra sukkerroer eller sukkerrør er såkaldte tomme kalorier, fordi det hverken indeholder vitaminer eller mineraler. Honning indeholder kun ubetydelige mængder af vitaminer og mineraler, så ernæringsmæssigt kan det sammenlignes med sukker. Også frugt indeholder meget sukker, og frugtsukker fungerer på samme måde i kroppen som almindeligt sukker. Dog indeholder frisk frugt samtidig en masse vitaminer, vand og kostfibre, som gør, at frugten som helhed er sundere og mætter mere end f.eks. slik.
Myte 4: Flydende sukker feder mindre end sukker i fast form
FALSKT. Sukker i flydende form, f.eks. sodavand og saftevand, feder faktisk mere. Det skyldes, at kalorier i flydende form mætter dårligere pr. kalorie, og drikker du meget af de søde drikke, øger det risikoen for at tage på i vægt. Sodavand, saft og andre søde drikke, f.eks. cider og iste, indeholder næsten lige meget sukker, og i ½ liter er der 50 g, eller hvad der svarer til 24 stykker sukker.
Myte 5: Sukker er usundt for huden og giver rynker
SANDT. Underhuden består primært af collagen. Med alderen falder produktionen af collagen, og det giver huller i hudens fundament og viser sig som rynker. Da collagen samtidig er påvirkeligt af sukker, som har det med at binde sig til det og gøre det stift og uelastisk, kan et forhøjet blodsukkerniveau over længere tid bidrage til hurtigere ældning i form af stivhed og manglende elasticitet i huden.
Myte 6: Hvis jeg spiser sukker hver dag, kan jeg ende med at blive afhængig
SANDT. Sukker er et nydelsesmiddel, der stimulerer hjernens lykkehormoner, og man kan sagtens blive høj og afhængig af for meget sukker. Desuden er sukker lige så vanedannende som f.eks. heroin og nikotin, og forsøg med rotter har faktisk vist, at de hurtigere blev afhængige af sukker end af kokain.