Træning og kost
29. juni 2017

Husker du Kaptajn Jespersens gymnastik?

Kaptajn Jespersen var en guru for gymnastik før alle andre. I over 25 år fik han danskerne ud på gulvet, når hans myndige stemme kaldte til morgengymnastik over radioen. Hans yngste barnebarn, Margrethe, åbnede som 70-årig et gymnastikinstitut, der underviser efter morfars principper. Nu har hun også skrevet en bog om ham.
Af: Britta Bjerre
Margrethe Neergaard, der er barnebarn til navnkundige gymnastik guru Kaptajn Jespersen

foto: Nellie Møberg

Alle vidste, hvem Kaptajn Jespersen var dengang. Høj som lav. Stor som lille.

I mere end 25 år - fra 1927 til 1952 - var han manden, der hver morgen på slaget syv nåede ud til alle danskere, der havde tændt for Danmarks Radio, og fik dem til at begynde dagen med gymnastiske øvelser.

Kaptajn Jespersen blev berømt og hyldet og rejste land og rige rundt og holdt foredrag og arrangerede gymnastikstævner og samlede folk til fyraftensgymnastik på store fabrikker rundt om.

Det er over 50 år siden, Kaptajn Jespersen døde. Han døde i 1963. Alligevel huskes han af mange danskere. Ikke nødvendigvis fordi de selv har kendt ham. Eller har fulgt ham. Det er der mange, der er for unge til. Men "Kaptajn Jespersen" er et begreb, som foor mange straks leder tankerne hen på gammeldags og benhård bøj-og-stræk-gymnastik, der udføres med militærisk disciplin. (Militærisk, hvorfor ellers kalde sig "Kaptajn"?)

Anne-Mette Rasmussen: For mig er dans den rene sundhed

Også en anden virkelighed

Men virkeligheden var også en lidt anden. Kaptajn Jespersen var ganske vist en myndig mandsperson, der forstod at kommandere danskerne ud af fjerene og få dem til at bevæge "de dovne kroppe".

Men han var også et sødt og venligt menneske med blik for samfundets svageste. Og så var han en visionær mand, der tog udgangspunkt i det hele menneske og gik lige så meget om i mental sundhed som fysisk, og hans gymnastikprincipper gik nærmest stik modsat datidens ståen-på-rad-og-række-i-salen-gymnastik og var banebrydende dengang.

Er du aktiv nok i løbet af dagen

Det er denne side af Kaptajnen, som hans yngste barnebarn, Margrethe Neergaard, også prøver at få frem i den bog, hun selv har skrevet om sin morfar og den særlige gymnastikform, han kom til at stå for: stavgymnastikken.

Bogen har fået titlen "Gør det nu!". For netop de ord var et af hendes morfars mest benyttede mottoer: "Op af sofaen. Se at komme i gang. Gør det nu!"

Åbner institut som 70-årig

Margrethe selv har trofast lavet sin morfars gymnastiske øvelser hver eneste dag livet igennem.

I mange år gik hun med drømmen om engang at åbne et gymnastikinstitut, hvor der skulle undervises efter hendes morfars metoder. Men hun skulle nå at blive 70, før det skete. Inden da havde hun travlt med mange andre ting, som livet består af.

Hun blev sygeplejerske, blev gift, fik børn, skabte sig en karriere som konsulent indenfor medicinalbranchen.

Da Ruths Hotel kaldte

Men så en dag blev hun hidkaldt til Ruths Hotel i Skagen, da hotellet fyldte 100 år.

- De ville have mig op og undervise i stavgymnastik, ligesom min morfar havde gjort det på plænen hver sommer. ”Yes”, tænkte jeg og rykkede ud med stave og det hele, men anede jo ikke, om der ville komme et øje. Det gjorde der, fortæller hun.

– Og de stod dér i alle aldre, den yngste var 27 år, og de havde gennemført halve og hele ironmen og jeg-ved-ikke-hvad, og da de fik en stav i hænderne, brølede de nærmest som køer, fordi de aldrig rigtigt havde fået strakt deres kroppe. Og så får man ondt. Det blev sådan en succes, at jeg ringede hjem til min mand og sagde: ”Nu skal det være. Nu starter jeg det gymnastikinstitut!” Og så gik jeg i luften med Kaptajn Jespersen Instituttet umiddelbart efter. Og det er så tre år siden nu.

Fup og fakta om motion

Forud for sin tid

Sidste sommer sad Margrethe og skrev på bogen om sin morfar og lagde sidste hånd på det, der er hendes debut som forfatter, og her for en måned siden udkom så bogen "Gør det nu!", der handler om Jesper Peter Jespersen, bedre kendt som Kaptajn Jespersen.

– Min morfar var forud for sin tid, og ”Gør det nu” ligner unægtelig det, som f.eks. sportsfirmaet Nike bruger som slogan i dag ”Just do it”. Når min morfar i 20'erne sagde: ”Viljen er drivfjeder bag enhver træning”, er det fuldstændig det samme budskab, jeg ser stå hen over døren i nærmest ethvert fitnesscenter i dagi forskellige variationer.

Elev hos morfar

Margrethe var selv elev hos sin morfar, og bare ti år gammel fik hun første gang en stav stukket i hånden af sin morfar med ordene: ”Lad dette blive din tro følgesvend igennem livet”.

Når hun har skrevet en bog om sin morfar, er det, forklarer hun, fordi hun gerne vil udbrede sin morfars gymnastikprincipper, som hun kalder ”topmoderne”, selv om de stammer fra ”gamle dage”.

– Hvordan kan det være, at en mand huskes 50 år efter sin død? Han var ikke kongelig eller skuespiller eller noget som helst. Men han havde fat i noget, og han var anderledes, og han var forud for sin tid.

Rejs dig op for din sundhed

Genial motionsform

I begyndelsen foregik Kaptajn Jespersens undervisning uden stav. Staven kom først til senere.

– Min morfar talte til manden med foroverbøjede, ensformige arbejdsstillinger, somder var meget af dengang. I dag bruger jeg hans principper fra stavgymnastikken til skærmfolket, der sidder bag en skærm dagen lang. Og jeg vil rigtigt gerne have fat i de yngre generationer, fordi stavgymnastikken er en så genial motionsform.

- Og et kvarter kan vi alle sammen overkomme. Som jeg siger: Betragt din daglige gymnastik som det at børste tænder. Og hvem undlader det? Eller som min morfar sagde det: "Det er den daglige træning, der giver den store virkning".

Obs. Bogen "Gør det nu" er udkommet på forlaget Rosinante og indeholder instruktioner til en lang række af Kaptajn Jespersens originale øvelser.

Læs også