Krop & velvære
6. januar 2022

Har du også allergi? Bliv klogere her

Allergi er noget, som flere og flere af os får. Det antages, at mere en million danskere er allergiske over for pollen, husstøvmider, dyr, hudplejeprodukter, fødevarer og meget andet i vores hverdag. Læs med, og bliv lidt klogere på allergi.
Af: Annette Aggerbeck og redaktionen
Allergi

Udgivet første gang 6. juni 2018. Foto: Panthermedia og Shutterstock

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt opleve nogle symptomer på allergi.

Men hvad er allergi? Og hvordan ved man, at man har allergi?

Nedenfor gør Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark dig klogere på, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, og hvad du kan for at mindske din allergi.

Hvad er allergi?

Ordet ’allergi’ kommer af græsk og betyder en anderledes reaktion – der sker en overreaktion i kroppens immunsystem over for ellers normalt uskadelige stoffer.

- Vores immunsystem har blandt andet til opgave at forsvare kroppen mod angreb fra udefra kommende stoffer i form af eksempelvis virus, bakterier og parasitter. Det gør den ved at danne antistoffer, der beskytter os. Men når vi udvikler allergi, skyldes det, at vores immunsystem giver sig til at producere antistoffer mod stoffer i omgivelserne, som normalt ikke er skadelige.

Man kalder de normalt uskadelige stoffer for allergener. Vi har størst risiko for at udvikle allergi over for stoffer, som vi dagligt er i kontakt med. Det kan for eksempel være dyr, husstøvmider og pollen, siger Anne Holm Hansen.

allergi

Det er forskelligt fra person til person, hvor store mængder allergener der skal til, før man får allergisymptomer. Nogle med allergi over for dyr reagerer eksempelvis ikke, hvis de er på besøg i et hjem med en hund, mens andre straks får symptomer.

Som regel får man en allergisk reaktion kort tid efter, at man er udsat for allergenerne, men nogle gange kan det vare flere timer, før man reagerer.

Symptomer på allergi

Nældefeber, hævelser og kløe

Symptomer på allergi kan vise sig i både hud og slimhinder, for eksempel som nældefeber, eksem, høfeber eller astma. Det er typisk, at allergien starter i barndommen. Nældefeber er kløende, hævede plamager, der typisk forsvinder inden for et døgn.

Eksem opstår typisk i barndommen og viser sig som kløende, tør og rød hud, som kan skælle. Høfeber, som viser sig med symptomer fra øjne og næse, kan ligeledes udvikle sig til astma med symptomer fra lungerne.

Høfeber, hoste og smerter i bihulerne

Høfeber giver røde, kløende øjne, der løber i vand eller føles tørre. Næsen begynder at klø, virker tilstoppet eller løber og man nyser. Nogle gange kan man opleve, at det klør i munden og helt ud i ørerne. Hvis man ikke behandler sine symptomer, kan man også opleve smerter i bihulerne, der dunker, trykker eller giver hovedpine.

Hoste, hivende vejrtrækning, og en oplevelse af at have svært ved at trække vejret er typiske symptomer på astma. Symptomer alene fra tarm og mave med mavekneb, oppustethed og forstoppelse eller kvalme, opkastning og/eller diarré er sjældent forårsaget af allergi, men hvis man samtidig har nogle af de andre allergiske symptomer, kan allergi være årsagen.

Træthed, nedtrykthed og søvnproblemer

Ud over de mange forskellige symptomer, som kan optræde hver for sig eller flere sammen, er der de mere diffuse symptomer som træthed, en oplevelse af at have en tåget hjerne, søvnproblemer og en følelse af nedtrykthed.

Disse mere diffuse symptomer indtræder ofte efter noget tid, fordi immunforsvaret på sigt bliver overbelastet som følge af allergien, hvis man ikke behandler sine symptomer.

Behandling og udredning af allergi

Hvis man har symptomer på allergi, er det vigtigt at gå til sin læge for at blive udredt, så man er sikker på, at man får den rette medicin.

Man kan nemlig have allergiske symptomer fra næse og øjne, der ikke nødvendigvis er tegn på, at man ikke kan tåle pollen, men i stedet måske ikke kan tåle dyr eller husstøvmider.

allergitest

Udredning af allergi sker ved en priktest eller ved en blodprøve. En priktest består i, at man får små næsten umærkbare stik på den ene underarm, hvori lægen eller sygeplejersken putter lidt af de forskellige allergener.

Efter 15 minutter kan det konstateres, hvad man reagerer på, fordi huden bliver lidt hævet og rød der, hvor der er påført allergener, som man har allergi overfor.

Ved en blodprøve undersøges blodet for bestemte antistoffer mod allergener. Når allergi med symptomer er konstateret, vil behandlingen ifølge Anne Holm Hansen bestå i, at man bliver behandlet for allergisk sygdom, og hvis det er muligt, at man undgår det, man er allergisk overfor.

- Når det gælder astma, skelner man mellem forebyggende medicin, og medicin som med det samme modvirker den allergiske reaktion. Har man høfeber, vil man for eksempel kunne få tabletter med antihistamin, øjendråber og næsespray. Mod hudallergi kan cremer komme på tale. Det er vigtigt, at man får den rette medicin i samråd med sin læge, siger Anne Holm Hansen.

Ferietid med allergi - 7 tips før afrejse

  1. Tal med din læge om rejsen. Læg en behandlingsplan for din medicin i samråd med lægen, så du er velbehandlet både før og under ferien. Tal også om, hvad du skal gøre i tilfælde af en akut forværring under ferien.
  2. Husk dit blå sygesikringskort, hvis du skal rejse i Europa, fordi det giver dig ret til samme behandling som borgerne i det land, du besøger. Du er dermed dækket, hvis du f.eks. skulle få brug for lægehjælp ved astma. Kortet er gratis og kan bestilles på borger.dk, hvis ikke du har det i forvejen.
  3. Tjek din rejseforsikring, så du er sikker på, at den dækker ved akut sygdom. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at søge om forhåndsgodkendelse til rejsen, hvis ikke forsikringen dækker akut sygdom. Det gælder f.eks., hvis du har været indlagt eller har fået ændret din medicinske behandling inden for de sidste to måneder før din afrejse.
  4. Sørg for at have din medicin ved hånden. Put den i din håndbagage, når du skal flyve.
  5. Undgå at rejse til et sted, som du af erfaring ved, giver dig allergiske symptomer på astma og allergi. Måske skal du ikke rejse til et land med høj luftfugtighed, hvis du har været generet af det før.
  6. Undersøg hvor nærmeste læge eller skadestue er, enten før du ankommer, eller lige når du er kommet frem. Så er du forberedt, hvis du skulle få brug for akut behandling.
  7. Sørg for at have kontrol over din astma eller allergi, så du ikke får din ferie ødelagt.

Hvis du oplever følgende, så søg omgående lægehjælp:

  • Du bliver stukket i mund, svælg, luftrør eller uden på halsen
  • Du får pludselige eller kraftige reaktioner
  • Du bliver utilpas
  • Du bliver svimmel
  • Du får opkastningsfornemmelser
  • Du får svært ved at trække vejret
  • Du reagerer på et insektstik, og du før har haft en svær allergisk reaktion, men ikke har en adrenalinsprøjte på dig

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs mere om:

Læs også