Æbletærte med mørdej eller crumble − hvorfor vælge overhovedet? Kombinér to velkendte deje i denne æbletærte med crumble-topping. Dobbelt så god!
45 min4 personer
ÆBLEFYLD
1 kg æbler, gerne madæbler
50 g lyst muscovadosukker
50 g sukker
50 g sultanarosiner
1 spsk. stødt kanel
MØRDEJSBUND
150 g hvedemel
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
125 g koldt smør
5 spsk. iskoldt vand
1 tærteform, diameter 27 cm
CRUMBLE-TOPPING
100 g mandler
100 g grovvalsede havregryn
50 g hvedemel
75 g rørsukker
1 tsk. vaniljepulver
100 g smør
Opskrift - sådan laver du æbletærte med crumble-topping
Æblefyld: Skræl æblerne, og fjern kernehuset. Skær æblerne i tynde både, og læg dem i en skål. Vend med muscovadosukker, sukker, sultanarosiner og kanel.
Mørdejsbund: Bland mel, sukker og salt i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det ud i melet, så ”smørkuglerne” ikke er større end ærter − gør det hurtigt, så smørret forbliver koldt. Tilsæt 5 spsk. isvand, og rør rundt med en gaffel − tjek, om du kan samle dejen, og tilsæt ellers lidt ekstra vand. Tryk dejen sammen til en ensartet cirkel på et melstrøet bord, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i mindst 30 minutter.
Crumble-topping: Hak mandlerne, og bland dem med havregryn, mel, sukker og vaniljepulver i en skål. Tilsæt smør i mindre tern, og bland det sammen med fingrene til en smuldredej. Tænd ovnen på 175°. Rul mørdejen fladt ud på et meldrysset bord, og flyt den forsigtigt over i tærteformen. Tryk kanterne på plads, og fordel æblefyldet i bunden. Drys crumble-toppingen over tærten, og bag den i 45 minutter, til den er flot gylden.