Samfund
25. maj 2021

Astrid vil skabe Danmarks bedste arbejdsplads: Her er lige løn, barselsbonus - og 32 timers arbejdsuge

Kvinden bag spilfirmaet Triple Topping er 34-årige Astrid Refstrup, og hun er allerede blevet hyldet i udlandet for sin helt særlige vision om en arbejdsplads, hvor man ikke behøver at have spidse albuer.
Af: Emilie Søndergaard Christiansen
https://imgix.femina.dk/2021-05-25/astrid.jpg

Foto: Privat

En arbejdsuge på 32 timer, fælles frokostpause, et krav om at sige goddag og farvel til alle kollegaer, lige løn til alle samt en bonus, hvis du tager mere end én måneds barsel.

Det lyder måske for godt til at være sandt, men ikke desto mindre er det virkeligheden i 34-årige Astrid Refstrups spilfirma Triple Topping.

Hun startede firmaet i 2017 med den vision, at det skulle være Danmarks bedste arbejdsplads.

Derfor fik hun sammen med medstifter Simon Stålhandske og en advokat udarbejdet en medarbejderhåndbog med nogle klare retningslinjer for, hvordan Triple Topping skal fungere i hverdagen.

– Hvis man vil være Danmarks bedste arbejdsplads, er man nødt til at gøre det ordentligt. Derfor arbejder vi ud fra en overbevisning om, at hvis der er klare retningslinjer, og man ved, hvordan det er på arbejdspladsen, så er der ikke nogen, der skal have spidse albuer.

– For så handler det i stedet om, at man skal gøre sig bedre, fordi man synes, at det er fedt at være en del af et produkt, fortæller Astrid Refstrup.

Triple Toppings medarbejderhåndbog

I firmaets medarbejderhåndbog (link fjernet) står blandt andet:

  • Man må kun flyve én tur/retur-rejse om året. Resten af turene i Europa foregår med bus eller tog.
  • Man skal huske at sige goddag og farvel til sine kollegaer hver dag.
  • Der vil ikke blive serveret alkohol fra ledelsens side på arbejdspladsen. Kun til særlige brancheevents vil der være alkohol.
  • Alle får det samme i løn om måneden - 35.000 kroner. Hvis du har børn, vil der være en bonus, der retter sig efter barnets alder.
  • Hvis man vælger at afholde mere end én måneds barsel, vil man få udbetalt en særlig bonus i form af en barnevogn.
  • En arbejdsuge er på 32 timer – for ingen burde arbejde længere.

Goddag og farvel

For Astrid Refstrup er det vigtigt, at alle føler sig godt tilpas på arbejdspladsen, og at der er en god tone blandt medarbejderne.

Derfor er et af punkterne i medarbejderhåndbogen også, at man skal huske at sige goddag og farvel til sine kollegaer hver dag.

– Jeg tror, at når man ligesom mig er meget i sit eget hoved og altid har 10.000 notifikationer, der bipper alle mulige steder, så er det godt lige at huske på at se de mennesker, man arbejder med i øjnene og anerkende, at man er et hold, forklarer Astrid Refstrup.

Et andet punkt i håndbogen er punktet om arbejdstider.

I starten var en arbejdsuge på cirka 37 timer, så blev den sat ned til 35 timer, men under coronanedlukningen, blev det klart for Astrid Refstrup, at det var muligt at nå den samme mængde arbejde på kortere tid.

Derfor besluttede hun, at den 32 timers arbejdsuge, der havde fungeret under nedlukningen, ville vare ved, selv når hjemmearbejdet ophørte.

– Der er ikke nogen medarbejdere, der er effektive mellem klokken 16.00 og 17.00. Det er en utopi, og alle ved det.

– Så når vi kan nå det samme på 32 timer, hvorfor så ikke sende medarbejderne tidligt hjem, når de alligevel sidder og er helt trætte oppe i hovederne?

Astrid Refstrup er dog godt klar over, at det ikke er alle, der bare lige kan skalere arbejdsugen ned til 32 timer. Det kræver øvelse, som hun siger.

Hun understreger dog, at hun endnu ikke har mødt en virksomhed, hvor det har været et problem for produktionen, at der er blevet skåret ned i antallet af arbejdstimer.

Nul alkohol

Udover en kort arbejdsuge og god stemning blandt medarbejderne er der også flere punkter i medarbejderhåndbogen, der taler ind i nogle større og mere omdiskuterede dagsordener.

Blandt andet punktet om at der ikke vil blive serveret alkohol fra ledelsens side.

Et punkt, der har vakt en del debat, fortæller Astrid Refstrup, men som hun alligevel er meget stolt af.

– Alkohol er i mange tilfælde med til at skabe situationer, der kan være både grænseoverskridende og ubehagelige.

– Og jeg vil ikke være den chef, der er med til at skabe en kultur, hvor nogle måske går hjem med ondt i maven, fordi grænserne mellem privatliv og arbejdsliv er blevet udviskede, forklarer Astrid Refstrup.

Hun peger samtidigt på, at der også findes mennesker, der af forskellige årsager ikke drikker alkohol, og at det derfor kan være svært at befinde sig på en arbejdsplads, hvor det er den sociale sammenhængskraft.

– Hvis alle skal have det rart på arbejdspladsen, så synes jeg, at det er fedt at sige, at jeg ikke kommer til at stille øl på bordet, at det kan de arrangere i deres fritid.

– Det gør også, at jeg som chef tænker over hvilke sociale arrangementer, vi så laver. Det kunne for eksempel være at lave perleplader eller noget lignende, for noget skal der være, fortæller Astrid Refstrup.

Ligeløn og børnebonus

Ligeløn er også et emne, der bliver berørt i medarbejderhåndbogen hos Triple Topping. For alle medarbejdere i firmaet tjener det samme.

35.000 kroner om måneden, og så er der en bonus, hvis man har børn.

Bonussen følger børnepengesatsen og ændrer sig derfor alt efter, hvor gammelt barnet er.

Astrid Refstrup forklarer, at den lige løn (plus en eventuel børnebonus) er en måde at forsøge at blande både unge og gamle medarbejdere, så man ikke står som nyuddannet jobansøger og skal arbejde sig opad i firmaet.

– Vi vil ikke hyre en ung, nyuddannet person til en dårlig løn, fordi de ”lige skal have erfaringen”. Nej.

– Hvis vi tror på dig, er du en del af vores team, og så skal vi nok sørge for at lære dig de ting, du skal kunne, siger Astrid Refstrup.

Hun understreger samtidigt, at den lige løn også bidrager til at give god stemning i firmaet.

– Der er åbne linjer. Der er ikke nogen, der skal tænke på, om den ene får mere end den anden. For alle får det samme.

Ville tvinge mændene på barsel

Og så er der punktet om barsel.

Et emne, der ligger Astrid Refstrups hjerte meget nær.

Da hun i samarbejde med sin businesspartner Simon Stålhandske og en advokat udformede ansættelseskontrakten og medarbejderhåndbogen i Triple Topping, havde Astrid Refstup en idé om, at hun ville tvinge mændene på barsel.

Det viste sig dog at være ulovligt.

Heller ikke en ”tillykke, du har fået en baby-ferie” måtte man tvinge sine medarbejdere på.

Faktisk må man slet ikke tvinge folk væk fra arbejdspladsen, og det er et problem, mener Astrid Refstrup.

– Jeg tror ikke på, at vi kommer til at opnå ligestilling i vores samfund, hvis ikke mændene tager barsel.

– Og da jeg ikke kunne få lov til at tvinge mændene på barsel, måtte jeg gøre noget andet, for jeg syntes simpelthen, at der skulle være en kommentar fra os som virksomhed om, at hvis der er en kommende far i firmaet, så forventer jeg, at de tager barsel, fortæller hun.

Hør tre mænd fortælle, hvorfor øremærket barsel til mænd er en god idé i videoen herunder:

Derfor fik Astrid Refstrup indført punktet om, at man som medarbejder i Triple Topping får en bonus i form af en barnevogn, hvis man tager mere end én måneds barsel.

– Det er virkelig vigtigt for mig, og det skaber også en præcedens i virksomheden for, at barsel hverken er noget pinligt eller noget, hvor man skal føle, at ”åh nej, nu skal jeg komme og bede om barsel.”

– Nej. Det er noget, vi fejrer, at du skal have et lille barn, siger Astrid Refstrup.

Selv er Astrid Refstrup på barsel lige nu. Den har hun dog valgt at splitte 50/50 med sin kæreste Benjamin.

Det betyder, at Astrid Refstrup i øjeblikket arbejder hver anden dag, og det er vigtigt for hende.

For som hun fortæller, kan det være enormt ensomt at være på barsel i mange måneder, når man ellers er vant til at have en almindelig hverdag.

– Jeg er en del af min virksomhed, selvom jeg har et lillebitte barn. Jeg stempler ikke ud i ni måneder.

– Og jeg tror virkelig, at mange kvinder vil opleve, at de vil få et bedre selvværd af at stadig føle sig som en del af samfundet i stedet for blot at gå derhjemme, understreger Astrid Refstrup.

Game changer i branchen

Astrid Refstrups forsøg på at skabe Danmarks bedste arbejdsplads er også blevet lagt mærke til i udlandet.

I december 2020 blev Astrid Refstrup nemlig udnævnt som ”game changer” af spilbranchens førende nyhedsmedie, GamesIndustry.biz, som én blandt hundrede spilstudieejere i hele verden.

”Hun hyldes for sine løbende anstrengelser for at skabe en transparent, klimavenlig, knas-fri og familievenlig arbejdsplads, men også for sin velvilje til at dele sin erfaring og viden med andre,” lyder det blandt andet i udnævnelsen.

Det glæder Astrid Refstrup, at der bliver lagt mærke til det arbejde, hun laver med Triple Topping, for som hun påpeger, er det et tegn på, at der kan være en større forandring på vej.

– Der er meget, der trænger til at blive ændret, og derfor er det fedt at mærke, at folk er lydhøre over for de ting, vi gør.

– Det betyder jo, at der rent faktisk er mange, der gerne vil have en ændring, og som har et fokus på at gøre tingene bedre, fortæller Astrid Refstrup.

For Astrid Refstrup er det til sidst vigtigt at understrege, at selvom det kan lyde dejligt og nemt at køre firma på samme måde, som hun gør med Triple Topping, er det ikke alle, det måske kan lade sig gøre for.

– Det er et kæmpe privilegie, at vi kan lave arbejdsplads på den her måde, og det er vi bare nødt til at anerkende, når vi taler om det her.

– Det tager lang tid at lave spilproduktioner, og det tager lang tid at lave en god forretning, men vi har været heldige at have nogle gode folk i ryggen, der bakker os op i de ting vi laver. Så vi er helt klart meget privilegerede.

Læs også