Karriere og penge
8. september 2021

Skal du stoppe med at tage kage med på arbejde? Måske, hvis du vil tages seriøst

Når kvinder tager kage med på arbejde, tapper det ind i en fortælling om, at kvinder er dem, der står for den gode stemning på arbejdspladsen og er mindre kompetente end mændene. En fortælling, vi skal prøve at udfordre, siger ekspert.
Af: Kristine Enevold Villadsen
kage på arbejde

Foto: Unsplash

Kvinder skal stoppe med at tage kage med på arbejde.

Sådan lyder det fra forfatter Sille Kirketerp Berthelsen, der i weekenden præsenterede et ”Manifest mod kageordning og andre krænkelser” til festivalen POW Præsenterer på det århusianske museum KØN.

Når kvinder tager kage med på arbejde eller rydder op i mødelokalet, fastholder det nemlig kvinden i en bestemt rolle, som hende, der skal bevare den gode stemning.

Og imens kvinderne kommer med hjemmebag og rydder kopperne af mødebordet, så tager mændene de vigtige beslutninger, mener Sille Kirketerp Berthelsen.

Hun har også selv oplevet den forskelsbehandling, siger hun i et interview med DR.

– Som ny på arbejdsmarkedet blev jeg diskret rådet af flere ældre kvinder til aldrig at tage kage med, fordi det underminerer ens faglighed, siger hun.

– Hele mit arbejdsliv har været diktereret af urimelige ting, der er usynlige for mine mandlige kollegaer.

Symbolet på venlighed

Ana Maria Munar, der er professor på Copenhagen Business School med speciale i kønsforskning, ser også kagen som det klassiske symbol på omsorg og venlighed.

At kagen er blevet et symbol for det, ser Ana Maria Munar ikke som et problem. Det er fordommene, der følger med, derimod.

Fordomme om, at det er forventet af kvinder i et professionelt arbejdsmiljø at bære hovedansvaret for den gode stemning og tage sig af alle.

– Der er nogle stereotypiske forventninger til, hvordan kvinder skal agere. At tage kage med har historisk været et feminint karaktertræk, der bliver forbundet med omsorg og madlavning, siger hun.

Og det er ikke kun kvinder, der kulturelt set er bestemte forventninger til på arbejdspladsen, nævner Ana Maria Munar.

Hvis en computer bryder sammen på kontoret, vil alle som det første kigge på manden i rummet.

– Hvis vi kan blive fri for de her kategoriseringer af, hvad mænd og kvinder er, så kan vi også blive fri for de her bestemte forventninger, siger hun.

Omsorgsfuld OG kompetent

Sille Kirketerp Berthelsen skriver i sit manifest mod kageordningen, at når kvinder tager kage med på arbejde, så underminerer det kvinders faglighed.

Ana Maria Munar forklarer, at der eksisterer bevidst og ubevidst en stereotyp tro på, at kvinder ikke kan være omsorgsfulde og kompetente til deres arbejde på samme tid.

I kønsforskningen kalder man det for ”The double bind”.

– Og den her stereotype tro har traditionelt ikke været gældende for mænd. De kan sagtens være kompetente og en god kollega på samme tid, siger hun.

– Fortællingen og fordommene bliver muligvis gentaget gang på gang i kulturen på arbejdspladsen, og det kan have konsekvenser for kvinders karrierer og muligheder.

Derfor er det også en god ide at udfordre den kultur, der er med til at skabe den fortælling, mener Ana Maria Munar.

Og det kan starte i de små ting som en kageordning.

Aldrig mere kageordning

Betyder det så, at kvinder aldrig mere må tage kage med på arbejde? Nej, mener Ana Maria Munar.

Men næste gang du tager kage med, så skal du måske tænke over, hvilket signal det sender til kollegaerne.

– Der er stor forskel på at tage kage med uvidende om samfundets fordomme til en og tage kage med, når man er bevidst omkring, hvad det betyder, siger hun.

­– Og så kan man også prøve at bryde den stereotypiske fortælling med humor eller ironi. Man kan tage kage med fra Føtex eller fortælle, at det er ens partner, der har bagt.

Ana Maria Munar tror, at der går lang tid inden rollefordelingen mellem mænd og kvinder på arbejdspladsen er brudt.

Når det først er blevet en del af kulturen, tager det tid at ændre.

Men så længe man er bevidst om, hvad små symboler, som eksempelvis kage, betyder, så er vi godt på vej.

– Når vi sætter fokus på det og begynder at tænke over det, så vil det også skubbe rollefordelingen i en mere lige retning, siger hun.

– For i sidste ende handler det her om, hvem der har ansvaret for omsorg og fællesskab på arbejdspladsen. Når vi ser flere forskellige tage det ansvar, så vil rollerne også blive brudt.

Læs mere om:

Læs også