Sundhed
1. juni 2022

Hårtab i overgangsalderen: Sådan forebygger du det

Forebyg hårtab i overgangsalderen med disse gode råd fra læge Søs Wollesen. Hun forklarer her, hvad der sker i kroppen, og hvordan du kan forebygge det. Bare rolig, det er helt normalt!
Af: Redaktionen
Overgangsalder, hårtab, tyndt hår, hårpleje

Foto: Shutterstock

Det er ikke kun hedeture, ledsmerter og humørsvingninger, der kan være symptomer på overgangsalder. Hvis du har oplevet, at håret fælder og bliver tyndere, er det også ret almindeligt.

Læge Søs Wollesen, der beskæftiger sig med overgangsalderen og blandt andet, har skrevet bogen “Befri os fra flere hedeture”, forklarer her, er der ikke behøver at være grund til bekymring, hvis man oplever hårtab i overgangsalderen.

– Det er ret almindeligt. Det er dog en god idé at kontakte sin egen læge, hvis man oplever pletskaldethed, for så kan det godt være, at der er noget andet i vejen i hovedbunden, siger Søs Wollesen.

Helt almindeligt hårtab kan man også forebygge mod gennem god kost og motion, der også kan genoprette nogle stærke hårrødder.

Hvorfor bliver håret tyndere i overgangsalderen?

Søs Wollesen fortæller, at grunden til håret bliver tyndere i overgangsalderen er, at det mangler kønshormonernes påvirkning, da kønshormonet østrogen fluktuerer i kroppen. Det vil sige, at hormonniveauet går op og ned.

– Det samme oplever mange, når de er gravide. De får superflot hår under graviditeten, og så begynder de at tabe hår, efter de har født, siger hun.

Overgangsalder, hårtab, tyndt hår, hårpleje

– Kønshormonerne bidrager også til at vedligeholde vores muskler, og når kønshormonerne går op og ned bliver det svære at vedligeholde muskelmassen.

– Det betyder også, at man bliver blødere og får en større fedtmasse, der kan påvirke blodkredsløbet rundt i hele kroppen og dermed også til håret, forklarer Søs Wollesen.

Hvad kan man gøre, hvis man oplever hårtab i overgangsalderen?

Søs Wollesen anbefaler en regelmæssig god kost for at forebygge hårtabet. Kosten skal indeholde gode fibre som grønne grøntsager. Det kan være spinat, kål, broccoli og selleri.

Overgangsalder, hårtab, tyndt hår, hårpleje

Søs Wollesen anbefaler også at spise røde ris, kogte kerner, fermenterede mælkeprodukter som A38 eller kefir og ikke mindst fede fisk, der giver omega 3-fedtsyrer.

Du kan desuden også tage B-vitaminer som kosttilskud for at bidrage til, at hår, hud og negle for alvor bliver boostet. C- og D-vitamin og zink kan ligeledes bidrage til at sikre sunde hårrødder/hårsække.

Hvis der er behov for det, kan det også være en fordel at styrketræne.

– Styrketræning hjælper med at vedligeholde muskelmassen og sætte gang i blodkredsløbet. Så det bidrager også til at booste hårrødderne, forklarer Søs Wollesen.

Og hvis håret allerede er blevet tyndt, så er det ifølge Søs Wollesen ikke for sent at genoprette hårrøddernes styrke og vækst.

– Hårrødderne er ikke døde, så det kan man godt. Jo mere næring din hårbund får fra kost, vitaminer og træning, jo mere vil du understøtte processen, siger hun.

Læs også