Sundhed
26. januar 2023

Menstruation og overgangsalder: Her er seks ting, du skal vide

Hvad sker der med menstruation i overgangsalderen? Er du begyndt at opleve uregelmæssig menstruation, eller langvarig og kraftigere menstruation – og er det normalt? Læge Søs Wollesen gør dig her meget klogere på, hvordan menstruationen ændrer sig med alderen og i overgangsalderen.
Af: Redaktionen
menstruation i overgangsalderen

Foto: Shutterstock

Overgangsalderen kan påvirke menstruationen på mange måder, både før, under og efter man går i overgangsalder. Selvom det kan være forstyrrende med uregelmæssige pletblødninger og kraftigere eller længerevarende menstruation, er det som regel en helt naturlig del af overgangsalderen, som går over af sig selv.

Her kan du blive klogere på overgangsalderens menstruation og pletblødninger.

Overgangsalder og menstruation

Overgangsalderen hænger i høj grad sammen med menstruationen og underlivet generelt. Man siger, at man er gået i overgangsalderen, når man ikke har haft sin menstruation i 12 sammenhængende måneder.

Menstruationen stopper altså, når overgangsalderen begynder. Men det er ikke sådan, at menstruationen vinker farvel den ene dag, og overgangsalderen siger goddag den næste. Det er nærmere svingende tur, hvor overgansalderen udfaser menstruationen. Det fører ofte til pletblødninger i overgangsalderen.

Overgangsalder: Hvornår stopper menstruationen?

De fleste kvinder kommer i overgangsalderen, når de er omkring 51 eller 52 år. På det tidspunkt har de ikke haft menstruation i et år, men inden det kan man allerede opleve symptomer eller ændringer i menstruationen. Selv efter overgangsalderen kan du opleve, at menstruationen spiller et puds, ofte i form af pletblødninger.

Læge Søs Wollesen, der beskæftiger sig med overgangsalder og har skrevet bogen “Befri os fra flere hedeture”, fortæller at man allerede kan opleve at menstruationen begynder at ændre sig, når man er i 30’erne eller 40’erne.

For rigtig mange kvinder sker der allerede ændringer i menstruationen i slutningen af 30’erne. Cyklussen bliver muligvis kortere eller længere, det kan være man har flere smerter eller PMS-symptomer, som man ikke har oplevet siden, man var ung.

Det kan også være, at menstruationen i overgangsalderen bliver kraftigere eller svagere, end man normalt er vant til.

– Der kan pludseligt dukke nogle nye reaktioner op i kroppen. Det kan være lændesmerter, trykken i underlivet, eller en følelse af, at man har en jorden i underlivet, siger Søs Wollesen.

Nogle kvinder oplever også, at det begynder at svie i underlivet og bliver tjekket for urinvejsinfektion.

– Men det er simpelthen kroppen, der begynder at reagerer anderledes, siger Søs Wollesen og fortæller, at de første tegn, der kommer i 30’erne, kan vise sig par gange i løbet af et år.

Kan man have menstruation og være i overgangsalderen?

Overgangsalderen starter lige omkring den sidste menstruation, og man vil derfor som udgangspunkt ikke have menstruation i og efter overgangsalderen. Det betyder dog ikke, at man ikke kan opleve blødningsforstyrrelser og menstruationslignende pletblødninger omkring overgangsalderen.

– Jeg har haft henvendelser fra kvinder, der måske har fået en ny partner efter at have været single, og så bliver kroppen på et eller andet plan sat i funktion igen. Nogle af dem oplever måske at have to på hinanden følgende måneder, hvor der er menstruation, fortæller Søs Wollesen.

Søs Wollesen understreger dog, at hvis blødningerne kommer regelmæssigt og som en hel menstruation i overgangalderen, skal man kontakte en gynækolog, der kan undersøge, at der ikke er noget andet i vejen.

Pletblødning i overgangsalderen

Det er helt naturligt at pletblød i overgangsalderen, og mange oplever pletblødninger både før og efter menstruationen er stoppet. Søs Wollesen forklarer, at det er helt normalt at opleve pletblødninger efter overgangsalderen. Pletblødningerne kan komme under overgangsalderen og et par år efter.

– Der kan godt komme lidt pletblødninger de første par år. Slimhinderne i skeden kan også blive mere følsomme i overgangsalderen, da de bliver udtyndet på grund af manglende kønshormoner.

Nogle kvinder oplever også overgangsalderens pletblødninger i forbindelse med samleje, men det er der også en helt naturlig forklaring på.

– Efter samleje vil man måske opleve, at der går et døgn eller to, hvor der kommer en blødning. Men det kan være helt normalt og skyldes irriteret slimhinder, forklarer Søs Wollesen.

Hvad kan pletblødninger være et tegn på?

Selvom det kan være normalt at få pletblødninger i overgangsalderen, kan det også være tegn på sygdom i livmoderen. I værste fald kan pletblødninger være tegn på kræft i livmoderen, men det er sjældent.

Hvis du efter overgangsalderen pletbløder, er det en god ide at søge læge for at udelukke, at der er tale om sygdom.

Hvad skyldes uregelmæssige menstruationer i overgangsalderen?

De uregelmæssige menstruationer i overgangsalderen skyldes fluktuationer (svingninger) i hormonerne, hvilket vil sige at kønshormonerne går op og ned.

Samtidig vil der ikke være så mange æg tilbage i livmoderen, når en kvinde begynder at nærme sig overgangsalderen, og de hormoner, der stimulerer æggestokken til at producere eller modne æg, kan muligvis ikke få ægget til at respondere.

I og med at der ikke er noget æg, der bliver forløst, påvirker det også hormonbalancen i kroppen, forklarer Søs Wollesen.

Når ægget ikke bliver forløst, bliver der ikke frigivet kønshormonet progesteron, som er det hormon, der plejer at balancere eller kompensere for østrogens påvirkning på kroppen.

– Det er fuldstændig almindeligt at have blødningsforstyrrelser omkring overgangsalderen, siger Søs Wollesen

Kraftig menstruation i overgangsalderen

Som regel bliver menstruationen svagere og ikke kraftigere op til overgangsalderen. Både langvarig og kraftig menstruation, kan dog også være et symptom. Ændringer i menstruationen, som langvarig eller kraftig menstruation, er naturlige symptomer på begyndende overgangsalder.

Man kan også opleve, at menstruationen svinger meget, så den i perioder kommer oftere eller sjældnere og derefter følger sit normale mønster.

Kraftig menstruation er dog ikke lig med overgangsalderen. Kraftig menstruation kan nemlig også blot være et tegn på, at cyklussen ændrer sig, hvilket mange oplever allerede i 30’erne.

Når man kommer tæt på overgangsalderen, ses det som regel, at menstruationen bliver kortere, svagere og sjældnere.

Menstruation med klumper i overgangsalderen

Det er fuldstændig almindeligt at have blødningsforstyrrelser omkring overgangsalderen, påpeger Søs Wollesen:

– Medmindre blødningerne bliver ildelugtende, der kommer klumper i, og man har anderledes smerter, så er det en naturlig ting.

Med det siges det dog også, at det kan være en god ide at søge læge, hvis man i oplever menstruation med klumper i overgangsalderen eller lignende gener i lugt, konsistens og farve.

– Man går heller ikke ind og behandler på smerterne, medmindre de er voldsomt kraftige.

Hvad sker der, hvis man er på p-piller eller har en hormonspiral i overgangsalderen?

Selv om man er på p-piller eller har hormonspiral, så vil man stadig kunne mærke, når man er ved at komme i overgangsalderen.

– Kroppen kører sit eget forløb nedenunder de her ting, siger Søs Wollesen.

En hormonspiral indeholder typisk progesteron og kan faktisk mildne nogle af reaktionerne på overgangsalderen, forklarer Søs Wollesen og uddyber:

– Hormonspiralen virker lokalt, og der kommer ikke ret meget progesteron ud i selve kroppen, men den smule, der kommer ud i kroppen, kan i mindre grad kompensere for den østrogenpåvirkning, der sker i overgangsalderen.

Nogle kvinder vil dog derimod opleve at reagere kraftigere på p-piller, når de nærmer sig overgangsalderen. Mængden af hormoner i p-piller passer nemlig ikke længere til kroppens eget niveau af hormoner.

– Derfor er der også forskel på, om man får hormonterapi eller p-piller i overgangsalderen. I hormonterapi er der mindre hormon i, så det passer til kroppens forløb, siger Søs Wollesen.

Hun anbefaler derfor, at man stopper med p-piller, når man begynder at få symptomer på overgangsalderen.

Læs mere om:

Læs også