Fars dag

Brystvorter, der ikke kun er til pynt - og 11 andre ting, vi ville ønske, vi kunne give til Fars dag

3. juni 2022
Redaktionen
Det er da dejligt med et lækkert bælte eller en god whisky til Fars dag. Og det fortjener fædrene også. Men der er faktisk noget, vi langt hellere vil give dem.

1. Brystvorter, som ikke kun er til pynt. For det må være virkelig frustrerende ikke at kunne give sit (flaskenægtende) barn mælk. Og tænk i det hele taget på, hvor mange andre problemer der kunne løses, hvis far kunne amme.

2. Løn under barsel. Det har sneget sig ind i flere overenskomster, men der er stadig rigtig mange mænd, der slet ikke har ret til løn under barsel. Det ville vi virkelig gerne give dem.

3. En virkelighed, hvor det er helt normalt at have en nuanceret samtale om sex og seksualitet, der ikke kun handler om, når det lykkes.

Og generelt at have venskaber, hvor der er normalt at tale om sine følelser på en konstruktiv måde.

4. En kropsrevolution. Vi hylder morkroppen og kvindekroppe i alle størrelser og former. Verden har efterhånden forstået, at kvinder ser ud på mange forskellige måder.

Men hvor blev mændenes kropspositive revolution af?

5. Ligeløn. Jo, det er faktisk også en fordel for mændene. I et samfund, hvor kvinder og mænd generelt tjener nogenlunde det samme, er lønnen for eksempel ikke et argument, når familierne vælger, hvem der skal være på barsel.

6. Mindre karikerede og mere nuancerede skildringer af fædre i film og serier.

7. At de kunne slippe for den stereotype fremstilling af mænd, der primært er gode til ting med motorer, maskiner, biler og lignende.

8. At fædregrupper rent faktisk var en ting. Fordi det er hyggeligt og måske endda sundt at dele sine bekymringer og tanker om at få børn.

9. At de ikke bliver rost for at ”passe” deres egne børn eller ”hjælpe til” i hjemmet – som om begge dele skulle være noget ekstraordinært. Det er en selvfølge, at de kan.

10. At de ikke skal roses for ikke at udvise krænkende adfærd. Igen. En selvfølge.

11. Flere positive rollemodeller, som eksempelvis bakker op om ligestilling, #MeToo - og som tør at tale om alt det, der er svært ved at være far.

Og sidst, men bestemt ikke mindst.

12. At fylde mindre i selvmordsstatistikken. Tre gange så mange mænd som kvinder begår selvmord. Overrepræsentationen skyldes blandt andet, at flere mænd end kvinder går rundt med ubehandlede psykiske lidelser.

Vi vil så gerne have, at I går til lægen, hvis det gør ondt. Eller siger det højt.

Læs også