Læger i opråb: Vi er så pressede, at vi frygter, vi ikke kan give akut kejsersnit
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Hvad nu, hvis en gravid kvinde kommer ind på Roskilde Sygehus’ fødeafdeling og har brug for et akut kejsersnit, hvis hendes barn skal komme sikkert til verden, men der ingen fødselslæge er?
Så kan kvinden ikke få sit akutte kejsersnit. Og så ophører afdelingen og dens personale med at kunne det, den skal: håndtere kvinders fødsler.
Sådan lyder ræsonnementet fra formand for Overlægerådet i Region Sjælland, Bjarne Hjaltelin.
Afdelingen mangler nu så meget personale, at Overlægerrådet og Yngre Læger i Region Sjælland frygter, at afdelingen står over for et kollaps, mens de travle sommermåneder nærmer sig.
Det skriver de ifølge DR i et bekymringsbrev til ledelsen på sygehuset samt Region Sjællands ledelse.
- Meget få ekstra opsigelser vil betyde, at der simpelthen ikke kan stilles med personale - herunder speciallæger - hver dag. Og det vil jo have den direkte konsekvens, at man ikke kan have fødende, siger Bjarne Hjaltelin til DR.
I begyndelsen af juni er 40 procent af afdelingens jordemoderstillinger ubesatte, mens 60 procent af speciallægestillingerne er ubesatte.
En krigszone
Bekymringen for et kollaps kommer blot en måned efter, at afdelingen havde besluttet at flytte 45 kvinders fødsler pr. måned til andre afdelinger i Region Sjælland. Den beslutning blev truffet på grund af personalemangel, der gjorde, at de ikke kunne sikre for de fødendes patientsikkerhed.
På samme tid fortalte tidligere overlæge på afdeling Bjarke Lund Sørensen, at han havde sagt op på grund af massiv travlhed allerede i januar.
Det var især en sommernat i 2021, der havde skræmt ham væk. Den nat havde hans leder ringet til ham og bedt ham møde ind.
Den nat kollapsede fødeafdelingen: ”Der stod vogne med moderkager, der var blod på gulvet. Det lignede en krigszone”
Der stod vogne med moderkager, fødende lå alene på fødestuer, og der var blod på gulvet.
- Det lignende en krigszone, sagde han dengang til femina.
Oplevelsen mindede ham om de forhold, han havde set kvinder i Peru og Afrika blive budt, hvor han tidligere havde undervist og arbejdet.
- Jeg mener ikke, det er forsvarligt at føre den afdeling videre, hvis ikke der kommer andre rammer og flere hænder, sagde han.
Bide tænderne sammen
De 45 fødsler, der er flyttet til andre afdelinger i regionen, skaber ekstra travlhed Holbæk Sygehus.
- Der er nogen, der har så mange ekstravagter, at det svarer til en ekstra arbejdsuge om måneden, siger Maria Jacobsen til DR, som er tillidsrepræsentant for jordemødrene på sygehuset.
Nicelas fødsel varede 42 timer: ”Det kom til at handle om overlevelse. Jeg følte ikke længere, min krop var min”
Normalt møder der personale ind til at håndtere 4,3 fødsler på et døgn, men sommetider har de haft 9-11 fødsler på et døgn. De har haft flere fødsler, end de er personale til, cirka en tredjedel af måneden.
Region Sjælland arbejder på en plan for fødeområdet, som skal ligge klar ved årsskiftet. I mellemtiden har de givet regionens jordemødre mindst 1000 korner mere om måneden og vedtaget en sommerpakke til området på fem millioner kroner i et forsøg på at tiltrække jordemødre.
Hun håber, det kan få jordemødrene til at bide tænderne endnu mere sammen, end de allerede gør.