Linda elsker både Erik og Hampus. Men det er ikke nemt, når verden er indrettet til tosomhed
Foto: Susanne Kvarnlöf
Villaen hjemme i Strömsund, Sverige er fuld af aktivitet.
Hampus Engström, Linda Fridland og Erik Fridland pakker, gør rent og rydder huset, mens de holder de mindste børn beskæftiget.
Efter sommerferien planlægger de at tage af sted i en campingvogn sammen.
– At rejse med campingvognen er livet, siger Erik og Hampus tilføjer:
– Du kan rejse hen lige, hvor du vil. Det er så hyggeligt og ungerne elsker det liv. Man har tid til hinanden.
Drømmen er at være væk et helt år. Men det kræver en vis planlægning og logistik at komme i gang.
Familien består af tre voksne og ni børn, og selv om de ældste teenagere bliver hjemme og arbejder over sommeren, er der mange, der skal have en plads.
Derfor har familien anskaffet sig en elleve meter lang campingvogn og en varevogn for at kunne finde plads til alle. Familien plejer at tiltrække stor opmærksomhed, når de ruller ind på campingpladserne.
– Folk filmer og tager billeder af os, når vi ankommer. Jeg kan love jer, at folk kiggede på os, da vi kørte med den inde i det centrale Stockholm, siger Hampus.
Linda og Erik blev gift – og mødte Hampus på arbejdet
Men at skille sig ud fra mængden er noget, familien er vant til.
I år er det 10 år siden, at ægteparret og forældre til fire, Linda og Erik, mødte den enlige far Hampus på deres fælles arbejdsplads.
De arbejdede alle tre i et taxaselskab.
Hampus, Linda og Erik har været en trio i 10 år.
Venskabet mellem dem udviklede sig, og kærligheden var gensidig. Alle tre havde følelser for hinanden, men ingen af dem vidste rigtig, hvad de skulle gøre, når der er mere end to mennesker i et forhold.
– Vi havde en mærkelig periode, hvor vi ikke rigtig vidste, hvad vi lavede. Ingen af os havde tidligere været i andet end et parforhold.
– Men så spurgte Linda mig, hvad jeg tænkte og følte, og så svarede jeg, at jeg gerne ville flytte sammen med dem. Jeg kunne godt lide både Linda og Erik. Samtidig føltes det mærkeligt, for det kunne man ikke, siger Hampus.
Et chok for familien
Trioen vidste slet ikke, hvordan de skulle skabe et liv og hverdag, der ikke var baseret på tosomhed. Ikke desto mindre satsede de på deres kærlighed og i januar 2013 flyttede Hampus og hans datter ind hos Linda og Erik.
De fik primært positive reaktioner fra folk omkring dem, men for nogle pårørende tog det længere tid at acceptere deres kærlighed.
– De nærmeste var chokerede. Vores forældre mente ikke, at det var den bedste ting i verden, og nogle trak sig væk fra os for at fordøje det. Der gik nok et år, før vi igen kunne snakke normalt med alle og begyndte at hænge lidt mere ud som normalt, siger Linda.
Jalousi i begyndelsen af forholdet
At være tre i forholdet førte til nye udfordringer, som ingen af dem var vant til før. At sørge for, at ingen følte sig udenfor i forholdet, var den sværeste del i starten, og der opstod også jalousi mellem dem.
Hampus flyttede ind hos Linda og Erik, og sammen kastede de sig ud i et eventyr, som ingen har fortrudt.
– Alle er involverede i forholdet på lige vilkår, men nogle gange kan man komme til at overanalysere situationen. For eksempel i starten føltes det meget underligt at skulle være væk på arbejde, mens de andre var hjemme, siger Hampus.
– Man undrede sig over, hvad de andre lavede, når man var væk, tilføjer Erik.
Kommunikation er vigtig
I dag er det ikke længere et problem. Alle tre har fundet deres roller i hverdagen, og familielivet flyder mere eller mindre gnidningsfrit. De mener selv, at kommunikation er nøglen til succes i deres familie.
– Vi taler meget sammen, så alle føler sig set og hørt. Når man er tre personer, skal man kommunikere meget, og jeg har ofte tænkt, at man også burde tale mere sammen, når man bare er to, siger Hampus.
– Jeg tror, man tager hinanden mere for givet, når man kun er to. Efter 10 år tjekker vi stadig ofte, hvordan vi har det, siger Linda.
Ni børn og en populær Instagram
Siden de besluttede at tage springet, har ingen af dem fortrudt det.
I dag har de i alt ni børn – Oscar på 20, Elliot og Alexander på 17, Moa på 14, Isabelle på 13 år, Nils og Signe på 6, Birk på 4 og Ture på 3 – og har desuden drevet virksomhed sammen i flere år.
De har blandt andet solgt børnetøj i deres egen butik, drevet børnehave og haft cigarbutik.
Derudover har de en populær YouTube-kanal og en Instagram-konto, hvor de deler deres hverdag og aktivt forsøger at tale om de fordomme, der findes mod alternative familieformer.
Naboerne Lisa og Tommy blev forelskede: "Det var praktisk at date en i samme opgang"
– Det er vores bidrag til at normalisere alternative måder at leve på. Vi håber, at vi på den måde også kan bane vejen for andre og måske støtte dem til at turde tage skridtet.
– Da vi tog beslutningen om at bo sammen, kendte vi ingen, der boede sådan her, men nu har vi opdaget, at der er rigtig mange mennesker, der har alternative familieformer. Vi får ofte beskeder fra andre, der har spørgsmål til vores måde at være familie, siger Hampus.
Nemt at vælge, når det kom til kærlighed
At bo sammen alle tre har sine fordele. Rent praktisk er det meget nemmere at være tre, der deler alle hverdagens gøremål som f.eks. afhentning i skolen og stå for indkøb.
Derudover er der altid en voksen, der har tid til børnene. Men bag beslutningen om at bo sammen er der en dybere forklaring.
– Når vi bliver spurgt, hvad der er bedst, er svaret ofte overfladisk – at det er godt at have tre lønninger, at det er meget hurtigere at gøre rent og så videre. Men det er ikke grunden til, at vi tre bor sammen.
– Årsagen er snarere, at vi for 10 år siden indså, at vi ikke skal vælge, når det kommer til kærlighed, vi kan elske hinanden alle tre, siger Linda.
Udfordringer ved at leve i et polyamorøst forhold
Selv om de efterhånden har bevist, at det faktisk er muligt at være forelsket i flere mennesker og bygge et liv sammen, er der flere udfordringer, som Linda, Erik og Hampus ufrivilligt er tvunget til at kæmpe med.
For dem er det blevet klart, at samfundet er baseret på normen om tosomhed.
For eksempel er det ikke altid så nemt at bestille et hotelværelse til tre voksne, og når det kommer til at skrive under på papirer i banken, er der kun plads til to underskrifter.
Trioen har fået fire børn sammen: Nils, Signe, Birk og Ture.
Men den største bekymring er stadig forældremyndigheden over børnene.
– Siden vi mødtes, har vi fået fire børn sammen, og vi vil gerne have, at alle tre skal være værger, men det kan vi ikke. Og da Linda og Erik er gift, bliver Erik automatisk værge for Lindas barn, selv om barnet rent biologisk er mit.
– Så skal Erik give afkald på faderskabet, der kommer en undersøgelse i socialforvaltningen, og jeg skal som udgangspunkt adoptere mit eget barn, siger Hampus.
Vielsesceremoni – men ikke juridisk bindende
De kan heller ikke gifte sig alle tre. For et par år siden havde de en bryllupsceremoni for at fejre deres kærlighed, men juridisk er de ikke alle gift.
Rent juridisk kan man ikke være tre personer gift sammen. Men for at manifistere kærligheden til hinanden, har trioen holdt en vielsesceremoni.
– Alt er godt, så længe vi er sammen, og alle er i live. Men der kan opstå problemer, hvis nogen dør. Vi har mødtes med en advokat og skrevet testamente, men det er ikke en sikker plan.
– Hvis Erik og Linda dør i en bilulykke, arver børnene huset, og jeg skal i værste fald flytte ud. Det føles frustrerende, at det skal være sådan. Det er svært at komme igennem med, siger Hampus.
Mange fordomme om polyamorøst forhold
For Hampus, Linda og Erik er det tydeligt, at der stadig er mange fordomme om mennesker med en alternativ livsstil.
– Fordommene dominerer meget. Mange mennesker tror stadig, at polygami ikke kan være noget, man ønsker, og at det er noget, man bliver tvunget til. Og selv om det er blevet en smule mere normaliseret at leve sådan her, så er det ikke blevet det i lovgivningen, hvilket er ærgerligt, siger Linda.
Den mest almindelige fordom handler om, at forholdet til børnene bliver værre, bare fordi man ikke lever i et traditionelt parforhold.
– At det er synd for børnene, er en meget almindelig fordom. Mange tror, at det ikke er alle, der er glade for børnene. Vi bliver også ofte spurgt, om børnene ikke bliver drillet i skolen, fordi vi lever, som vi gør, men det er ærlig talt aldrig sket, siger Linda.
Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad Vanjas mand fejlede. Så genkendte en af hendes følgere symptomerne
Selv om trioen i dag er blevet hærdet og normalt ikke accepterer den uvidenhed, der findes, sker der nogle gange, at de føler sig såret af kommentarerne.
– Vi bliver selvfølgelig kede af det, for vi er her altid for vores børn. Vi lever som en normal familie, med den undtagelse, at vi måske har et par flere børn end de fleste. Folk har endda anmeldt os til de sociale myndigheder.
– Socialforvaltningen har aldrig kommenteret noget. De ser, at børnene har det godt. At vi er blevet meldt, handler kun om folk, der har det svært med, at vi går uden for normen, siger Hampus.
Polyfamilien tager ud med en campingvogn
Efter at have arbejdet i mange år med forskellige virksomheder hjemme i Strömsund, har familien nu besluttet at investere i en tilværelse som såkaldte digitale nomader, hvor de vil leve af deres sociale medier.
Huset er lejet ud og de glæder sig til en friere tilværelse ude på vejene i det kommende år.
– Vi ved ikke, hvor længe vi bliver væk, men gerne et år. Vi vil rejse rundt i Sverige og så ned til Sydeuropa, når det bliver koldere her.
Trioen har købt en 11 meter lang campingvogn, som de vil rejse ud i Europa med. De har sagt deres jobs op og vil leve af sociale medier.
– Mod slutningen af foråret tænkte vi, at vi ville rulle hjem igen for at nyde Norden og så slutte sommeren af med at tage op til Abisko. Det er drømmen. Vi har en diskussion nu om, hvordan vi kan være længere væk end sommerferien med skolebundne børn.
Sørger for at få alenetid, når det er nødvendigt
Selv om campingvognen er elleve meter lang og har ni sovepladser, kan pladsen nogle gange føles for trang, når der bor så mange mennesker tæt sammen. Men ingen af dem virker særligt bekymrede over, at det bliver klemt. At bo med tolv mennesker under ét tag betyder, at man ved, hvordan man håndterer den type situationer.
– Vi har fået lavet en god rytme i vores familie. Uanset om vi er hjemme eller ude med campingvognen, føler vi nogle gange behov for at være alene.
Erik var gift med Linda og havde fire børn med hende, da Hampus blev en del af deres liv.
- Jeg plejer at tage ud og cykle med to-tre børn for at komme ud og bevæge mig rundt. Hvis jeg ikke træner, bliver jeg sur. Man finder sine veje – hvis Erik skal være alene, ordner han ting udenfor og Linda folder vasketøjet i vaskerummet, siger Hampus.
Om de bliver for mange sammen under deres kommende lange rejse er derfor ikke noget, der bekymrer dem. Tværtimod glæder de sig til at få kvalitetstid med børnene og hinanden. Sidste år tog de en prøvetur og fik en forsmag på det.
- Vi var ude med campingvognen i 50 dage som test sidste sommer. Da det var tid til at tage hjem, bemærkede vi, at ingen af os rigtig ville hjem. Det lover godt for vores kommende eventyr, siger Hampus.
Hylder datterens bonusmor - her er deres bedste råd
Ikke bange for at tage en risiko
De seneste år har familien sparet penge op for at kunne gøre deres drøm til virkelighed. At leve af sociale medier er ikke helt let, men trioen regner med, at de i dag tjener nok på samarbejder og annoncesalg til at klare sig.
Skulle det vise sig at være svært, finder de på noget andet. Hverken Erik, Linda eller Hampus er særligt bange for at løbe en risiko – uanset om det gælder arbejde eller kærlighed.
– Man skal kaste sig ud i tingene nogle gange. Man kan aldrig rigtig sige, at man har et sikkert fundament at stå på, for der sker hele tiden ændringer.
– Vi har gjort det før, da vi sagde op i taxaselskabet, hvor vi alle tre havde ordentlige faste indtægter til at investere i børnene. Vi har en tendens til at tro, at alt altid lykkes.
Artiklen blev første gang udgivet på femina.se. Dette er en redigeret version.