Jeg sparer og sparer. Men hvordan får jeg noget ud af min opsparing?
Foto: Nadia von Rikka
Kære Ida Marie og Eva
Jeg er altid vokset op med, at hvis jeg ønskede mig noget – så måtte jeg spare op.
Det er en meget voksen indstilling, som jeg tog til mig som meget ung. Faktisk som barn.
Jeg sparede og sparede. Uden at være nærig.
Jeg har lige siden, jeg var 13 år haft et job, fordi jeg har altid ville have økonomisk rådighed til at have det sjovt med vennerne. MEN samtidig spare op.
Så siden mit første job har jeg sparet. De månedlige beløb, som er kommet over på min opsparing, har været alt fra 100 kr. til flere tusinde.
Beløbet har egentlig altid været underordnet, fordi opsparing er opsparing. Og som jeg altid har lært – lidt er bedre end ingenting.
Min “holdning” til opsparing har gjort mig meget godt. Da jeg købte min første lejlighed, fandt jeg for første gang ud af, hvorfor en opsparing var en piv god idé. Men så alligevel?
Vi sparer og sparer. Som jeg hører alle sige, så ryger pengene fra opsparingen hurtigt over på lønkontoen igen, fordi hvad sparer vi for?
Jeg føler, at jeg har været og stadigvæk er (undtagen når en aften går vildt for sig) god til at spare op. Men hvordan får jeg noget ud af min opsparing?
Jeg har aldrig sat mig ind i investering, aktier eller noget i den retning. Så hjælp søges.
Det jeg primært får ud af min opsparing, er god samvittighed ved at gøre det, som jeg ved er det “rigtige” nemlig lægge penge til side.
Med venlig hilsen
Sparegrisen
Kære Sparegrisen
Jeg bliver jo glad, når jeg læser, at du fra barnsben har lært om gode opsparingsvaner.
Vi ser desværre, at det ikke er alle, som lærer dette, og de kan ende i uoverskuelig gæld, fordi de kommer til at finansiere køb nu og her ved dyre lån.
Det er altid en god idé at have en opsparing, fordi der kan ske uforudsete ting, som kræver, at man har nogle penge til rådighed.
feminas økonomiske brevkasse tager dig og din økonomi alvorligt. Her svarer Eva Svavars, forkvinde i organisationen Kvindeøkonomien og Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea på jeres økonomiske dilemmaer.
Send os dit dilemma på redaktionen@femina.dk.
F.eks. hvis computeren går i stykker, cyklen skal til reparation eller tandlægeregningen bliver dyrere end forventet.
En opsparing kan også være en fordel, hvis den som i dit tilfælde gør det muligt at finansiere den første lejlighed.
Jeg plejer at skelne mellem to typer af opsparing:
- En økonomisk buffer
- En langsigtet opsparing
Den økonomiske buffer er penge på kontoen, som kan bruges til de uforudsete udgifter.
Min anbefaling er, at bufferen er på 2-3 gange ens udbetalte løn (eller SU).
Hvis man tager penge fra den opsparing, bør man sætte ind på den igen løbende, så den holder niveauet beløbsmæssigt.
Den langsigtede opsparing er derimod en opsparing til de ting, man drømmer om.
Det kan være en ferie, en bil, den første bolig osv. Hvis man forventer, at pengene på den langsigtede opsparingskonto tidligst skal bruges efter tre år, kan det være en god idé at investere pengene, så de får mulighed for at vokse.
Man kan også overveje at investere bare nogle af pengene.
Linnéa Schmidt bruger 40 procent af sin løn på aktier: ”Det føles som at have opdaget en pengemaskine”
Det er dog vigtigt, at man ikke investerer penge, som man forventer at skulle bruge inden for tre år, da investeringsmarkederne går op og ned, og man skulle nødig være tvunget til at sælge sine investeringer på et tidspunkt, hvor de ikke har klaret sig godt.
Min anbefaling til dig er derfor: sæt din opsparing i system og læg en plan for, hvor meget du vil spare op og til hvad.
Opsparingsmålet skal hellere være realistisk end højt, så man ikke ender ud i at skulle føre penge tilbage til sin forbrugskonto.
Med venlig hilsen
Ida Marie Moesby
Hjælp - jeg er panisk angst for at åbne min netbank
Kære Sparegrisen
Du lyder som en privatøkonomisk stjerne. Evnen til at spare er en gave, der både kan give os mange muligheder og hjælpe os gevaldigt, hvis vi en dag står i en rigtig svær økonomisk situation.
Men jeg kan godt lide dit nærmest eksistentielle spørgsmål: Hvordan skal jeg spare op og investere, og hvad pokker er egentlig meningen med det hele?
I Kvindeøkonomien prøver vi at slå et slag for, at kvinder skal være bedre til at bruge hinanden til at tale om deres økonomi.
Men vi skal ikke tale om økonomi for økonomiens skyld, vi skal bruge hinanden til at svare på dit gode spørgsmål:
Hvordan kan mine økonomiske valg bidrage til at forbedre mit liv, realisere mine drømme, gøre mig lykkelig?
Hvordan gør andre, og hvad kan jeg lære af det?
Vi kvinder opdaterer hinanden på vores arbejdsliv, vores datingliv, vores sexliv, vores parforhold, vores børneopdragelse ned til mindste detalje.
Men hvor meget vi tjener, hvordan vi sparer op eller bruger vores penge, og hvordan vi sikrer vores økonomiske uafhængighed og tryghed, hvis vi skulle blive skilt eller miste vores job, det taler vi desværre ikke så meget om …
Svaret på dit spørgsmål handler både om, som Ida Marie skriver at få organiseret dine opsparinger og investeringer på en god måde, men det handler endnu mere om at spørge dig selv:
Hvad drømmer jeg om? Hvad vil jeg opnå, gøre eller opleve i mit liv?
Vil jeg være selvstændig, vil jeg rejse eller slå mig ned et helt særligt sted?
Her er de bedste råd til en killer-opsparing
Meningen med det hele er, at du skal have det så fantastisk som overhovedet muligt. Økonomien spiller birollen, som skal hjælpe dig på rejsen.
Så kig lidt indad og find frem til det, du drømmer om. Fordi uanset hvad det er, så lyder det til, at dine muligheder for at opnå, hvad du vil, er rigtig gode. God vind.
Kærlig hilsen
Eva