Samfund
1. december 2022

Debatredaktør deler sin løn. Og der er god grund til at gøre det samme

Hvis vi fortæller hinanden, hvad vi tjener, kan vi nærme os ligeløn. EU arbejder på et direktiv, som skal tvinge virksomheder til mere lønåbenhed.
Af: Katrine Rosenbæk
penge

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Hvad tjener du?

Det er danskerne ikke så glade for at sige højt. Tværtimod holder vi det helst for os selv, og betragter det som noget privat. Men faktisk burde det være et offentligt anliggende.

I hvert fald hvis vi ønsker ligeløn.

Forskning viser nemlig, at større lønåbenhed kan være med til at mindske løngabet mellem mænd og kvinder. Og det er til at tage og føle på: Ifølge Danmarks Statistik tjener kvinder i gennemsnit 18 procent mindre end mænd.

Det skriver Politiken i en artikel med overskriften: ”Tør du fortælle dine kollegaer, præcis hvad du tjener?”

Det fik Magnus Barsøe, debatredaktør på Politiken, til at dele sin løn i et opslag på Twitter.

”Fuld åbenhed om løn hjælper lønmodtagerne og mindsker ”beviseligt” løngabet mellem kønnene. Jeg tjener 46.500 kr. månedligt + 8,6 procent i pension.”

Under opslaget har andre Twitter-brugere skrevet, hvad de tjener. En pædagog skriver for eksempel, at han tjener 29.650 kroner før skat om måneden. En sygeplejerske skriver, at hun tjener 30.000 kroner før skat om måneden.

Der er også mange, som blander sig i debatten uden at skrive deres løn.

Men der kan snart være mere lønåbenhed på vej. EU arbejder nemlig på et direktiv, som skal tvinge flere virksomheder til at oplyse, hvad deres medarbejdere tjener.

Har virksomheden mere end 250 medarbejdere, skal den udarbejde en detaljeret lønstatistik, og viser det sig for eksempel, at kvinder lønnes lavere end mænd, skal virksomheden lave en handlingsplan og fjerne løngabet.

Læs mere om:

Læs også