Hun blev skilt og fyret indenfor 14 dage. Men hendes kloge valg gav hende en helt særlig mulighed
Foto: Andreas Bang Kirkegaard
Ann-Christina Lykke Motzfeldt har investeret i aktier, siden hun var 32 år.
Hun har altid investeret sine penge selv. Og det har hun haft stor succes med. Hendes investeringer har nemlig gjort det muligt at virkeliggøre en drøm om at starte eget reklamebureau.
For 14 år siden, da Ann-Christina gik i gang med at anbringe sin opsparing i aktier, havde hun ingen særlige forudsætninger.
– Jeg anede intet om investeringer før 2008, hvor jeg købte de første aktier under finanskrisen. Jeg blev interesseret i at investere, da jeg ved et tilfælde overhørte en samtale mellem min daværende mand og hans far, hvor min ekssvigerfar sagde, at danske bankaktier aldrig havde været billigere.
– Jeg spurgte, om helt almindelige mennesker kan købe aktier, for jeg havde indtil da troet, at det kun var velhavende eller store virksomheder, der kunne det.
– Han forklarede mig, at alle kan investere, og at man bare skal ringe til sin bank og bede dem oprette et depot. Så kan man overføre de penge til depotet, som man vil investere for. Det lød nemt, syntes jeg, så min mand og jeg ringede begge til banken og fik oprettet depoter.
Læste sig klogere på investering
Hvor Ann-Christinas mand købte aktier med det samme, ville Ann-Christina først sætte sig ind i investering.
Hun gik derfor i boghandlen og købte bogen ”Tjen en million på aktier”.
– Jeg slugte den råt, det var så spændende at få indsigt i investering. Jeg læste mig frem til, at hvis nogen giver udtryk for, at en aktie aldrig har været så lav, så er der grund til at være på vagt, for hvem siger, at den ikke kan blive endnu lavere?! Det skal man tage som et tegn på, at aktien er på vej ned.
Ann-Christina begyndte at følge med i kurser og ventede med at købe, til kurserne var meget langt nede. Det var i 2008, hvor aktierne styrtdykkede under finanskrisen.
Efter krisen kunne Ann-Christina glæde sig over, at hendes aktier var blevet mere værd. På det tidspunkt var hun ansat på et reklamebureau og bijobbede med mindre grafiske opgaver ved siden af.
Hun havde sparet op og brugte 40.000 kroner af opsparingen på sin første investering i aktier. I løbet af kort tid kunne Ann-Christina indkassere 86.000 kroner ved salg af aktierne.
– I en periode læste jeg flere bøger og lyttede til Millionærklubben om morgenen, hørte om forskellige aktier og fulgte med.
– Jeg spredte min risiko og valgte forskellige sektorer som medicin, den finansielle sektor, forbrug og vindenergi. Jeg tjente 76.000 kroner ved at investere 10.000 kroner i Vestas. Og så tabte jeg 5.000 kroner ved investering i byggebranchen.
Jeg spurgte, om helt almindelige mennesker kan købe aktier, for jeg havde indtil da troet, at det kun var velhavende eller store virksomheder, der kunne det.
Startede på en frisk
Sammen med sin daværende mand købte Ann-Christina hus, som hun skød pengene fra salget af aktierne i sammen med resten af sin opsparing, så parret ikke skyldte så meget i huset.
Da de blev skilt for syv år siden, var deres hus steget så meget i værdi, at Ann-Christina nu havde en stor opsparing.
– Livet tog en pludselig drejning. Jeg blev ikke kun skilt, men også fyret inden for 14 dage.
– Men med en kæmpe økonomisk buffer havde jeg mulighed for at investere igen og at investere i min drøm om eget reklamebureau. Den frihed gav mig følelsen af at være rig.
– Så jeg har bygget bureauet op og investeret en million i aktier og en gammel klassisk bil. På fem år blev mine investeringer fordoblet i værdi.
Der gik sport i det
Kort efter at Ann-Christina var blevet skilt, var hun blevet så grebet af at investere, at hun ville daytrade for at have noget andet at gå op i.
Daytrading handler om køb og salg inden for en kort tidsperiode, der kan være helt ned til sekunder, hvor man følger markedets svingninger og kan score en hurtig gevinst på svingningerne.
Daytrading er behæftet med stor risiko, fordi det hurtigt kan gå den forkerte vej. Men hvis man er meget dygtig, kan der være rigtig mange penge at tjene.
Ann-Christina fulgte med i svingningerne på aktiemarkedet hele dagen, hvor hun sad alene og handlede.
– Jeg handlede forsigtigt, da jeg daytradede, og hvis jeg ikke turde købe og sælge på samme dag, beholdt jeg aktierne i nogle uger.
– Jeg kiggede meget på grafer og kurver i stedet for at læse virksomheders regnskaber og planer for at eskalere deres vækst, som jeg ellers gør, når jeg investerer i aktier og ikke daytrader.
– At daytrade minder mere om gambling – det kræver gode nerver, for man skal hele tiden overveje, om aktiekursen kan stige eller falde den næste time.
Ann-Christina blev så bidt af at daytrade, at når aktiemarkedet lukkede om fredagen klokken 22, så vidste hun ikke, hvad hun skulle lave, indtil det åbnede igen mandag morgen.
– Jeg blev virkelig bidt af det, og kunne leve af det i det halvandet år, hvor jeg gjorde det, før jeg gik tilbage til langsigtede investeringer.
Hun har levet både som mand og kvinde i forretningsverdenens top: "Jeg blev virkelig overrasket over forskellen"
Startede Moneypenny
Ann-Christina savnede nogen at tale med om det at investere. Hun kunne se, at der fandtes økonomigrupper i Frankrig og USA, men tilsyneladende ikke i Danmark.
– Jeg kendte ikke andre, der investerede. Ingen af mine venner gjorde det. Så jeg følte mig alene. Jeg søgte på Facebookgrupper, men der var flest mænd, og tonen var hård, når jeg stillede spørgsmål.
I 2017 opdagede Ann-Christina facebookgruppen ”Moneypenny – kvinder der investerer” med 700 medlemmer, som var startet af Linnea Schmidt, der ligesom Ann-Christina ingen forudsætninger havde for at investere, da hun gik ind i det.
Vi har været med til at sætte penge og økonomi på dagsorden. Det er en hjertesag for mig at fortælle, at alle kan investere og få deres tjente penge til at blive til endnu flere.
– Jeg syntes, at det var fantastisk med kvinder, der snakkede økonomi og holdt en god tone. Jeg havde et investeringsmøde med Linnea, og vi faldt godt i hak.
– Vi endte med at blive partnere og startede firmaet ”Moneypenny and More” sammen, der hjælper, inspirerer og motiverer kvinder i forhold til økonomi og investering. I dag har vi 50.000 danske medlemmer og en søstergruppe i Norge med 40.000 kvinder.
– Vi har været med til at sætte penge og økonomi på dagsorden. Det er en hjertesag for mig at fortælle, at alle kan investere og få deres tjente penge til at blive til endnu flere. Kvinder kan selv gøre noget for at mindske den lønforskel, der er mellem mænd og kvinder.
Er stadig god til at spare
Ann-Christina har en god økonomi takket være investeringerne, og hendes reklamebureau kører godt.
Hun mener selv, at en forklaring på, at hun har kunnet skabe en opsparing til investeringer, både er en økonomisk bevidsthed, og at hun er god til at spare.
– Når man får flere penge mellem hænderne, kan man blive fanget af en livsstil, hvor man også bruger flere penge. Men når pengene vokser på grund af investering, tænker jeg på, hvordan jeg kan skaffe flere penge til at investere for. Det kan jeg ved at sætte mit forbrug ned.
– Jeg har indført et års”shopstop” på tøj, for jeg har ikke brug for at købe så meget tøj. Efter jeg begyndte at investere, har jeg fået langt større fokus på tilvalg og fravalg.
– Jeg overvejer ofte, når jeg får lyst til at købe noget, om jeg virkelig har brug for det. Jeg skærer ind til benet og lever ikke over evne. Det har gjort, at jeg kan investere pengene igen og igen og få dem til at vokse.
– Min skræk er at have gæld, og jeg har aldrig haft anden gæld end i hus. Det har jeg fra mine forældre, hvor min mor var bogholder. Ingen af mine forældre har tjent mange penge, og de gik altid efter tilbud og var gode til at spare.
Hun havde alt, hvad hun drømte om. Så sagde hendes coach noget, der ramte plet
Hvornår har du investeret nok?
– Jeg kan godt lide at investere, og jeg vil nok blive ved med det, så længe jeg lever. Det er sjovt og en dejlig følelse. At investere giver mig frihed til, hvis der sker noget i mit liv, eller jeg for eksempel ikke vil have mit reklamebureau mere. Så kan jeg klare mig, også som pensionist.
– Jeg kan give mine penge i arv – jeg kunne ikke selv få børn, men har tre dejlige bonusbørn med min nuværende mand. Det er en rart at vide, at jeg kan være med til at hjælpe dem.
Hvad er dit råd til andre, der gerne vil investere, men ikke tør?
– Alt nyt er skræmmende. Bare tænk på første gang, du købte noget på nettet. Du kan sammenligne investering med at købe tøj. Du investerer i virkeligheden, når du køber tøj. Men du tænker ikke over, at du køber en dyr bluse i butikken, og at du ikke får ret meget for den, når du sælger den brugt. Så det er ikke en god investering.
– Du behøver ikke læse en masse for at gå gang. Du skal bare vide lidt, men behøver ikke vide alt. Det vigtigste er at komme i gang, og så kan du starte med små beløb. Du skal nok lære det hen ad vejen, siger Ann-Christina.
Ann-Christinas råd til at komme i gang med at investere
Start småt. De fleste af os kan undvære 200 kroner om måneden ved at kigge vores forbrug igennem.
Gør det nemt for dig selv. Brug f.eks. apps og automatiserede investeringsmuligheder.
Du behøver ikke læse så meget, men kan finde minikurser på nettet og masser af blogindlæg om investering, f.eks. på Nordnet og moneypennyandmore.dk
Hvis du handler løbende hver måned, både når det går op og ned, vil du på sigt være sikret afkast. Hvis du skal bruge pengene inden for fem år, så er det ikke en god idé at investere.
Husk at penge på din bankkonto bliver færre hvert år på grund af negativ rente og inflation.
Du bestemmer selv risiko. Hvis du er mere forsigtig, kan du vælge lav risiko, der ikke nødvendigvis betyder lavere afkast. Det kan du f.eks. ved at købe dig ind i fonde, hvor risikoen er spredt på flere virksomheder.
Når først du er i gang med at investere, opdager du, at det ikke er så farligt, som du måske tror.