Selvudvikling
27. juli 2023

Føler du også, at du er alt for meget oppe i dit hoved? Her er de gode grunde til at komme ned i kroppen i stedet

Er du klar over, hvad der kan ske, når du kommer ud af hovedet og ned i kroppen? Når du mærker din krop, kan den udrette fantastiske ting for dit stressniveau, dine relationer, dit kærlighedsliv og hele din måde at være i livet på.
Af: sexolog og parterapeut Julie Jeune
kvinde

Foto: Unsplash

Vi lever i en travl verden, hvor vi skal præstere og levere. Det betyder, at vi er meget i vores hoveder.

Det er den mentale og rationelle side af os selv, vi bruger, når vi skal planlægge, overskue og regne tingene ud.

Vi er oftest virkelige gode til at bruge vores hoved, og vi bruger det til næsten alt. Men hvad med vores krop?

Hvad er det lige, den kan, ud over at spise, trække vejret, føre os fra et sted til et andet, dyrke motion, se godt ud og udrette ting og sager?

Hvorfor er det så vigtigt ikke kun at være i hovedet, men at kunne være i sin krop, at have kroppen med, være til stede i den og kunne mærke den?

Det er det, fordi det positivt vil kunne ændre vores liv og hele vores måde at være i verden og i vores relationer på. Det mentale og rationelle del af os er også værdifuld og selvfølgelig ikke forkert, men vi har også brug for alt det, kroppen kan.

Når vi kan mærke vores krop, kan vi tage vare på os selv. Kroppen taler til os gennem smerte og ubehag. Og følelsesmæssig stress sætter sig som symptomer i kroppen.

Den er en forlængelse af vores indre verden og langt fra et uafhængigt og rent funktionelt hylster. Hvis vi ikke får taget vare på os selv og sat sunde grænser, så gør vores krop det for os ved at få diverse symptomer og i værste fald blive rigtig syg.

Den bremser os og fortæller os, at vi er for stressede eller på anden vis ude af balance.

Når vi forstår det, vil vi opdage, at vores krop kan være vores bedste ven og et unikt pejlemærke.

Øg evnen til at nyde

Ligesom kroppen kan registrere det ubehagelige, kan den selvfølgelig også registrere nydelse og behagelige sensationer og fornemmelser.

Så det er nok ingen overraskelse, at vejen til at mærke sin lyst og til et bedre sexliv i allerhøjeste grad går gennem det at kunne være i og mærke sin krop. Det er faktisk forudsætningen.

Vi kan hele tiden udvikle kroppens modtagelighed og evne til at mærke og sanse. Nogle gange skal kroppen vækkes. For eksempel kan vi øge vores skedes følsomhed og få større nydelse ved selv at være mere i kontakt med den.

Hav dagligt din opmærksomhed på, hvordan din skede føles, mærk de forskellige områder i skeden, og lav små knibeøvelser, der også hjælper med at kontakte området.

Hvis vi er oppe i hovedet og fyldt med tanker, når vi har sex, er det svært virkelig at være i kroppen og modtage og mærke alt det, der sker. Vi kan nemlig ikke fuldt ud være begge steder på en gang.

Det er også i og med kroppen, at vi mærker og registrerer vores følelser. Det kan videnskabeligt registreres og bevises, hvor i kroppen forskellige typer følelser sidder. Ikke overraskende registreres kærlighed i hjertet.

Det er svært at være åben og moden følelsesmæssigt, hvis vi ikke rigtig kan mærke og har adgang til vores følelser. Så er vi lidt fortabte på en masse områder, ikke mindst i vores relationer.

Hvis vi ikke selv kan mærke og registrere vores følelser, er det jo umuligt at udtrykke dem og sætte ord på dem. Og det er faktisk også svært for andre at mærke dem, hvis vi ikke selv mærker dem.

Og fordi vi lever i en kultur, der ikke giver meget plads og værdi til den følelsesmæssige dimension af det at være et menneske og ikke mindst til følelsernes store rolle i vores relationer, så er de fleste af os lidt fortabte på det område. Hvilket kun bliver værre af ikke at være i kontakt med vores krop.

Nærvær

Den måde, vi kan være nærværende ikke bare overfor os selv, men også overfor andre, afhænger også af, om vi kan hvile i kroppen.

Vores nærvær er den største gave, vi kan give andre. Hvis vi er helt i ro og nærværende, når vi er sammen med et andet menneske, så har vi ikke travlt med at vurdere og analysere, men vi kan mærke det, den anden udtrykker i ord, kropssprog, stemmeleje eller på anden vis.

Det er også der, vi kan føle empati og udtrykke vores omsorg og medfølelse. Og det er med vores hvilen i og nærvær i kroppen, at vi kan berolige ikke bare vores eget nervesystem, men også den andens.

Derfor bliver vi også meget lettere stressede, når vi er for meget i vores hoveder og for lidt i kroppen.

Tankerne og den mentale energi er tit i fortiden eller i fremtiden, hvorimod kroppens nærvær kun kan være et sted: i nutiden.

Kroppen er derfor det mest taknemmelige sted til at forankre os i nuet og ikke lade sindet stikke af i analyser, forestillinger og bekymringer.

Vi forankrer os i kroppen og i nuet ved at mærke vores krop og have vores bevidsthed i den. Det kan for eksempel være at have fokus på vores fødder og mærke dem, også selv om vi er i gang med noget andet.

Intuition og tillid

Det er også med kroppen, at vi kan kontakte og mærke vores intuition. Der hvor vores mavefornemmelse sidder og alle mulige følelser, indsigter og fornemmelser, som ikke kommer til os gennem vores logiske intellekt.

Ud over alt det, giver det at være i kroppen os ganske enkelt ro, fordi den får os ud af hovedet. Vi får mere energi, fordi vi ikke er på overarbejde med at prøve at regne det hele ud.

Så at komme ned i kroppen handler også om at slippe noget kontrol, at overgive sig og mærke tilliden til, at alt nok skal gå. Også selv om vi ikke lige kan gennemskue, hvordan og hvorledes det hele vil udfolde sig.

Det kræver, at vi tillader os selv at være mere i væren og mindre i gøren. Og det betyder, at vi må acceptere at få gjort og udrettet mindre i forhold til de ting, vi plejer at prioritere.

Det kan godt være, at vi bliver mindre effektive, at hjemmet kommer til at skinne lidt mindre, eller at der bliver skruet lidt ned for ambitionerne omkring karrieren, men så bliver der til gengæld tid og rum til alt det, kroppen kan berige os med.

Til mere glæde, ro, sundhed og nydelse og til nogle mere nærværende og kærlige relationer.

Klummen blev udgivet i femina uge 26, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også