Skal du screenes for brystkræft i denne region? Så forbliver ventetiden lang
Foto: Ulrik Jantzen/BAM/Ritzau Scanpix
Kvinderne i Region Hovedstaden venter i øjeblikket for længe på en brystkræftscreening, og det kommer ikke til at ændre sig lige foreløbigt. Det skriver DR.
Regionens samarbejde med den private aktør Progardia er nemlig gået i vasken, og det sætter en stopper for kampen med at nedbringe ventetiderne.
Alle kvinder mellem 50 og 69 år bliver hvert andet år inviteret til en screening for brystkræft, og der må efter reglerne maksimalt gå to år og tre måneder fra indkaldelse til, at kvinderne bliver screenet.
Dette meldte regionen ud i april, at de ikke kunne overholde. De afsatte derfor 15 millioner kr. årligt, hvoraf en stor del af beløbet skulle anvendes på at hyre en privat aktør, der skulle screene 2.400 kvinder om måneden, så ventetiden kunne blive nedbragt.
Region Hovedstaden hyrede derfor Progardia, men i løbet af sommeren har Progardia valgt at stoppe samarbejdet.
- De hjælper os stadig med kliniske mammografier, men på screeningsdelen har de kastet håndklædet i ringen, hvilket er pokkers ærgerligt, siger Christoffer Buster Reinhardt (K), som er formand for sundhedsudvalget i regionen til DR.
Ifølge Progardias direktør Niels Thagaard valgte de at stoppe samarbejdet, fordi deres og regionens it-systemer ikke fungerede sammen. Det førte til, at Progardia var nødt til at lave manuelle indtastninger, hvilket indebar en for stor risiko.
Så snart regionens nye it-system er implementeret, er Progardia villige til at genoptage samarbejdet, forsikrer direktør Niels Thaagaard.
Det er desuden kun Progardia, der kan varetage opgaven. Ellers havde Region Hovedstaden ikke tøvet med at tilføre projektet flere penge eller gå til en anden region eller et andet firma, forklarer formand for sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K).
Brystkræftforening kritiserer lange ventetider
At de lange ventetider stadig er et problem i Region Hovedstaden er under al kritik, men dog ikke overraskende, siger formand for Brystkræftforeningen Anja Skjoldborg Hansen.
- Vi synes selvfølgelig, at det er stærkt kritisabelt. Samtidig er det ikke nogen voldsomt stor nyhed, da det er kendt gennem flere år, at Region Hovedstaden ikke kan leve op til de her krav, siger Anja Skjoldborg Hansen til DR.
Da det var allerværst, vejede hun 37,5 kilo. Nu har hun et vigtigt budskab
Det er kompliceret at vurdere, hvad den lange ventetid generelt kan have af konsekvenser, men det er i hvert fald en stor mental belastning for den enkelte kvinde, mener formand Anja Skjoldborg Hansen.
Formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt anerkender også, at der længe har været problemer på brystkræftområdet, grundet mangel på medarbejdere. Han har nu efterspurgt en opdateret handlingsplan.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: