Klamydiasmitten topper igen blandt unge. Særligt mænd lader sig ikke teste
Arkivfoto: Unsplash
Unge i aldersgruppen 15-29 år slår endnu engang aldersgruppens rekord for klamydiatilfælde.
I 2022 var der nemlig 35.687 påviste klamydiatilfælde blandt de danske unge.
Tallene bygger på data, som er indhentet af Statens Serum Institut (SSI) og behandlet af Sex & Samfund i en ny rapport.
Men tallene viser også, at kvinder i langt højere grad lader sig teste end mænd. For kvindernes testrate er langt over dobbelt så høj som mændenes i alle regioner. Derfor er der formentligt et stort mørketal.
Og det er et stort problem, hvis man skal knække kurven. Det fortæller Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund i en pressemeddelelse.
- Vi har et fælles ansvar for at knække klamydiakurven. For at knække kurven, skal flere beskytte sig med kondom, lade sig teste og behandles. Men vi kan se, at særligt unge mænd ikke lader sig teste.
Ifølge Majbrit Berlau kan det skyldes, at flere unge mænd forbinder testen med en podning fra penis, som kan være forbundet med ubehag. Men det kan lige så godt være en urinprøve.
Konsekvenserne ved ubehandlet klamydia kan være alvorlige og langvarige. Det kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen samt kroniske underlivssmerter hos kvinder.
Men ubehandlet klamydia kan også have alvorlige konsekvenser for mænd.
- I yderste konsekvens kan man blive infertil, og det gælder både mænd og kvinder, siger Majbrit Berlau.
Marte fik altid en klump i maven, når hun afleverede sin søn. Så traf hun et utraditionelt valg
Selv om testraten på 16 procent blandt landets 15-29-årige i 2022 er en stigning på 1 procentpoint sammenlignet med året før, opfordrer Sex & Samfund til, at man i højere grad lader sig teste, bruger beskyttelse og går i behandling.
- Det er en farlig tendens, at klamydiasmitten konstant stiger. Klamydia er en alvorlig og smitsom sexsygdom, hvis den ikke behandles, siger Majbrit Berlau.
I 2022 var det Aalborg, der havde konstateret flest klamydiatilfælde per 1.000 unge i alderen 15-29 år med 41,9 tilfælde. Året før var det også Aalborg med 36,9.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: