Amerikanske Annie glæder sig til at fejre dansk jul: "Jeg er også helt vild efter at prøve at være med til J-Dag"
Foto: Privat
Risalamande og mandelgaven. Det er en af de danske juletraditioner, amerikanske Annie Samples er helt vild med, og som hun begejstret har fortalt om i videoer, hun laver på TikTok og Instagram, primært til andre amerikanere, om livet i Danmark.
– Jeg var vild med det og især med, at man vinder en marcipangris. Men så fik jeg at vide bagefter, at “nårh, det der med marcipangrisen er der ikke rigtig nogen, der bruger mere”.
– Nu vinder man et gavekort eller en anden tilfældig gave. Men jeg synes, marcipangrisen er så sjov, så den holder jeg mig altså til, siger hun og bryder ud i et smittende grin.
– Jeg er også helt vild efter at prøve at være med til J-Dag. Men mine børn er stadig så små, så vi har ikke rigtig haft friheden til at kaste os ud i det endnu, tilføjer hun.
Annie Samples og hendes mand er fra Texas i USA. Det var også her, de mødte hinanden, og han fortalte hende om Danmark, som han havde besøgt som 19-årig.
Han var helt vild med det og håbede at kunne flytte hertil en dag. Hans begejstring smittede af på hende.
– Tilfældigvis skulle den virksomhed, som han arbejdede for på det tidspunkt, åbne et kontor i Danmark, og så tilbød de ham en stilling her. Den tog vi selvfølgelig imod.
– Jeg havde aldrig været væk fra USA før, så det var et kæmpe kulturchok for mig. Men i dag er jeg simpelthen så glad for at være her, fortæller hun.
I dag har de boet i Danmark i godt fire år. De har fire børn på ni, syv, fem og et år. Den yngste er født i Danmark, og resten af flokken har lynhurtigt lært sig dansk i skole og børnehave.
Annie Samples har altid vidst, at hun ikke ville opfostre sine børn på traditionel amerikansk eller texansk vis.
Hun ville gerne give dem mere af verden og vise dem andre værdier og måder at leve på. Men hun anede ikke, hvad hun skulle forvente af et liv i Danmark, og de første år i København var svære for hende.
– Jeg følte mig så uduelig, fordi jeg ikke talte sproget. Jeg anede intet om, hvor man køber dagligvarer, hvordan man bestiller tid til lægen, eller hvor jeg skulle skrive min børn op til skole. Efter nogle år er jeg kommet efter det, og nu vil jeg ikke bytte vores liv her med noget andet i hele verden, siger hun.
Melder klar til andesteg
At opfostre sine børn så langt hjemmefra og i en kultur, som ingen af dem har et særligt forhold eller kendskab til, men som de alle virkelig godt kan lide, betyder, at familien har skabt deres egne traditioner med en blanding af både det amerikanske og det danske.
De første år i Danmark var præget af corona, og sidste år var de hjemme i USA til jul, så en traditionel dansk jul har de endnu til gode.
– Det bliver en stor milepæl. Men i år var vi til vores første danske påskefrokost med et vennepar, hvor han er dansk og kunne forklare os det hele. Så jeg tror, at i år måske bliver året, hvor vi skal til vores første rigtige julefrokost, fortæller Annie Samples.
I USA består meget af julemaden ligesom i Danmark af kød.
Både Annie og hendes mand er vegetarer, eller snarere pescetarer, for de spiser af og til også fisk, men en sjælden gang i mellem bliver der også plads til lidt kød på tallerkenen.
– Jeg er altid frisk på at prøve noget nyt. Jeg har smagt en dansk hotdog, og jeg har også smagt leverpostej. Det bliver nok aldrig en del af min daglige kost, men hvis jeg bliver inviteret til en klassisk dansk julefrokost, vil jeg helt sikkert prøve at smage and, og hvad der ellers bliver serveret, siger hun.
Selv er hun vokset op med kalkun, macaroni and cheese, og forskellige tærter og gryderetter på julebordet. I dag betyder det ikke det store for hende, hvad menuen står på.
– Det handler mere om den tid, vi bruger sammen i julen, konstaterer hun.
Kort om Annie Samples
Født og opvokset i Texas, USA.
Flyttede i 2019 med sin amerikanske mand til Danmark, hvor han havde fået job.
Sammen har de fire små børn.
Annie deler sine oplevelser fra Danmark med sine mere end 300.000 følgere på både TikTok og Instagram som @annieineventyrland.
For hvert år der går, lægger hun mærke til nye detaljer ved den danske jul.
– Mange danskere får først får juletræ meget sent og måske få dage før juleaften. Jeg er meget tidligt på den med mine juledekorationer og har mit fake-juletræ fremme og klar allerede i november. Men jeg overvejer at prøve med et rigtigt juletræ i år og så vente med at sætte det op, til vi er lidt tættere på julen.
– Men juletræet med sine lys er altså en af de ting, der holder mig sund i sjælen gennem vintermånederne, siger hun med et grin.
Hun har endnu ikke turdet sætte levende lys på træet af frygt for, at der skal gå ild i det, men hun føler sig snart klar til at prøve det.
I det hele taget prøver hun at få flere og flere danske traditioner flettet ind i familiens liv. For det hjælper hende med at forstå Danmark bedre.
Det har været en kæmpe hjælp at dele sine oplevelser og tanker om livet i Danmark på sociale medier, fortæller hun, for der kommer masser af søde og velmenende reaktioner, hvor folk forklarer hende, hvor traditioner stammer fra, og hvordan de praktiseres.
– Det ville selvfølgelig være sjovere at fejre jul med danskere og få den helt rigtige, autentiske oplevelse af dansk jul. Men noget af det, der også har været en stor hjælp for os og desuden sjovt og spændende, er et sted som f.eks. Frilandsmuseet, hvor man kan opleve historien og traditionerne, siger hun og forklarer, at det bl.a. har gjort det tydeligt for hende, at juletraditionerne er så ens i meget af Danmark, fordi det er et meget lille land med gamle traditioner, modsat USA, som ikke har så gammel en historie og også spreder sig over et enormt geografisk område og derfor også har mere varierende traditioner, når det for eksempel gælder julemad og gøremål i julen.
– Jeg ved ikke helt, hvad det er med de danske traditioner, men de får mig til at føle mig tryg og veltilpas og i kontakt med folk, og det kan jeg virkelig godt lide, siger hun.
Noget af det næste danske, Annie Samples gerne selv vil prøve kræfter med, er at lave risengrød i høkasse, hvor grøden koger færdig under en dyne i stedet for på komfuret.
Det fascinerer hende, at den ældgamle teknik igen vinder frem, og at det også kan være en måde at spare energi på.
– Det glæder jeg mig til at prøve og også til at lave en video om, så andre kan lære det at kende, siger hun.
Artiklen blev udgivet i femina uge 47, 2023.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: