De blev fængslet for at skrive den første historie om Jina Mahsa Aminis død. Nu er de løsladt
Foto: Sahand Taki/AP/Ritzau Scanpix
Hånd i hånd kom de gående ud fra det fængsel, de har siddet i de sidste 17 måneder.
Niloofar Hamedi og Elaheh Mohammadi blev modtaget med blomster, kram og kys fra deres nærmeste, da de den 14. januar blev løsladt fra det iranske Evin-fængsel. Mere end 100 mennesker var mødt op for at tage imod dem.
Det skriver BBC.
De to journalister blev anholdt i 2022, da de dækkede og undersøgte Jina Mahsa Aminis død.
En ung kvinde, som døde efter at have været i det iranske moralpolitis varetægt. Jina Mahsa Amini blev anholdt af moralpolitiet, fordi hun ikke havde tørklædet korrekt på ifølge lovgivningen.
Nu er de to journalister løsladt mod kaution.
Både Niloofar Hamedi og Elaheh Mohammadi anker deres fængselsstraffe og forbliver på fri fod, indtil en domstol på ny træffer en afgørelse i deres sag.
Det var i sin tid Niloofar Hamedi, der breakede historien om Jina Mahsa Aminis død for den iranske avis Shargh. Hun fotograferede Aminis far og bedstemor, efter de havde fundet ud af, at deres henholdsvis datter og barnebarn var gået bort. Hun lagde billedet ud på nettet med beskrivelsen: "Den sorte kjole af sorg er blevet vores nationalflag."
Elaheh Mohammadi arbejdede for Ham-Mihan, der skrev historien om Jina Mahsa Aminis begravelse i hjembyen Saqqez. Hun beskrev, hvordan hundredvis af mennesker græd for "kvinde, liv og frihed."
Det blev starten på en bølge af store protester i hele Iran, hvor næsten 20.000 protestanter er blevet anholdt. Ifølge tal en iransk menneskerettighedsorganisation fra september 2023 er mindst 530 personer blevet dræbt.
Både Niloofar Hamedi og Elaheh Mohammadi blev arresteret af politiet efter protesternes start. De blev sigtet for at samarbejde med den amerikanske regering og arbejde mod national sikkerhed.
De fik 13 og 12 år i fængsel som straf.
Ifølge rapporter var kautionen på 200.000 dollars, svarende til 1.371.560 kr. De må efter løsladelsen ikke forlade Iran.
The Guardian har talt med Azam Jangravi, som er iransk menneskerettighedsaktivist og analytiker i informationssikkerhed, og hun mener, at der er en helt særlig grund til, at de to journalister bliver løsladt netop nu.
– Vi er tætte på valget, og de vil gerne tiltrække positiv opmærksomhed fra folket. Derfor blev de løsladt, siger hun, og påpeger, at de kvinder samtidig er blevet sigtet for ikke at have den obligatoriske hijab på under løsladelsen.
– Det viste deres igangværende kamp, og det har gjort, at regimet har tilføjet yderligere anklager for at holde deres tilhængere glade, siger Azam Jangravi til The Guardian.
Regimet har derfor tiltalt de to journalister for at bryde landets tørklædelov.