Søvn
13. februar 2024

5 ting der sker i kroppen, når du er lige ved at falde i søvn

På det tidspunkt, hvor vi falder i søvn, sker der ting og sager i kroppen drevet af et kompliceret samspil mellem hormoner, nervebaner og reflekser, som forbereder krop og hjerne på søvnen.
Af: læge Jerk W. Langer
breakfast

Foto: Everett/Shutterstock/Ritzau Scanpix

1.

Koglekirtlen ligger midt i hjernen og danner hormonet melatonin, når det er mørkt, for at fortælle kroppen at nu er det tid at sove. Melatonin gør dig søvnig og mindre opmærksom på omgivelserne.

2.

Din kropstemperatur falder cirka 0,5 grad som signal til at fremme indsovningen. Kropstemperaturen styres af hypothalamus, et hjerneområde beliggende over hypofysen, og temperaturfaldet er en del af døgnrytmen.

Du bliver mere afslappet og føler måske en let kulde. Stofskiftet falder, og hjerterytme, blodtryk og vejrtrækning bliver roligere. Det styres af det parasympatiske nervesystem, som generelt fremmer afslapning og hvile.

3.

Du reagerer mindre på omgivelsernes lyde og visuelle signaler, men afkobler dig fra det ydre miljø og glider ind i din egen verden. Men somme tider oplever man en såkaldt hypnagog hallucination i tilstanden mellem vågenhed og søvn.

Eksempelvis at høre en melodi eller en stemme, der kalder dit navn. Eller at se et levende billede af en blomsterhave, selv om dine øjne er lukkede. Hallucinationen, som er harmløs, virker meget virkelig og nærværende, men opstår udelukkende i dit sind.

4.

Tusmørkezonen fra vågenhed til søvn kan skærpe din evne til kreativ problemløsning, beretter fagtidsskriftet Science Advances på baggrund af ny forskning.

En gammelkendt teknik er at sidde i en stol med noget i hånden. Når man falder i søvn og taber genstanden, vækkes man igen af lyden, så man ikke glemmer den kreative idé, der måske opstod i denne overgangsfase, hvor dine tanker vandrer mere frit og kan gøre dig mere spontan og kreativ.

5.

Musklerne slapper gradvist af, styret af hjernestammen. Mange har prøvet at mærke et pludseligt spjæt i hele kroppen i denne fase. Årsagen er ikke klarlagt, men måske fejlfortolker kroppen musklernes afslapning som, at man falder.

Eller også dæmpes hjernens aktivitet og bremser ikke mere rygmarvens primitive reflekser, så selv en minimal berøring fra dynen udløser en overdreven kraftig trækken arme og ben til sig, som når man berører noget meget varmt.

Artiklen blev udgivet i femina uge 6, 2024.

Læs mere om:

Læs også