Kære Mette Frederiksen. Hvordan skal vi arbejde mere OG få flere børn?
Foto: Emilie Lærke
I sidste uge var femina med statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg på Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion.
Besøget gav indblik i nogle af de fertilitetsudfordringer, vi som samfund står over for, men affødte også et større og mere eksistentielt spørgsmål: hvorfor får vi ikke flere børn?
Det har en lang række af feminas læsere reageret på. Det skyldes nemlig ikke kun grunde som dårlig sædkvalitet, hormonpåvirkning og en stigende alder på førstegangsfødende, men også en lang række samfundsproblemer, der til dels har ophav i velfærdsstatens tilstand, lyder det.
Tematikkerne er mange: manglende ligestilling, dårlige vilkår for børnefamilier, hamsterhjul, work/life balance, økonomi, logistik, ligeløn, karriere, minimumsnormeringer, pres på fødegangene, børns mistrivsel, manglende overskud, stress, ulighed, overbefolkning og så videre og så videre.
Vi har samlet et udpluk af kommentarer fra vores læsere, hvor de giver deres indspark i debatten.
Maiken Daugaard Madsen, 33 år, kropsterapeut og privat børnepasser, mor til to.
“Da fordi man ikke har ret til barn syg, man ikke længere kan regne med en ordentlig daginstitution, fordi pensionsalderen stiger, så mor og far ikke kan regne med hjælp fra egne forældre, fordi man ikke får tilstrækkelig hjælp, hvis ens barn har særlige behov, osv osv. Skal jeg fortsætte? Jeg kan i den grad godt forstå, hvorfor folk ikke får ret mange børn. Jeg elsker mine egne to højt og ville ikke undvære dem. Men det er godt nok ikke altid let. Og jeg kan godt forstå dem, der helt lader være. "I virkeligheden bør man kun sætte børn i verden, hvis man virkelig ønsker dem – ikke fordi man føler, at man bør.”
Pernille Callesen, 32 år, CEO og videojournalist, NXTV, enlig mor til dreng på tre år.
“Tjaa.. hvis det blev gjort nemmere for børnefamilier at have børn samtidigt med et arbejde, så var det da noget nemmere det hele!”
Sheila Dauer, 33 år, faglig koordinator på et forsorgshjem og uddannet misbrugskonsulent, har ingen børn.
“Ja, vi er mange i fertilitetsbehandling, jeg selv er en af dem. Dog vil jeg også pege på, at vi samfundsmæssigt ikke gør det særlig nemt for folk at få 2 børn og derudover med den måde samfundet er indrettet på. Vi har møg travlt med at få en karriere op at køre for at kunne leve gennemsnitligt med de høje priser på alt. Derudover koster det dyrt karrieremæssigt hver gang vi kvinder skal på barsel, og det er jo ikke fordi forfremmelser står i kø, hvis man som kvinde lige smider 3 barsler ind i løbet af nogle år, og i forvejen er der ikke ligeløn. Det er da sådan nogle ting jeg har med i mine overvejelser, når jeg vælger kun at ville have et barn, for jo jeg kunne da godt få flere, så samfundet kan nyde godt af det, men rent personligt har jeg som kvinde altså nul fordele ift. økonomi ved at lave mange børn, tværtimod.”
Julie Rasmine Larsen, 33 år, cand.mag. i dansk og arbejder med kommunikation, mor til to.
“Måske hvis vi indrettede samfundet efter at der var tid og ro til nærvær og opfostre de børn (kommende samfundsborgere). Hvis økonomi og tid ikke var en faktor, så ville jeg gerne have fire børn. Vi har pt. to, og det er svært at få hverdagen til at hænge sammen. Derudover bliver man som kvinde sat tilbage lønmæssigt/karrieremæssigt hver gang, man er på barsel. ‼️”
Anne Bettina Pedersen, 45 år, ph.d. studerende og engelsklærer, har et barn.
“Måske fordi sikkerhedsnettet bliver mere og mere hullet, og verden mere og mere usikker?”
Louise Larsen, 45 år, møbelpolstrer og mor til tre.
"Kunne det tænkes, at det ikke hænger sammen med børn og fuldtidsjob som begge forældre er pisket til?!?!? Hilsen mor til 3, som kæmper en kamp hver dag for at få alle ender til at nå!"
Julie Gjørtz, 30 år, arbejdssøgende, har et barn.
Vi vil sindssygt gerne have flere børn. Jeg vil også gerne starte en virksomhed – men det kan jeg ikke, fordi jeg er på dagpenge og opbrugte mine supplerende dagpenge, da jeg kom tilbage fra første barsel. Jeg er uddannet designteknolog, men kan VED GUDERNE ikke få et arbejde (jobsøgende i 5 mdr. nu). I dag til jobsamtale som handicaphjælper, fordi jeg bare ikke kan få noget andet. Græd over det. Økonomien hænger ikke sammen med mor på dagpenge. Omsorgsarbejdet, som kvinder laver i hjemmet med opfostring af nye skatteydere, bliver til stadighed ikke honoreret, så det kan ikke hænge sammen. Fik jeg sagt jeg har opsparet således, at jeg har 300 kr. om året, når jeg bliver pensionist?
Og nårh ja – så fik jeg i øvrigt også fødselsudløst PTSD ved min første fødsel, fordi fødegangene er under maksimalt pres og ikke har tid til at varetage omsorg for de fødende!
– Fortæl mig igen, at du er i tvivl om, hvorfor vi ikke får flere børn i Danmark?
Hun var stadig rundtosset fra narkosen, da lægen kom med en besked, som ændrede hendes liv for altid
Amanda, 34 år, folkeskolelærer og mor til to.
“Gør det mere attraktivt at få børn, imens man er ung. Lad være med at tale nedsættende om unge mødre. Samtidig bør man gøre det muligt at uddanne sig senere i livet, hvis man f.eks. gerne vil gøre karriere, når børnene er blevet større..”
Sanne, 47 år, selvstændig mentaltræner og soldat af reserven, har ingen børn.
“Som det er i dag, er jeg glad for, at jeg ikke fik mine drømmebørn, for som verden er nu, hvor intet hænger sammen, vil jeg ikke byde dem at vokse op i denne verden. Jeg havde som selvstændig heller ikke råd til at få hjælp til at blive gravid. Hvordan skal vi både kunne arbejde mere OG få børn/flere børn? De fleste mennesker er stressede uden at kende til andet end at være i stress. Stress svækker immunforsvaret og vores fertilitet. Og du mener stadig vi skal arbejde mere? Planeten er i forvejen overbefolket!! Prøv at stille dig ned i geledderne med os andre @Mette, og se hvordan intet rigtig hænger sammen og ikke har gjort det i et årti. Måske SUNDHED, mentalt og kropsligt, skulle være på din dagsorden, frem for mere af det som gør os syge?”
Hannah Møbjerg Gram Jensen, 31 år, uddannet ingeniør, har ingen børn.
“Eftersom at mænds sædkvalitet i Danmark har været utrolig lav i mange år, og at kvindesygdomme som f.eks. endometriose (der nedsætter fertiliteten) ikke bliver opdaget pga. manglende forskning og viden om sygdommen, så står vi med et stort fertilitetsproblem, som kræver statens hjælp for at løse ❤️”
Lisa Gejl, 24 år, bachelorstuderende, har ingen børn.
"Som studerende har jeg ikke tænkt på at få barn de næste mange år. Blandt andet fordi flere børn får mentale problemer og støtten ikke er til det i landet. Vi har lige haft økonomisk krise, som der ikke er rettet op på endnu, og hvor mange ikke fik hjælp. Så hvorfor skulle jeg få et barn i en verden, hvor jeg ved at barnet vil have problemer, og moren ligeledes også vil have problemer, fordi jeg skal sgu stadig få penge på en måde, og en nyfødt er ikke billig."