Samfund
11. september 2024

Lagde du mærke til Taylor Swifts særlige stikpille?

Taylor Swift har meldt klart ud - hun støtter Kamala Harris - og det kan få betydning for præsidentvalget til oktober.
Af: Rose Maria Behavý
Taylor Swift

Foto: Andre Dias Nobre/AFP/Ritzau Scanpix

Natten til den 11. september dansk tid mødtes de to præsidentkandidater Kamala Harris og Donald Trump i en TV-duel på ABC News.

Debatten, der af mange bliver tolket som en sejr til Harris, var et virvar af krydsanklager og ikke altid sandfærdige udsagn, men ikke desto mindre stod det klart for mange, at Harris nok er den mest solide kandidat af de to.

I hvert fald hvis man skal tro Taylor Swift.

På sin Instagram annoncerede hun nemlig sin støtte til Kamala Harris.

”Jeg mener, at hun er en rolig og begavet leder, og jeg tror, at vi kan opnå så meget mere i vores land, hvis vi lader os lede af fred og ikke kaos,” skriver Taylor Swift, der med sine 283 millioner følgere bare på Instagram betragtes som en af de mest indflydelsesrige personer i USA.

Og det var ikke hvilket som helst billede, der blev delt i den forbindelse. Billedet viser nemlig Taylor Swift, der bærer hendes kat Benjamin - en sort-hvid ragdoll - i armene.

Hun afslutter sit opslag med ordene: ”With love and hope, Taylor Swift. Childless Catlady” og sender dermed en stikpille til Donald Trumps vicepræsident-kandidat JD Vance, der tidligere har kaldt Kamala Harris en "childless cat lady".

Opbakningen til Harris er et stort boost til præsidentkandidatens kampagne.

Taylor Swift har nemlig kolossalt mange uhørt loyale følgere og fans, men det er ikke det eneste, der gør hende ekstra interessant. Hun appellerer nemlig til begge lejre, både Trump-lejren og Kamala Harris-lejren.

"Det er bare sådan, at Taylor Swifts navn, om man vil det eller ej, bliver nævnt i Det Hvide Hus, fordi hun besidder en form for politisk magt. Det gør hun fordi hun har en kæmpestor følgerskare, særligt blandt de unge vælgere, de vælgere som typisk sidder hjemme i sofaen og bliver apatiske og ikke kommer ud og stemmer. Dem har hun en direkte kanal til," sagde DR's kulturkorrespondent Sandra Brovall til P1 Morgen.

Hun understreger, at Taylor Swift ikke kan gøre det alene:

”Det er ikke sådan at fordi hun støtter Kamala Harris, så kommer hun til at vinde valget. Men præsidentvalget er noget der bliver ofte afgjort af ganske få tusind vælgere i de meget afgørende svingstater. Og man kan se historisk set, at når Taylor Swift går ud og beder sine følgere om at registrere sig til at stemme, så gør de det," siger Sandra Brovall.

I 2023 opfordrede hun for eksempel til at registrere sig som vælger - og kort efter var der over 35.000, der umiddelbart efter gjorde det.

Taylor Swift er ikke den eneste kulturpersonlighed, der bakker offentligt op om Kamala Harris.

Også Megan Thee Stallion har brugt sin stemme til at opfordre de amerikanske vælgere til at bruge deres demokratiske ret til at stemme – og lade stemmen gå til Kamala Harris – og denne opfordring har Ariana Grande støttet op om.

Desuden har Beyonce, Cardi B, John Legend og Matt Damon også stillet sig aktivt bag Harris’ præsidentkandidatur med Tim Walz som vicepræsidentkandidat.

Swift understreger også i sit opslag, at der har floreret falsk AI-generet materiale med Taylor Swift, der viser støtte til Trump, og at hendes støtte altså ligger hos Harris.

Læs mere om:

Læs også